Edirneli kadınlardan Kakava ve Hıdırellez hazırlığı

Edirne'de baharın gelişini simgeleyen Kakava ve Hıdrellez Şenlikleri öncesi hazırlıklarını tamamlayan Kent Konseyi Kadın Meclisi üyeleri, kente özgü yöresel ürünlerin yanı sıra birbirinden renkli taçlar üretti.

Edirneli kadınlardan Kakava ve Hıdırellez hazırlığı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne'de 5-6 Mayıs tarihlerinde kutlanacak Kakava ve Hıdırellez Şenlikleri'ni izlemek için kente binlerce turist gelmesi bekleniyor. Hem Edirneliler, hem de şenliklere gelecek misafirler için el emeği göz nuru birbirinden renkli ve çeşitli ürünler hazırlayan Kent Konseyi Kadın Meclisi üyeleri, kente özgü yöresel ürünlerden nazar boncukları, mis meyve sabunu, Edirne bebeği, Ayçiçeği motifli çantalar, Edirnekari ile tahtadan evler, kakavanın sembollerinden olan rengarenk taçlar üretti.

Çoğunluğu ev hanımlarından oluşan Kent Konseyi Kadın Meclisi üyeleri, yaptıkları el emeği göz nuru ürünleri, kente gelecek misafirler için en güzel şekilde hazırlayarak hediyelik haline getiriyor .

Özel olarak İstanbul başta olmak üzere Ankara, Bursa, Aydın, Muğla gibi çeşitli bölgelerden Kakava turları düzenlenirken, turlarla gelmeyenler ise şenliklere katılmak için kendi imkanlarıyla kente akın ediyor. Şenliklerin yarattığı hareketlilik kentteki ciğerci, şekerlemeci, otel işletmecisi başta olmak üzere esnafın da yüzünü güldürürken, kalabalıktan nasibini alanlar arasında ev hanımları da yer alıyor. Açılan stantlarda ürünlerini sergileyen ev hanımları, yaptıkları satışlarla ev ekonomilerine de katkı sağlıyor.  

" Tüm hazırlıklarımızı tamamladık, herkesi bekliyoruz"

Kadınlarla birlikte çeşitli etkinlikler gerçekleştirdiklerini ve bu hafta sonu kutlanacak Kakava ve Hıdrellez Şenlikleri'ne hazırlık yaptıklarını söyleyen Edirne Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Nurcan Pektaş, amaçlarının kadınlara istihdam sağlamak ve evden çıkarak kendi bütçelerine katkı sağlamalarına destek olmak olduğunu ifade etti.

"Hem eğlence, hem de alışveriş için çok keyifli bir şenlik olacak"

Mutlu kadınlar hedefi ile yola çıktıklarını ve hep birlikte el ele vererek yaptıkları ürünleri stantlarda hem satışa sunduklarını, hem de görücüye çıkardıklarını söyleyen Pektaş, "Her yıl 5-6 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Kakava ve Hıdrellez Şenlikleri'ne hazırlık yapıyoruz. Kadınlarımız kente özgü yöresel ürünlerden nazar boncukları, mis meyve sabunu, Edirne bebeği, Ayçiçeği motifli çantalar, Edirnekari ile tahtadan evler, kakavanın sembollerinden olan birbirinden renkli taçlar yapıyorlar. Birbirinden güzel el emeği göz nuru ürünler şenlikler için hazırlandı. Tüm misafirlerimizi ve Edirnelileri stantlarımıza bekliyoruz. Yiyecek stantlarımız da olacak. Kadınlarımız orada sıcak lokma, gözleme gibi ürünler de yaparak satışa sunacak. Hem eğlence hem de alışveriş için çok keyifli bir şenlik olacağını düşünüyoruz" şeklinde açıklamada bulundu.

Kutlamalar 4 Mayıs'ta başlıyor

Edirne'de Tunca Nehri'nin çevrelediği ve Tarihi Kırkpınar Güreşleri'nin de yapıldığı Sarayiçi'nde 4 Mayıs Cumartesi çeşitli konserlerle başlayacak olan şenliklerde renkli görüntüler ortaya çıkacak. Şenlik alanında çeşitli etkinliklerin yanı sıra satış stantları da yer alacak.

5 Mayıs Pazar günü ise saat 10.00'da konserlerle başlayacak ve gösterilerle devam edecek şenlikler, saat 15.00'te Sarayiçi'nde dev Kakava ateşinin  yakılmasıyla devam edecek.

Program çerçevesinde 6 Mayıs Pazartesi günü sabahı ise şafak sökmeden Roman ritüelini görmek için binlerce turist Tunca Nehri kenarında dilekler tutarak, isteklerini yazdıkları kağıtları nehre bırakacak.

İpek Esma Çeşme