Edirne'de yağışlar çiftçileri sevindirdi

Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk, son yağışların buğdayların çıkışında olumlu etki yarattığını söyledi.

Edirne'de yağışlar çiftçileri sevindirdi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Son bir ay içerisinde Edirne'de gerçekleşen yağışlar, buğday ekimi yapan çiftçileri umutlandırdı. Geçen yılın kurak geçmesi nedeniyle endişe yaşayan çiftçiler, son günlerde düşen yağışlarla birlikte buğdayların gelişiminin iyi olacağını söylüyor.

Geçtiğimiz yılın zorlu koşulları sonrasında ekim ve kasım aylarında gerçekleşen yağışların, hasat döneminde daha verimli ürün elde etme şansı tanıyacağı belirtiliyor.

Çiftçiler, tarımsal faaliyetlerini sürdürürken, mevsim normallerine uygun yağışların devam etmesini ümit ediyor. Yağışlı günlerin, tarım sektörü için olumlu bir dönemin habercisi olduğu ifade ediliyor.

Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk, kurak başlayan sezonun son yağışlarla birlikte mevsim normallerine döndüğünü söyledi.

Çiftçilerin bu yıl kuraklıktan dolayı buğday ekimini sağlıklı şekilde gerçekleştiremediğini ifade eden Öztürk, “Fakat belli bir kısımda aşağıya yüzde 30 çiftçimiz de hiç yağmur yağmadan ürününü ekti. İlk yağan yağmurlardan sonra çiftçilerimiz buğdaylarını ekti. Tamamen kuru toprağa, az yağmura ve yeterli yağmura olmak üzere bu sene üç kademeli buğday ekildi.  Şu anda yüzde 99’unun ekimi bitmiştir. Buğday çıkışları, yağan yağışlardan dolayı çok düzgün ve ilerlemesi çok güzel gidiyor. Yağışlar şu an için yeterli fakat önümüzdeki dönem için çok aşırı kuraktan dolayı eksikleri var. İnşallah onu da zaman içinde karla, yağmurla telafi edeceğiz. Üç kademeli buğday ekildiği için bu senenin buğday ekimlerini dikkatle takip ediyoruz. Havaların bir an önce soğumasını istiyoruz çünkü Sıcaklık hastalığı beraberinde getiriyor. Verileri takip edip sezon sonunda hangisinin hayırlı olduğunu göreceğiz. İnşallah ekilen buğdaylar hayırlı olur.” Dedi.

Öztürk, yağış ve hava şartlarının normalleştiğini fakat böyle devam etmesinin rekolte için önemli olduğunu vurguladı.

Aralık ve ocak ayında hava sıcaklıklarının eksilerde seyretmesi gerektiğine değinen Öztürk, sıcaklıkların 10 derecenin üstüne çıkması durumunda buğdayda çeşitli hastalıkların yaşanabileceğini belirtti.

Öztürk, havaların soğumasıyla buğdayların çıkışını tamamladığını ve yeterli seviyeye geldiğini dile getirdi ve şunları kaydetti:

“Yeterli seviyeye geldi. Çok az bir miktar daha çıkmak üzere olanlar var onlarda geç ekilenler. Havaların Mart başına kadar normal standartlarında ya da 10 derecenin altından devam etmesi lazım. Son1 ayda tahminimce yaklaşık 150 kilo yağış düşmüştür. Kurak geçen yaz günlerinin ardında yağışlar çiftçiye bereket oldu. Yağışlar buğdayın ilk çıkış gelişiminin düzgün tamlamamasını sağladı. Bir hafta 10 gün sonra buğday uykuya geçecekti. Daha toprak doyuma ulaşmadı, yağışların yaklaşık mart başına kadar devam etmesi gerekiyor.”

Doğukan Vurgun