Edirne Çocuk Hakları Derneği adaylardan taleplerini sıraladı

Edirne Çocuk Hakları Derneği yaklaşan yerel seçimler öncesi belediye başkan adaylarından 'çocuk dostu kent' talebi olduklarını açıkladı.

Edirne Çocuk Hakları Derneği adaylardan taleplerini sıraladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Açıklamayı dernek adına Başkan Yardımcısı Gülsüm Erkıran okudu. Erkıran, Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi uyarınca Türkiye’deki bütün çocukların bedensel, zihinsel, ruhsal, ahlaki ve toplumsal gelişmelerini sağlamak, yöneticilerin kaçınılmaz görevi olduğunu söyledi.

Çocukların sağlıklı gelişimini destekleyecek tüm hizmetlerin eksiksiz sunulması gerektiğini savunan Erkıran, “Belediyeler, belediye sınırları içinde yaşayan tüm çocukları kapsayacak şekilde, çocukların cinsiyet, yetenek, ırk, köken, durum veya yaşına bakılmaksızın hepsinin ihtiyaçlarını karşılamak ve çocukların bütün haklarını korumayı amaçlayan hizmetler yapmak zorundadır. Belediye hizmetleri planlanırken, şehrin ekonomik, sosyal ve kültürel olarak farklı semtlerinde oturan çocukların (oyun, spor, kültürel etkinlikler, eğlenme, eğitim, dinlenme, korunma vb.) ihtiyaçlarını gözeterek, öncelikle semtlerinde, herhangi bir araç kullanmadan kısa sürede, güvenli ve erişilebilir bir şekilde sağlanmasına öncelikle özen gösterilmelidir.” İfadelerini kullandı.

Çocuklara ve ailelere yönelik yapılacak hizmetler öncesinde belediyenin öncelikle çocukların görüşlerini ve sürece katılımlarını sağlaması gerektiğini belirten Erkıran, çocukların kendilerini ilgilendiren her konuda fikir belirtmeleri gerektiğini vurguladı.

Erkıran, derneğin seçilecek belediye başkanı ve meclis üyelerinden çocuklar adına beklediklerini sıraladı ve şunları kaydetti:

“Her çocuğun sağlıklı gelişim durumunu izleyecek ve ailenin çocuğa bakım kapasitesini destekleyecek mahalle bazlı sosyal hizmet faaliyeti sunulması. Her çocuğun yeterli yaşam standardına (güvenli bir ev, eşyalar, kendine ait bir yatak, vb.) ve gelişimi için gerekli materyallere (oyuncak, kitap, giysi vb.) sahip olması için destek hizmetleri sunulması. Her çocuğun, yeterli ebeveyn bakım ve gözetiminden yararlanabilmesi için ebeveynlere yönelik eğitim, gece ve gündüz bakımı, bakıcı desteği vb. hizmetlerin sunulması. Belediye Başkan ve Belediye Meclisi adaylarından çocuklar için her mahallede kreş, annesi çalışan okul yaşındaki çocukların okul sonrası mesai saatleri içinde nitelikli vakit geçirebilecekleri çocuk kulüpleri, çocukların temel yaşamsal ihtiyacı olan sağlıklı suya erişimi, annelerin gebelik döneminde ve okul öncesi çocukların sağlıklı, beslenmesi, hijyenik yaşama ortamı, beslenme ihtiyacı için destek, mahalle içindeki sokakların ve kaldırımların; özellikle kavşakların düzenlenmesi, her mahallede özel gereksinimli çocukların da güvenli, sağlıklı, yaratıcılıklarının gelişeceği ücretsiz su ihtiyaçlarının da karşılanacağı, ebeveynlerin güvenli bir mesafede çocuklarını izleyebileceği kent mobilyalarının olduğu parklar, çocuk yoksulluğunu, dilenciliğini önleyici tedbirler, çocuk işçiliğini önleyici kontrol mekanizmaları, okul kantinleri ile okul çevresindeki yiyecek satan yerlerin düzenli ve kararlı kontrolü, her mahallede çocukların mümkün olduğu kadar vasıta kullanmadan erişebileceği spor sahalarının, sosyal kültürel alanların yapılması, ekonomik durumu yeterli olmayan çocukların denizden istifade edebilmesi için ilçe belediye ve kamu kurumlarıyla işbirliği yapılması, sürdürülebilir anne baba okulu, yeşil alanların çoğaltılması, iklim değişikliği, hava ve çevre kirliliğini önleyici düzenekler ve etkinlikler, çocukların kamu aracından istifade ederek güvenli ve ekonomik ulaşımları için belediye otobüsü, belediye’de çocuk hakları ve ihtiyaçlarına dair bir komisyon ya da birim talep ediyoruz.”