Engelli bireyler, ETUS'tan ve belediyenin şarj istasyonlarından şikâyetçi

Edirne'de sivil toplum örgütleri tarafından 'Uluslararası Engelliler Günü' kapsamında basın açıklaması yapıldı. Edirne Bedensel Engelliler Derneği Üyesi Mehmet Abdü, belediyenin şarj istasyonları ve ETUS araçlarında yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi. Abdü, şarj istasyonlarında yağmur altında cihazlarını şarj edemediklerini, ETUS araçlarında yaşadıkları problemlerinde hiçbir şekilde çözüme ulaşmadığını ifade etti.

Engelli bireyler, ETUS'tan ve belediyenin şarj istasyonlarından şikâyetçi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kentteki bir tesiste gerçekleştirilen açıklamaya birçok STK temsilcisi katıldı.

Edirne İl Engelli Meclis Başkanı Nilüfer Sivrikaya Tokgöz yaptığı açıklamada, engelli bireylerin geçmişte ve bugün maruz kaldıkları hak mahrumiyetlerini ortadan kaldırmak için pek çok uluslararası sözleşmenin ve ulusal yasal düzenlemelerin yapıldığını belirtti.

Engellilik olgusunun sadece yasal düzenlemelerle ele alınmasının yeterli olmadığını söyleyen Tokgöz, “Toplumun bireye bakış açısından kaynaklanan sosyolojik bir olgu olduğunu, sosyal devlet anlayışı ve fırsat eşitliği çerçevesinde engelli bireyin kamusal alanda görünürlüğünü artırmak ve sosyal yaşam içinde dezavantajlı bir grup olmalarını engellemenin tek yolunun ise “yaşam haklarını” korumak olduğunu hatırlatmak isteriz. Engelliler Günü bir kutlama ya da güzel cümlelerle geçiştirilen bir gün olamaz. Engelli bireylerin insan onuruna yakışır bir yaşam sürdürülebilmeleri için devlet ve toplum olarak hepimize düşen ortak görev olduğu bilinciyle engeli olan bireyleri hayatın her alanına ve sürecine dâhil etmek, desteklemek ve teşvik etmek, ihtiyaç duydukları hizmetleri en etkin ve hızlı bir şekilde sunmak, onların sorunlarını önceleyip çözmek, hizmet sunum mekanizmalarını buna uygun hale getirmek ve sosyal hayata katılımlarında destek olmak için çalışmalıyız.” Dedi.

Tokgöz, 2023-2025 Engelli Hakları Ulusal Eylem Planının takipçisi olacaklarını ifade etti.

Edirne Bedensel Engelliler Derneği Üyesi Mehmet Abdü ise Edirne Belediyesinin şarj istasyonlarından şikayetçi olduğunu söyledi.

Şarj istasyonlarında yağmur altında cihazlarını şarj edemediklerini vurgulayan Abdü, “ETUS araçlarını bir türlü düzeltemedik. Devlet Hastanesine ayda 1 kez gitmeye kalktığımızda sinirlerimiz burhan olmuş olarak eve dönüyoruz. ETUS’u engellilerin kullanabileceği hale getirdiklerini söylediler ama şoförlerini ve yöneticilerini düzeltemedik. Belediye başkanı her yerde kendi babasının engelli olduğunu söylüyor. Kentte bulunan dört yol ağzında kafeteryanın önünde rampa yok. ETUS’u şikâyet etmeye kalktığımızda önceden belediye halkla ilişkiler bölümüne gidiyorduk. Şimdi ulaştırma müdürlüğü olarak Gazimihal’e gönderiyorlar bizi. Bu seferde bizim oraya kadar gidip dönmemiz külfet olduğu için şikâyet etmekten vazgeçiyoruz.”

 Abdü, şikâyette bulunduklarında da hiçbir şeyin düzelmediğini aktardı.

Doğukan Vurgun