Edirne Sarayı'nın geçmişi detaylı bir şekilde aktarıldı

Edirne'de 'Geçmişten günümüze Edirne Sarayı' konferansı gerçekleştirildi. Konferansın ardından Edirne gravürlerinden seçkiler sergisi de açıldı.

Edirne Sarayı'nın geçmişi detaylı bir şekilde aktarıldı

Edirne İl Kültür Turizm Müdürlüğü tarafından Devecihan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen ‘Geçmişten Günümüze Edirne Sarayı’ konferansına konuşmacı olarak Edirne Sarayı Kazı eski Başkanı Doç. Dr. Gülay Apa Kurtişoğlu katıldı. Sunum gerçekleştiren Doç. Dr. Kurtişoğlu, Edirne Sarayı’nın yapılışından yıkılışına kadar detaylı bir anlatım yaptı.

Doç. Dr. Kurtişoğlu, konferansta 1450 yılında Osmanlı Padişahlarından İkinci Murat’ın temellerini attığı Fatih Sultan Mehmet ve Kanuni Sultan Süleyman gibi padişahlara ev sahipliği yapan Edirne Sarayı’nda daha önce gerçekleşen kazılarda ortaya çıkarılanları da anlattı.

Edirne Sarayı’nın önemini hiç yitirmediğini söyleyen Kurtişoğlu, kazı çalışmalarının 1956 yılında başladığını hatırlattı. Edirne Sarayı’nın bünyesinde çok farklı işlevli yaklaşık 100 civarında yapıyı barındırdığını ifade eden Kurtişoğlu, sarayın geniş bir alana yayıldığına vurguladı.  Kurtişoğlu, kazıların Osmanlı tarihine ışık tutmasını beklediklerini aktardı.

Yüzyıllar boyunca kullanımda kalan ve pek çok önemli olaya tanıklık eden sarayın 20. yüzyılın başlarında 1877-1878 Osmanlı- Rus Savaşı ve 1910- 1912 Balkan Savaşları sırasında, sarayın tahribata uğradığını ve birçok yapının yıkıldığını belirten Kurtişoğlu, “Saraydan günümüze az sayıda yapı ulaştı. Ayakta kalan yapılar Matbah-ı Amire (Saray Mutfağı), Babüssade (Akağalar Kapısı), Cihannüma Kasrı, Kum Kasrı Hamamı, Adalet Kasrı, Fatih Köprüsü, Kanuni Köprüsü, Şehabeddin Paşa Köprüsü, Av Köşkü, Su Maksemi, Namazgahlı Çeşme’dir.” Şeklinde konuştu.

Konferansa Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, Vakıflar Edirne Bölge Müdürü Ahmet Saraç, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Engin Öztürk ve davetliler katılım sağladı.

Konferansın ardından Hayri Çizel Sergi Salonu’nda Edirne gravürlerinden seçkiler sergisi de açıldı.