Edirne Valisi Sezer, projenin devam edeceğini söyledi

Meriç Nehri'nin suyu ile elektrik üretilmesini sağlayacak projede bozulan lastik savaklar tamir edilecek. 4 bin 88 haneye elektrik sağlayacak 'Arşimet Burgu Türbinli Hidroelektrik Santrali' projesinin yapımı sürecek. Bölgede incelemede bulunan kent Valisi Yunus Sezer, yapısal sorunlar nedeniyle duran projenin Aralık ayı sonunda tamamlanarak, elektrik enerjisi üretimine başlanacağını söyledi.

Edirne Valisi Sezer, projenin devam edeceğini söyledi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Meriç Nehri üzerinde Lastik Savaklı Arşimet Burgulu Hidroelektrik Santrali sahasında incelemelerde bulunan Edirne Valisi Yunus Sezer, gazetecilere açıklamada bulundu. Yapısal sorunlar nedeniyle duran projenin Aralık ayı sonunda tamamlanacağını belirten Sezer, yeniden elektrik enerjisi üretimine başlayacaklarını ifade etti.

                Meriç Nehri üzerinde 2021 yılında yapımına başlanılan ve geçtiğimiz ay tamamlanarak, test edilen Lastik Savaklı Arşimet Burgulu Hidroelektrik Santrali'nde, bu sırada arıza meydana geldi. Lastik savaklarında çökme oluştuğu tespit edilen santraldeki arızayla ilgili Edirne Valiliği, uzmanlar ve Devlet Su İşleri (DSİ) ekiplerinden oluşan heyet öncülüğünde inceleme başlattı. Heyet, arızayla ilgili 15 Eylül'de incelemesini tamamladı.

Çalışmaların incelenmesi sırasında Vali Yardımcısı Eyyüp Batuhan Ciğerci, DSİ Bölge Müdürü Faruk Yücegök, projede yer alan görevliler de yer aldı.  Proje hakkında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Edirne Valisi Sezer,test aşamasında yapısal sorunlar nedeniyle projenin aksadığını belirtti.

                Test aşamasında oluşan arızayla ilgili tespit davası açıldığını söyleyen Vali Sezer, “2.2. megawatt gücünde elektrik enerjisi üretilmesi planlanan bir elektrik santralimiz. Teslim aşamasında maalesef burada özellikle lastik savaklarda bir sıkıntı oluşuyor ve orada bir yıkılma meydana geliyor. Bununla ilgili olarak başlayan bir süreç var. Hem idari açıdan hem de adli açıdan açılan bir tespit davası var. Biz buraya göreve başladıktan sonra hem üniversitemizden, hem Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nden hem de bu konuda özel uzmanlığı bulunan kişilerden oluşan bir heyet kurarak burasının incelemesini yaptırdık.Bu konuda iki husus vardı, birincisi bu projeden mi kaynaklanıyor? Yoksa yapımdan mı kaynaklanıyor? diye iki tane konu üzerine odaklanıldı. Burada drenaj çalışmaları yapıldı, yıkılan yerlerle ilgili olarak. 15 Eylül'e kadar süre vermiştik ve bu süre bitti. Bununla ilgili olarak değerlendirmeleri kendi içimizde yaptık. Burada iki husus var proje müellifi projesinin arkasında duruyor. Burada 'Jet Grout' denilen bir dayanak sistemi oluşturulmuş inşa edilirken ve özellikle yıkılan kısımda bu Jet Grout'ların tutmadığı yönünde arkadaşlarımızın bir raporu ve değerlendirmesi var. Burada yapılan etütlerde de bunu gördük. Dolayısıyla burada yapımdan kaynaklanan bir sıkıntı var. İkincisi de projede sağlam olan kısımlarla ilgili olarak da çalışmalar devam ediyor.Hem projenin uygun olup olmadığı hem de yapımla ilgili olarak tespitler, bunlarla ilgili tespit davası açılmış durumda ve mahkeme süreci devam ediyor. Burada suç ve hata kimden kaynaklanıyorsa bunlara bunun rücu ettirilmesi yönünde sürecimiz şu anda devam ediyor. Bir taraftan da idari tahkikat kapsamında, burada sorumlular kimler, onlarla ilgili de bir süreç devam ediyor. Burada açık olmak gerekiyor. Bu bütün büyük inşaatlarda olabilen bir şey. Bu büyük bir proje, projelerde bu tür sıkıntılar olabilir. Bununla ilgili de devlette bir hukuk mekanizmamız var, ona göre de süreç her halükarda yürütülmesi gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

"Bu süreci de hızlı ilerletiyoruz"

Projede revizyon çalışmaları yapıldığını belirten Vali Sezer, “Gelinen aşamada biz buradaki sıkıntının bu Jet Grout sisteminin tutmamasından kaynaklanan bir sıkıntı olduğunu tespit ettik. Ona göre arkadaşlarımız hem üniversiteden, hem de DSİ'nin tavsiyeleri üzerine projede bir revizyona gidiliyor. Bozulan kısımlarla ilgili olarak fore kazık sistemi yapılacak. Sağlam olan kısımlarla ilgili olarak da ileride tekrar bu tür bir sıkıntıyla karşı karşıya kalmamak için burada da fore kazık sistemini öneriyorlar. Bu doğrultuda da projeyi revize ediyoruz. Bu süreci de hızlı ilerletiyoruz. Burada kendimiz de hem DSİ'den hem hocalarımızdan bilimsel destek alıyoruz hem de bu konuda uzman, profesyonel kişilerle ilerlemeyi istiyoruz. Zannediyorum 2-3 ay içerisinde yeniden burasının inşa sürecini tamamlayıp bu söylediğimiz proje revizyonu doğrultusunda önümüzdeki yılın ilk ayını bulmadan buradaki inşa ve yapım sürecini tamamlamayı planlıyoruz her şey yolunda giderse. Kendimize böyle bir hedef böyle bir iş planı ortaya koymuş durumdayız” ifadelerine yer verdi.

Burcu Temel