Edirne'de 'Şiddetsiz Adımlar Yürüyüşü' düzenlendi

Edirne'de Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu destekleriyle, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası AB Bilgi Merkezi tarafından 'şiddetsiz adımlar yürüyüşü' organize edildi.

Edirne'de 'Şiddetsiz Adımlar Yürüyüşü' düzenlendi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne'de 25 Kasım Stadı önünde bir araya gelen kadınlar, 'şiddetsiz adımlar yürüyüşü' gerçekleştirdi. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Edirne Avrupa Birliği Bilgi Merkezi Koordinatörü Elif Yardımcı okudu.

Avrupa Birliği'nin kadına yönelik şiddetle mücadeleye ilişkin bakış açışı, eylem planları ve politikaları ile ilgili bilgi veren Yardımcı, "Cinsiyet eşitliği yalnızca temel bir insan hakkı değil aynı zamanda barışçıl, müreffeh ve sürdürülebilir bir dünya için gerekli bir temeldir. Herkese aynı hakların sağlanması toplumlarımızı güçlendirir. Onları daha zengin ve daha güvenli kılar. Kadınların ve kız çocuklarının haklarını tam olarak kullanmalarını sağlamak ve siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel hayata katılımlarını artırmak AB'nin temel hedeflerinden biridir" dedi.

"Kadınların ve kız çocuklarının güçlendirilmesi hedefleniyor"

Avrupa Birliği'nin Türkiye'de kadınların ve kız çocuklarının güçlendirilmesi konusunda topluma yardım etmeye devam etmeyi ve Türkiye'nin halihazırda elde ettiği kazanımları korumasına yardımcı olmayı amaçladığını söyleyen Yardımcı, "Avrupa Birliği, kadınların ve erkeklerin hayatın tüm alanlarında aynı fırsatlara, haklara ve yükümlülüklere sahip olduğu bir toplum için yerel ortaklar, Sivil Toplum Kuruluşları, BM, uluslararası kuruluşlar ve Türk yetkilileri ile aktif bir şekilde çalışmaktadır. Üçüncü küresel Toplumsal Cinsiyet Eylem Planımız (GAP III), Türkiye dahil dünya genelinde diş ilişkilerimizde ve politikalarımızda toplumsal cinsiyet eşitliğinin desteklenmesine yönelik bir yol haritası görevi görüyor. Üçüncü küresel Cinsiyet Eylem Planımız (GAP III), dünya genelinde, Türkiye dahil, cinsiyet eşitliğini teşvik etme konusunda bir yol haritası olarak hizmet etmektedir. Bu, Cinsiyet Temelli Şiddetten arınmak, cinsel ve üreme sağlığı ve hakları, ekonomik ve sosyal haklar ve kızları ve kadınların güçlendirme, eşit katılım ve liderlik sağlama ve yeşil geçiş ve dijital dönüşüm tarafından sunulan fırsatları ele almak gibi temel alanları kapsar" ifadelerine yer verdi.

2025 yılına kadar, finansal işbirliği projelerinde cinsiyetle ilgili yönleri entegre etmeyi taahhüt ettiklerini aktaran Yardımcı, "Tüm yeni programların %85'inin cinsiyet eşitliği ve kadınların güçlendirilmesine katkıda bulunmasını sağlamayı amaçlıyoruz. Politika reformlarını, farkındalık yaratmayı ve STK'ların toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik değişimin dönüştürücü aktörleri olarak hareket etmelerini destekliyoruz. Ayrıca ulusal ve yerel politika oluşturma ve bütçeleme süreçlerinin tüm aşamalarında ve kadınların adalete erişiminde toplumsal cinsiyet perspektifinin sistematik ve sürdürülebilir entegrasyonunu da destekliyoruz" dedi.

2014-2023 bütçe döneminde AB'den sağlanan desteğin toplam tutarının yaklaşık 43 milyon Euro olduğunu belirten Yardımcı, devam eden desteğin tutarının yaklaşık 16 milyon Euro olduğunu ifade etti.

Basın açıklamasının ardından yürüyüşe geçildi. Saraçlar Caddesi'nde toplanan grup "Kadınlar birlikte güçlü", "Şiddete sessiz kalma", "Güçlü kadın güçlü yarın" yazılı dövizlerle ve turuncu balonlarla Atatürk Anıtına yürüdü. Turuncu balonlarla farkındalık oluşturan kadınlar, balonlarını gökyüzüne bıraktı.

Doğukan Vurgun