Edirne ayçiçeği üretiminde birinci sırada yer alıyor

Edirne tarımsal üretim verilerine göre çeltikte olduğu gibi ayçiçeği üretiminde de ilk sırada yer alıyor. Edirne Valisi Yunus Sezer, 2023 yılının verilerine göre ayçiçeği üretiminde ilk sıraya yükseldiğini duyurdu.

Edirne ayçiçeği üretiminde birinci sırada yer alıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

"Edirne, çeltik üretiminde de öncü illerden birisi"

Edirne’nin önemli tarım kenti olduğunu belirten Edirne Valisi Yunus Sezer, Trakya'da mümbit topraklar olduğun ve bilinçli tarım yapıldığını söyledi. Edirne'de sulanabilir arazilerin çok fazla olduğunu belirten Vali Sezer,  “Çiftçilerimiz son derece bilinçli. Sulanabilir arazi çok fazla. Meriç’in sunmuş olduğu su imkânından çok büyük projelerle faydalanılıyor.  Sulanabilir arazi çok fazla olunca ikinci üretim, ikinci ürün imkânları da çok fazla. Özellikle çeltikte önemli üretim mevcut. Özellikle çeltik üretiminde önemli bir üretim mevcut. Türkiye'de yenen pirinçten yapılan iki yemekten biri Edirne'de üretiliyor. Bunun yüzde 50'sini biz Edirne'de üretiyoruz. Yüzde 25'ini yani dörtte birini de İpsala bölgesinde üretiyoruz. Bu bizim açımızdan son derece önemli. Yine buğday üretiminde geçen senelere göre üst basamaklara yükseldik. Buğday üretiminde de dördüncü sıraya yükseldik. Yine Kanola üretiminde üçüncü sıradayız” ifadelerine yer verdi.

"Çömlekköy Barajı'nın temelleri atıldı"

Çömlekköy Barajı'nın temellerinin atıldığını belirten Vali Sezer, "Çakmak Barajı'nda da bu sene sulamalar hayata geçirilecek. Hamzadere Barajı'nda 5 bin hektara yakın sulama yapılacak. Meriç sulama projesinin ilk etabı tamamlandı. Burada 5 bin hektar olan yine sulanabilir hale gelecek. Bunların hepsi Edirne’ye bir katma değer olarak üretim noktasında dönüş yapacak. Buradaki üç tane bileşenimiz var. Bir tanesi verimli topraklar, ikincisi sulanabilir arazi, üçüncü de önemli yapılan sulama yatırımları ve çiftçilerimizin bilinçli olması. Tarımda son teknoloji kullanılıyor. Dünyadaki çeltik veriminin en fazla olduğu ülkelerden bir tanesi Türkiye. Bu bizim için çok önemli” ifadelerine yer verdi.

Burcu Temel