'Edirne'de 11 tane Acil Barınma Alanı bulunuyor'

Edirne İl Genel Meclisi'nde Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programı hakkında sunum yapıldı. Sunumun ardından Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Komisyon, Sivil Savunma ve Tabi Afetler Komisyonu Raporu ve Su Kanalizasyon ve Katı Atık Hizmetleri Komisyonu raporları meclis üyeleri ile paylaşıldı.

'Edirne'de 11 tane Acil Barınma Alanı bulunuyor'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne İl Genel Meclisi Mayıs ayı toplantılarının 3’üncü oturumu başkan vekili Erdoğan Gümülcineli başkanlığında devam etti. Toplantı yoklama ve tutanak özetlerinin okunmasıyla başladı. Ardından Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programı’nın 2021-2027 dönemine ilişkin sunum gerçekleştirildi.

Meclis üyelerine Avrupa Birliği Başkanlığı Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdürlüğü Sınır Ötesi İş Birliği Daire Başkanlığı adına Trakya Kalkınma Ajansı görevlisi Bahar Manav Toprak yaptı.

Toprak, üyelere projenin faaliyet alanları ve kimlerin yararlanabileceği hakkında bilgi verdi.

Bu sene Karadeniz havzasında işbirliği programını anlatacağız.  Önümüzdeki ay içerisinde sizi Bulgaristan -Türkiye sınır ötesi program ile ilgili bilgilendirmek için geleceğiz. Gündemimize yeni giren program olan Akdeniz havzası.  Ülkemizin stratejik konumu gereği Avrupa birliğine komşu olmamız ve diğer Avrupa birliğine aday ve üye ülkelerle alakalı olarak da gündemimizde 3 program var. 

Programa Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne olarak dahil olunduğunu dile getiren Toprak, “Bizden başlayan bu programa uygun başvuru sahibi olan illerde bütün Karadeniz Havzasındaki kıyı hattı bu programa uygun başvuru hakkı sahibi oluyor. Bizde bu illerden bir tanesiyiz.  Avrupa Birliği üyesi olan Bulgaristan, Yunanistan ve Romanya ile kıyı hattı boyunca yer alan Moldova ve Ukrayna dâhil. Rusya ve Ukrayna savaşından dolayı Avrupa Birliği Rusya’yı programdan sildi. Ermenistan uygun başvuru sahibi ülkelerden biri değil. Her programın bir yönetim makamı var. Ulusal otoritede Avrupa Birliği Başkanlığı Türkiye’yi temsil edecek.  Programın yaklaşık 54 milyon bir bütçesi var bu çok ciddi bir rakam.  Biz buradaki potansiyelin farkında olduğumuz için ilimize ne kadar kaynağı Avrupa Birliği’nden çekebilirsek o kadar iyi olacağını düşünüyoruz.” Dedi.

Sunum sonrası komisyon raporlarının üyelere paylaşılmasına geçildi.

Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Komisyonu adına raporu komisyon başkanı Önder Cin okudu.

Cin raporda, Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programı’nın süreci, bütçesi, şartları ve takvimi hakkında bilgi verdi.

Su Kanalizasyon ve Katı Atık Hizmetleri Komisyonu raporunu ise komisyon başkanı Serdar Çığla okudu.

Çığla raporunda meclis üyelerine Uzunköprü ilçesine bağlı köylerde altyapı kanalizasyonların durumu hakkında bilgi verdi.

Uzunköprü ilçesine bağlı köylerin kanalizasyon şebekelerinin 1990-2013 yılları arasında yapıldığını belirten Çığla, bölgede doğal ve biyolojik arıtmanın olmadığını aktardı.

Beykonak, Çobanpınar ve Kavakayazma köylerinde kanalizasyon eksiğinin bulunmadığını ifade eden Çığla, alt yapı ve kanalizasyon şebekesinde eksik olan köyleri meclis üyelerine bildirdi.

Çığla, komisyon olarak İl Genel Meclisince belirlenen atık su bedellerinden elde edilen gelirin altyapı ve kanalizasyon eksiği bulunan köylerde kullanılması yönünde görüş belirtti.

Sivil Savunma ve Tabi Afetler Komisyonu Raporu ise komisyon başkanı İsmail Alış okudu.

Edirne’de olası doğal afetlere karşı acil barınma alanları hakkında üyelere bilgi veren Alış, “Edirne merkez ve ilçelerinde 11 tane Acil Barınma Alanı bulunmaktadır. Ayrıca belirlenen barınma alanlarının nüfus yoğunluğuna göre yeterli olması Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca onaylanarak belirlenmiştir.” İfadelerini kullandı.

Alış, raporun mecliste Mayıs ayı toplantılarında gündeme alınmasını yönünde görüş bildirdi.

Doğukan Vurgun