Edirne'de etkili olan sağanak yağış ve dolu tarım arazilerinde hasar oluşturdu

Edirne'de etkili olan sağanak yağış ve dolu nedeniyle 5 bin dönüme yakın tarım arazisinde hasar meydana geldi.

Edirne'de etkili olan sağanak yağış ve dolu tarım arazilerinde hasar oluşturdu

Dün akşam saatlerinde etkili olan sağanak yağış ve dolu nedeniyle Lalapaşa ve Süloğlu ilçelerinde yaklaşık 5 bin dönüm tarım arazisi zarar gördü.

Lalapaşa ilçesine bağlı Sarıdanişment köyü ile Süloğlu'ndaki Domurcalı, Taşlısekban, Sülecik ve Tatarlar köylerindeki ayçiçeği, buğday, kanola ve arpa ekili arazilerde hasar oluştu.

Hasar oluşan tarım arazilerinde İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile ziraat odası ekipleri inceleme yaptı.

Hasar tespit çalışmaları kapsamında arazilerde oluşan hasarlar belirlendi.

Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk, zarar gören arazilerde yüzde 20 ila 80 arasında hasarın oluştuğunu kaydetti.

Özellikle arpa ve kanola ekili arazilerde çok yüksek oranda hasarın olduğunu belirten Öztürk,” Çok yüksek oranda zarar var. Ayçiçeği ve buğdayda birkaç gün sonra zarar belli olur. Bölgenin en büyük sorunu sigortasız tarlanın çok olmasıdır. Bunun en büyük sebebi de intikallerin zamanında yapılamamasıdır. İstanbul'a göç eden akrabaların yerlerini kiraya verip çiftçi kayıt sistemi için gerekli kira sözleşmelerini yapmadıklarından dolayı çiftçinin sigorta yaptıramaması da en büyük mağduriyetlerden birisidir. Tarım İlçe Müdürlüğü ve Ziraat Odası ekipleri köylülerle birlikte arazide incelemelerde bulundular. Hasar tespit çalışmaları için de çalışmalar yürütülüyor. Zararın kapsadığı alan birkaç gün içinde net olarak belli olur. Yağışların devam etmesi bekleniyor. O yağış bir daha etkili olursa olgunlaşma dönemine girmiş buğdaylarda zararı arttırabilir." dedi.

Sarıdanişment Köyü Muhtarı Turan Yılmaz da etkili olan dolunun tarlalarda büyük hasara neden olduğuna vurgu yaptı.

Sağanak yağışın fırtına ve doluyla birlikte düştüğünü ifade eden Yılmaz, "Kısa bir sürede metrekareye 20 litre yağış düştü. Fırtına ve doluyla birlikte ekili ürünler zarar gördü. Köyümüzde 2 bin dönüme yakın zarar gördü. Arpalarda zarar yüzde 90'a yakın. Olgunluk ne kadar ilerlemişse zarar o kadar artıyor. Arpa tarlaları artık sapı için biçilecek. Aynı şekilde kanola tarlalarında da zarar var. Daha önce hiç böyle bir afeti görmedim." Dedi.

Ziraat Mühendisi Gülnihan Yörük ise bazı hasat dönemi yaklaşan tarım arazilerindeki zarara dikkat çekti.

Yörük mühendisliğin dışında üreticilikte yaptıklarını söyledi ve şöyle devam etti: “Çok üzgünüz. Arpalarda dönüme 500-600 kilogram verim bekliyorduk. Ancak dolu nedeniyle büyük kayıp yaşandı. Benzer durumda kanola arazileri de zarar görü. Ayçiçeklerinin yaprakları delindi.”

Doğukan Vurgun