Edirne Mevlevihanesi'nin semazenleri yetiştiriliyor

Edirne Valiliği tarafından aslına uygun inşa edilerek turizme kazandırılacak Mevlevihane için semazenler yetiştiriliyor.

Edirne Mevlevihanesi'nin semazenleri yetiştiriliyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Osmanlı Padişahı Sultan 2'nci Murat tarafından yaptırılan Edirne Mevlevihanesi Türkiye’nin üçüncü büyük mevlevihanesi iken zamana yenik düşüp yıkıldı.

Konya ve İstanbul mevlevihanelerinden sonra en büyük üçüncü mevlihane olan yapı yüzlerce yıl kente ve balkan coğrafyasına hizmet verdi.

Osmanlı mirası yapı Edirne Valiliği tarafında ihya edilerek yeniden hayata döndürülecek.

Mevlevihane, 15'inci yüzyıl yapısı olan 2'nci Murat Cami Külliyesi'nde yer alıyordu. Zamana yenik düşüp harap hale gelince 1938'de yıktırıldı.

Mevlevihanenin toprak altında kalan kısımları gün ışığına çıkarılarak tarihi kayıtlar eşliğinde aslına uygun şekilde yeniden inşa edilecek.

İhya edilecek Mevlevihane için semazenler yetiştirilmeye başlandı. Emel Özgür Subaşıay Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileriyle kurulan semazen grubu çalışmalarını sürdürüyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu semazen sanatçısı Sabahattin Harma öğrencilere 2 yıl boyunca eğitim verecek.

Emel Özgür Subaşıay Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni ziyaret eden Edirne Valisi Yunus Sezer, öğrencilerin gösterisini izledi.

Gösteri sonrası gazetecilere açıklamalarda bulunan Sezer, Edirne’nin selatin camileri ve medreseleriyle kültür ve irfan merkezi olduğuna değindi.

Edirne Mevlevihanesi’nin Türkiye’nin en büyük üçüncü mevlevihanesi olduğunu belirten Sezer, “Maalesef zaman içinde yıkılmış ve 500 yıllık bir gelenek yok olmuş durumda. Oranın yeniden ayağa kaldırılması için çalışmalar yapılıyor. Mevlevihaneyle ilgili kazı çalışmalarını devam ettiriyoruz. Kazı çalışmalarının ardından mevlevihanenin inşasına hızlı bir şekilde başlayacağız. Edirne Mevlevihanesi önemli bir merkez olacak. Mevlevihane bir binadan ibaret değil. İçine ruh katan semazenlerimiz olacak. Kültür ve Turizm Bakanlığından bir hocamız Edirneli evlatlarımızı yetiştiriyor. Gerçekten çok güzel çalışmalar oluyor. Hem ilimiz hem ülkemiz hem de Balkanlar için çok önemli. Semazenler gözümüze ve gönlümüze hitap ediyorlar. İlk sema gösterisi ramazan ayında olacak, ardından Balkan ülkelerinde gösteriler olacak. Bu kültürü ne kadar uzağa götürebilir, ne kadar çok gönüle dokunabilirsek kendimizi mutlu hissedeceğiz." Dedi.

İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu Semazen Sanatçısı Sabahattin Harma da öğrencilerle yapılan çalışmaları anlattı.

Mevlevihanenin ihya edilmesinin çok önemli olduğunu söyleyen Harma, “Sema öğrenmek zor bir süreç. Ben daha önce de öğrenciler yetiştirmiştim ancak Edirne'deki öğrencilerimizde farklı bir manevi havanın olduğunu görüyorum. Bu durumu mevlevihaneye bağlıyorum. Önemli olan bu felsefeyi, bu ekolü ruhen yaşamak, bu da zamanla olacak bir şey." Şeklinde konuştu.

Öğrencilerden Emirhan Mermi ise semazen olmak istediğini vurguladı.

Çalışmalar sırasında farklı bir ruh halinde olduklarını ifade eden Mermi, "Bu kültürü hayatım boyunca sürdürmek istiyorum. Büyük bir emek veriyoruz. Ekibimizle çalışmalara devam edeceğiz." dedi.

Melih Kaan da sema dönerken ruhen rahatladığını dile getirdi.