Edirne sınırında yakalanan paha biçilmez tarihi eserler müzede sergileniyor

Edirne Müzesi'nde sergilenen tarihi eserlerin yanı sıra yurtdışına kaçırılırken yakalanan paha biçilmez objeler sergileniyor. Yakalananlar arasında Roma, Bizans ve Osmanlı dönemine ait birçok değerli eser bulunuyor.

Edirne sınırında yakalanan paha biçilmez tarihi eserler müzede sergileniyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yunaistan ve Bulgaristan’a sınır olmasıyla bilinen Edirne’deki sınır kapılarından her yıl çok sayıda tarihi eser yakalanıyor. Bu yakalanan eserler işlemlerinin arından Edirne Müzesine teslim ediliyor. Heykelden, sikkeye hemen her objenin yakalandığı eserlerin çoğu paha biçilemez değerde olmasıyla dikkat çekiyor. 

Özel vitrinde sergileniyor

Yakalanan eserlerin sergilenmesi için özel vitrin hazırladıklarını belirten, Edirne Müze Müdürü Şahan Kırçın, “Edirne sınır kenti. Kapıkule, Hamzabeyli, İpsala, çeşitli sınır kapıları var. Yurda girerken, çıkarken, çok fazla eser yakalanıyor tabi. Tabi bu eserler de şehir müzesi olarak bize geliyor. Biz bu eserler üzerinde gerekli çalışmaları, suç duyuruları, döküm çalışmaları, hepsini tamamladıktan sonra müzemize kazandırıyoruz zaten. Ama tabi bu eser kaçakçılığına dikkat çekmek için, yanlış bir şey olduğunu, bize ve Anadolu’ya ait eserlerin de kaçırıldığını göstermek için tabi bir vitrin yaptık, o vitrinde de bu güzel eserlerimizi sergiliyoruz aslında, bizim kökenimiz, bizim ülkemize ait eserleri. İnsanları biraz daha bilinçlendirmek için. Ve tabi bu eserlerin yurt dışına gitmemesi, bizim ülkemizde değer kazanması, burada sergilenmesi için. Böyle bir vitrin yaptık.”diye konuştu.

Edirne Müzelerini geçtiğimiz yıl yaklaşık 120 bin kişi ziyaret ettiği belirtildi.

İpek Esma Çeşme