Edirne'deki camilerde haftada 2 gün Enderun usulü Teravih Namazı kılınacak

Mübarek Ramazan Ayı'nın başlamasına sayılı günler kaldı. Edirne İl Müftüsü Hasan Başoğlu, bu yıl Selimiye, Eski Cami ve Üç Şerefeli Camilerinde haftada 2 gün Enderun usulü Teravih Namazı kılınacağını söyledi.

Edirne'deki camilerde haftada 2 gün Enderun usulü Teravih Namazı kılınacak
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Enderun usulü Teravih Namazı, her dört rekatı Türk Musiki'nin farklı makamlarında kılınan ve bu makamların ilahilerle süslendiği, müezzinlerin ise makamlar arasında geçişi salavat eşliğinde yaptığı bir Osmanlı Enderun Mektebi geleneğidir.

Kısa bir süre önce Edirne'ye atanan Edirne İl Müftüsü Hasan Başoğlu, kentteki bir restoranda düzenlediği basınla tanışma toplantısında Ramazan ayına ilişkin açıklamalarda bulundu.

"İlk teravihi Çarşamba akşamı kılacağız"

İlk Teravih Namazı'nın Çarşamba akşamı kılınacağını söyleyen Edirne İl Müftüsü Hasan Başoğlu, Çarşamba’yı Perşembeye bağlayan gece ise ilk sahura kalkılacağını aktardı.

Ramazan ayında her sene olduğu gibi tüm camilerde hem mukabele okunacağını hem de teravih namazı kılınacağını belirten Müftü Başoğlu, ayrıca Edirne yapan meşhur Selimiye, Ulu Cami, Üç Şerefeli Camii'nde haftada 2 gün Enderun usulü teravih namazı kılınacağını vurguladı.

Enderun usulünün Osmanlı’dan gelen bir gelenek olduğunu belirten Müftü Başoğlu, rekât aralarında ya da selam aralarında ilahiler söyleneceğini ifade etti.

Enderun usulü teravih namazının yanı sıra Darü-l Hadis Camii'nde de görevlilerin esnafla kurmuş olduğu diyalog çerçevesinde iftar sofrası kurulacağını belirten Müftü Başoğlu, Hasan Sezai Cami’nin bahçesinde de aynı şekilde iftar sofrası kurulacağını ifade etti.

Teravih Namazı öncesi Ramazan ayına özel çeşitli sohbetler olacağının altını çizen Müftü Başoğlu, "Ramazan ayında İstanbul’dan, Edirne’ye Selimiye de, Ulu Camide, Üç Şerefeli Camide teravih namazını kılmak için gelen misafirlerimiz varmış inşallah bu misafirlerimizi en güzel şekilde karşılayacağız. İlimizde depremzede vatandaşlarımız var, sizlerin aracılığıyla Peygamber efendimizin dediği gibi ”komşusu açken kendisi tok yatan insan değildir” o kardeşlerimiz başta olmak üzere, komşularımıza inşallah birer iftar sofraları açarız" dedi.

Fitir sadakasının bu sene 70 lira olarak açıklandığını belirten Müftü Başoğlu, "Bir baba, anne çocukları için Fıtır sadakası verebilir. Bir kişi oruç tutamazsa fitre vermesi gerekiyor. Fitre miktarı aynı zamanda günlük fidye kefareti gibidir, aylık olarak 2 bin 100 liraya denk geliyor" dedi.

 Selimiye Camii'nde restorasyon çalışmalarının devam ettiğini aktaran Müftü Başoğlu, Ramazan ayında da ibadet ve ziyarete açık olacağını belirtti.

Edirne'de göreve başlamaktan memnuniyet duyduğunu söyleyen Müftü Başoğlu, kentin tarihi camileri ve kültürel yapısıyla Türkiye'nin en önemli şehirlerinden birisi olduğuna vurgu yaptı.

Müftü Başoğlu, özellikle Ramazan ayında sofraları ihtiyaç sahibi kişilerle paylaşmaları için çağrıda bulundu.

Özlem Ceylan- Dilek Şahin