Edirne, Avrupa Kürek Şampiyonası'nın ev sahibi oldu

Çekya'nın Racice kentinde European Rowing tarafından düzenlenen 2024 U23 Gençler Avrupa Şampiyonası ev sahipliği oylamasında Edirne ile aday olan Türkiye, oylama sonrasında şampiyonanın ev sahibi oldu. Buna göre 2024 -U23 Kürek Teknesi Avrupa Şampiyonası Türkiye'de ilk kez Edirne'de düzenlenecek.

Edirne, Avrupa Kürek Şampiyonası'nın ev sahibi oldu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

"Festival dönemi bitti, şampiyona dönemi başlıyor"

U23 Avrupa Şampiyonası ile ülkemizde ilk kez, olimpik teknelerin yarışacağı bir kürek organizasyonu yapılacak. Uluslararası şampiyonalar için Edirne’nin Meriç Nehri kıyısında inşa edilen parkur ile ülkemiz, uluslararası standartlarda ilk kalıcı kürek parkuruna kavuşmuş olacak.

Çekya, Almanya ve İtalya ile birlikte oylamaya giden Türkiye, 2024 U23 Avrupa Şampiyonası'na Edirne ile ev sahipliği yapacak.

Sporda marka şehir olma yolunda hızla ilerleyen Edirne, kürek şampiyonalarının yapılmasıyla birlikte daha fazla turist çekecek ve böylece kentin ekonomisi de canlanmış olacak.

Meriç Nehri taşkınlarla değil, şampiyonalarla anılacak

2024-2025 yıllarında yapılması planlanan Avrupa Kürek Şampiyonası için doğal bir parkura sahip olan Edirne ile aday olan Türkiye, bu alanda bir ilke imza attı. Tarihî dokusu ve doğal parkur özelliği  ile güçlü rakiplerini geride bırakan Meriç Nehri, Avrupa Kürek Şampiyonası'nın kazananı oldu.

TED Edirne Koleji Kürek Kulübü öncülüğünde turizme kazandırılan Meriç Nehri, artık taşkınlarla değil, şampiyonalarla anılacak.

"Türkiye'nin adayı Edirne oldu"

Çek Cumhuriyeti'nde hem ülkemizi hem de Edirne'yi ilgilendiren bir oylama yapıldığını aktaran Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık, Avrupa U23 takımları olarak adlandırılan  23 yaş altı Avrupa Kürek Şampiyonası'nın hangi ülkede ve hangi şehirde yapılacağının oylamasında Almanya, İtalya ve Türkiye'nin aday olduğunu ve Türkiye'nin adayının ise Edirne olduğunu hatırlattı.

"Kazanan Türkiye ve Edirne oldu"

Yapılan oylama sonucunda kazanan Türkiye ve Edirne'nin olduğunu belirten Vali Kırbıyık, bunun hem ülkemiz hem de Edirne için çok güzel bir haber olduğunu ifade etti.

"2024 yılında yapılacak olan U-23 yaş altı kürek şampiyonası şehrimizde yapılacak"

Bu durumdan  buyuk mutluluk duyduklarını söyleyen Vali Kırbıyık, "2024 yılında yapılacak olan U-23 yaş altı kürek şampiyonası şehrimizde yapılacak. Buradan bunun müjdesini vermek istiyoruz" dedi.

2 ayrı değerlendirme yapıldığını aktaran Vali Kırbıyık, birisinin 2 bin metrekarelik doğal parkur, diğerinin ise Şehrin konumu, ulaşım, konaklama ve hizmet imkânları olduğunu söyledi.

"Edirne önemli bir başarıya imza attı"

Teknik ekiplerin 1 ay önce Meriç Nehrinde inceleme yaptığını ve belli bir  teste tabi tuttuğunu belirten Vali Kırbıyık, yapılan değerlendirmeler sonucunda Edirne'nin bu kriterlerin hepsini karşıladığını ve son derece önemli başarıya imza atarak bu şampiyonayı düzenleme hakkı elde ettiğini söyledi.

Bundan sonraki işin şampiyonaya hazırlanmak olacağını dile getiren Vali Kırbıyık, "Bu çok önemli bir Organizasyon olacak. 750'nin üzerinde sporcu burada olacak. Yine bunların ailelerini ve sporcu kafilelerini düşündüğümüz zaman 2 binin üzerinde bir katılım bekliyoruz. Bu organizasyon çerçevesinde şehrimizde misafir edeceğimiz uluslararası Sponsorlar açısından da son derece önemli. Türkiye'de ilk defa kürek şampiyonası anlamında uluslararası bir şampiyonanın düzenlenmesi açısından çok önemli ve uluslararası parkur, ilk defa bu Meriç Nehri üzerindeki parkur olacak.  Çok mutluyuz. Şehrimizde zaten gelişmeye başlayan bir spor dalıydı. Bu anlamda kürek kulübümüze de teşekkür ediyoruz. Bu farkındalığı oluşturan çalışmaları buradaki kürek kulübümüz gerçekleştiriyordu. Bundan sonra da bu sporun şehrimizde ve ülkemizde  ciddi bir şekilde ivmeleneceğini düşünüyoruz" şeklinde açıklamada bulundu.

"26 Avrupa ülkesi katıldı"

Kürek Federasyonu Başkanının halen Prag'ta olduğunu ve bu konuda cidde çalışmalar yapıldığını söyleyen TED Edirne Koleji Kürek Kulübü Başkanı Nesim İba, kapalı oylama ile yapılan seçmelerde 26 Avrupa ülkesinin katıldığını ve 2 oyla Almanya'yı geçtiklerini aktardı.

Desteklerinden dolayı Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık ve Federasyon Başkanı Erhan Ertürk'e  teşekkür eden İba, "2024'ten sonra 2025 Dünya Şampiyonası var. Teamüller gereği 2024'te yapılan Avrupa Şampiyonası'ndan sonra Dünya Şampiyonası'nı zaten otomatikman parkura veriyorlar. Bundan sonraki mücadelemiz bu yönde olacak" ifadelerine yer verdi.

"Edirne kürek sporunun merkezi olma yolunda ilerliyor"

2 yıl boyunca yaptıkları festivallerde desteğini esirgemeyen  Gençlik ve Spor Bakanlığı başta olmak üzere ilgili kurumlara ve katilim sağlayan kulüplere de ayrıca teşekkür eden İba, Edirne'yi kürek sporunun merkezi yapma yolunda adım adım ilerlediklerini belirtti.

Özlem Ceylan