Edirne'de Son Yılların En Sıcak Haziran Ayı Yaşanıyor: Termometreler 40 Dereceyi Görecek

Edirne'de haziran ayında son yılların en yüksek sıcaklığı yaşanıyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre, önümüzdeki hafta şehirde sıcaklıkların 40 dereceye kadar çıkması bekleniyor. Uzmanlar, olağanüstü sıcaklıkların küresel ısınma ve El Nino hava olaylarının etkisiyle ilişkili olduğunu öne sürüyor.

Edirne'de Son Yılların En Sıcak Haziran Ayı Yaşanıyor: Termometreler 40 Dereceyi Görecek
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği Edirne’de hafta boyunca sıcaklıkların 40 dereceyi bulacağı tahmin ediliyor. Kavurucu sıcaklar kentte yaşayanların günlük yaşamını ve sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Uzmanlar, vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.

Özellikle yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalığı olan kişilerin daha fazla dikkat etmesi gerektiği belirten uzmanlar, güneşin en yoğun olduğu saatlerde dışarıda bulunmaktan kaçınılmasını, bol sıvı tüketilmesini ve serin yerlerde kalınmasını tavsiye ediyor.

Önümüzdeki günlerde beklenen aşırı sıcaklar, küresel ısınmanın ve iklim değişikliğinin yerel düzeydeki etkilerinin en somut örneklerinden biri olarak öne çıkıyor. Sıcaklığın küresel ısınma ve dünyanın çeşitli bölgelerindeki iklim modelleri üzerinde değişikliklerin (El Nino) etkisiyle ilişkili olduğunu öne sürülüyor.

Vatandaşlardan Sibel Yılmaz, Edirne’nin Mersin’den daha sıcak olduğunu söyledi.

Sıcaktan yandıklarını aktaran Yılmaz, “Yanıyoruz resmen dışarı çıkamıyoruz. Şu an bile çocuklar artık gezdireceğiz, gezmek istemiyorlar yani sıcaktan. Valla bilmiyorum sonumuz nasıl olacak. Ağustosu düşünemiyorum yani. Çocuklar da aynı keza sürekli sıcaktan mustarip. Ama yapacak da bir şey yok, elimizden bir şey gelmez.” Dedi.

Esnaf Yusuf Çimen de sıcaktan korunmak için öğle saatlerinde dışarıya çıkmadığını anlattı.

Haziran ayında yaşanan sıcaklıkların ağustos ve temmuzda daha da artacağını dile getiren Çimen, yapılacak bir şeyin olmadığını aktardı.

Esnaf Ufuk Göbel ise 8 yıldır ilk defa bu kadar sıcaklık gördüğünü ifade etti.

Geçmiş yıllarda 40 derece sıcaklığı ağustos ayında gördüğünü belirten Göbel, “Şu an böyle ani geçişler oldu. Bu geçişlerde 40 derece çok yüksek, yani bize şu anda hem mallarımız için hem de insanların gezintisi için yani şu an kötü 40 derecenin olması.” Şeklinde konuştu.

Dönerci esnafı Mahmut Seçkin de “Kavruluyoruz, buhar olup uçacağız yakında. Yapacak bir şey yok.” Diye konuştu.

Doğukan Vurgun