Ekili arazilerde pas hastalığı gözlemlendi

Edirne'de bazı köylerdeki ekili tarım arazilerinde pas ve septorya hastalığı gözlemlendi.

Ekili arazilerde pas hastalığı gözlemlendi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne’de bazı köylerdeki ekili tarım arazilerinde pas ve septorya hastalığı gözlemlendi.

Edirne Ziraat Odası ekipleri saha ekipleri tarafından ekili tarım arazilerinde incelemeler devam ediyor.

Ekipler, Orhaniye, Karakasım, Elçili, Tayakadın, Avarız, Eskikadın, Yenikadın, Ekmekçi köylerini ziyaret ederek saha kontrolleri ve kahve ziyaretleri gerçekleştirdi.

Hava sıcaklılarının mevsim normalleri üzerinde seyretmesi nedeniyle hububat ekili alanlarda özellikle kumsallarda bitkilerin strese girdiği gözlemlendiği aktarıldı.

Odadan yapılan açıklamaya göre, hava tahmin raporlarına göre gerçekleşen yağış ve beklenen yağışların çiftçilerin yüzünü güldürdüğü belirtildi.

Ekipler, üreticilere bitki hastalıkları konusunda uyarılarda bulundu.

Arazi kontrollerinin daha sık yapılması gerektiğini vurgulayan ekipler, incelenen arazilerde pas ile septorya hastalığı belirtilerinin gözlemlendiğini açıkladı.

İlkbaharda sıcaklık ve yüksek nemin hastalığın gelişimi olumlu etkilediği iletilen açıklamada, “Bu nedenle önümüzdeki hafta yağışların ardından sıcakların yükselmesi ile hastalık için uygun bir ortam oluşacaktır. Bu nedenle iklim koşulları dikkate alınarak hastalığın seyri izlenmeli, hastalığın bitkinin üst tarafına doğru ilerlediği durumlarda üst yaprakların özellikle bayrak yaprağının hastalıkla bulaşmasını engellemek amacıyla yeşil aksam ilaçlamasına başlanmalıdır. İklim koşulları hastalığın gelişmesine uygun gidiyorsa ve kullanılan ilacın etki süresine göre ilaçlama tekrarlanabilir. Hastalığın oluşumunu engellemek için alınacak kültürel tedbirler ise sık ekim yapmamak, aşırı azotlu gübre kullanmamak ve yabancı ot mücadelesini uygun zamanda yapmaya özen göstermek olarak sayabiliriz. Ürününüz bol, kazancınız bereketli olsun.” İfadeleri kullanıldı.

İpek Esma Çeşme