Edirne İl Genel Meclisi'nin 2024 yılı taslak bütçesi 640 milyon lira olarak açıklandı

Edirne İl Genel Meclisinde bütçe görüşmelerine başlandı. Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş, 2024 yılı taslak bütçenin 640 milyon lira olduğunu duyurdu.

Edirne İl Genel Meclisi'nin 2024 yılı taslak bütçesi 640 milyon lira olarak açıklandı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Meclisin kasım ayı toplantıları İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş başkanlığında devam etti.

Geçmiş, yaptığı konuşmada görüşmelerin hayırlı bir şekilde sonuçlanmasını temenni etti.

Edirne'ye bağlı ilçe, köy ve beldelerin 2024 mali yılı bütçesi ile performans programları ve bütçenin eki olan yatırım programlarını görüşmeye başlayacaklarını söyleyen Geçmiş, "Kentte bulunan kamu müdürlerini meclisimizde ağırlayacağız. Müdürlerimiz meclis üyelerimize 2023 yılında yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verecek. Aynı zamanda Edirnelilerle de bu çalışmalar hakkındaki bilgiler paylaşılacak." Şeklinde konuştu.

Geçmiş, bütçe çalışmaları kapsamında Meclis üyelerinin de yoğun çalışma yaparak yeni kaynaklar bulacağına inandığını sözlerine ekledi.

Geçmiş'in konuşmasının ardından Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek, meclis üyelerine 2023 yılında enstitünün yaptığı çalışmalar hakkına bilgi verdi.

Tülek, buğday, arpa, yulaf, gibi sıcak iklimde yetişen bitkiler üzerine faaliyetlerinin sürdüğünü belirtti.

Endüstri bitkilerinden ayçiçeği, aspir, keten, kabak gibi ürünlerde ıslah çalışmaları, bitki sağlığı, çayır mera ve yem bitkilerinde de faaliyetler yürüttüklerini söyleyen Tülek, “Yine bölgemizde zaten geniş bir biyoçeşitlilik var. Bunların korunması, örneklerin toplanması bu çalışmaları da yürütülüyor. Enstitümüz tabii bu çalışmaları bir iki lokasyonda yürütüyor. Bir tanesi enstitümüzün merkez kampüsünde olduğu civarda, ikincisi de Karaağaç'ta bulunan yerde. Toplam 3 bin 363 dekar alanımız var. Burada ıslah çalışmaları ve çoğumuz üretim çalışmalarını yürütüyoruz. Şimdi tabii bölümler olarak da bakıldığında 4 bölümümüz var. Tarla bitkileri, bitki sağlığı, tarım ekonomisi, üretim ve işletme bunlar ana bölümler.” Dedi.

Bakanlık bünyesinde enstitülerde AR-GE merkezleri kurulduğunu dile getiren Tülek, bölgede ayçiçeğinin önemli bir ürün olduğunu ve AR-GE merkezinin önümüzdeki yıl açılacağını ifade etti.

Tülek, enstitüde personel ve ekipman sayısının yeterli olduğunu aktardı.

Bütçenin 2022 yılında düştüğünü söyleyen Tülek, “Döner sermayeden elde edilen gelirler de yine araştırma faaliyetlerine gidiyor. Bu açıdan önem arz ediyor. Şimdi projeler bizim bakanlığımız bünyesinde aslında burada vermiş olduğumuz ana projeler. Bunların altında birçok projeler var. Spesifik olarak yürüyen yani biraz önce saydığım ürün gruplarının her birinde ıslah çalışmalarına ilişkin bütün bu çalışmalar yürütülüyor. Hemen hemen bütün bitkilerle ilgili çalıştığımız ana projeler var. Bu kapsamda hem kalite çalışmaları, ıslah çalışmaları bitki sağlığı yönünden de bunların da alt projeleri var.” Şeklinde konuştu.

Doğukan Vurgun