Edirne Mevlevihanesi valilik tarafından  ihya edilecek

Edirne Mevlevihanesi valilik tarafından hazırlanan projeyle aslına uygun inşa edilerek turizme kazandırılacak.

Edirne Mevlevihanesi valilik tarafından  ihya edilecek
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Osmanlı Padişahı Sultan 2'nci Murat tarafından yaptırılan Edirne Mevlevihanesi Türkiye’nin üçüncü büyük mevlevihanesi iken zamana yenik düşüp yıkıldı.

Konya ve İstanbul mevlevihanelerinden sonra en büyük üçüncü mevlihane olan yapı yüzlerce yıl kente ve balkan coğrafyasına hizmet verdi.

Osmanlı mirası yapı Edirne Valiliği tarafında ihya edilerek yeniden hayata döndürülecek.

Mevlevihane, 15'inci yüzyıl yapısı olan 2'nci Murat Cami Külliyesi'nde yer alıyordu. Zamana yenik düşüp harap hale gelince 1938'de yıktırıldı.

Mevlevihanenin toprak altında kalan kısımları gün ışığına çıkarılarak tarihi kayıtlar eşliğinde aslına uygun şekilde yeniden inşa edilecek.

Trakya Üniversitesi Roman Dili ve Kültürü Araştırmaları Enstitüsü Dr. Öğr. Üyesi Hasan Ali Cengiz, mevlihanenin kentin önemli yapılarından olduğunu söyledi.

İhya edilecek yapının büyüklüğünü anlatan Cengiz, “Burada büyük bir yapıdan bahsediyoruz. Büyük bir yapıyı görüyoruz. 1752 depreminde mevlevihanenin bazı kısımları da zarar görmüş. 92 yıl payitahtlık yapan başkentlik yapan Edirne'de tekrar mevlevihanenin canlandırılması hele hele büyük ihtişamlı yapının canlandırılması ve her zaman olmasa da yılın belirli dönemlerinde burada semaların yapılması tabii turizm açısından çekim merkezi olacağına inanıyorum." Dedi.

Cengiz, restorasyon tamamlandığında belirli günlerde sema törenlerinin bu yapıda yapılabileceğini anlattı.

Yapının tarihinden bahseden Cengiz, “Bu konağın kapısında 'Medet ya Hz. Mevlana' yazıyor. Ön tarafında büyük bir semahane var. Batı tarafında derviş odaları, çilehane ve zengin bir kütüphane bulunuyor. Yapının doğu tarafında ise aşevi ve fırının bulunduğu imarethane var. Özellikle buradaki dervişlerin yemek ihtiyacını karşılamasının yanında caminin minaresinin gölgesinin eriştiği yerdeki kişilerin ekmek ihtiyacı buradan karşılanıyor. Bugünkü pide tarzında bir ekmek çeşidi olan fodula ekmeği dağıtılıyor. Perşembe günleri de ikram yapıldığını tarihi kaynaklardan görüyoruz." Şeklinde konuştu.

Burcu Temel