Edirne'deki nehirler iklim değişikliğinden olumsuz etkileniyor

Meriç Nehri, yağışların azlığına bağlı olarak son dönemlerin en düşük su seviyesinde akıyor. Özellikle kış aylarında taşkınlarla gündeme gelen Meriç Nehri'nde su seviyesi azaldı.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Edirne'deki nehirler iklim değişikliğinden olumsuz etkileniyor

Kaynağını aldığı Bulgaristan ve Edirne 'de uzun süredir doyurucu yağışların olmaması nedeniyle bu yıl Meriç Nehri'nin debisi, 261 metreküp/saniye seviyesine kadar düştü.

Trakya'daki nehirler, iklim değişikliğinden olumsuz etkilenmeye devam ediyor.

Değişen hava şartları, dünyanın dört bir yanında kendini gösteriyor. Edirne’deki nehirlerden de bunlardan bir tanesi.

Edirne ve Trakya'nın önemli su kaynakları olan Meriç, Tunca, Arda ve Ergene nehirlerinde su seviyeleri mevsim normallerinin altına düştü.

Meriç Nehri taşkın döneminde 2 bin metreküp seviyesine kadar yükseliyordu. Her yıl taşkınlarla gündeme gelirken bu kez ise kuraklıkla mücadele ediyor.

Meriç nehri son yılların en kurak dönemimi yaşıyor. Yaz aylarında sıcak hava buharlaşma ve sulama nedeniyle azalan debi yağışların azlığı nedeniyle dip seviyelere kadar düştü.

Meriç nehrinin debisi 2021 yılında 291 metreküp/saniye seviyelerinde.

2022 yılında 318 metreküp/saniye seviyelerinde akarken, bu yıl ise en düşük seviyesi yani 261 metreküp/saniye seviyesinde kadar geriledi.

Meteoroloji raporlarına göre hafta sonu itibariyle Trakya’nın yağışlı havanın etkisi altına girmesi ile nehir debilerinde de artış bekleniyor.

Doğukan Vurgun