EDİKAB'ın çevreye olan etkileri ve ekonomiye katkıları görüşüldü

Edirne İl Genel Meclisi Mart ayı toplantılarının dördüncü birleşimi Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş başkanlığında gerçekleştirildi. Çevre ve Sağlık Komisyonu tarafından hazırlanan 'EDİKAB' 1 Faaliyetleri hakkındaki' rapor komisyon başkanı Erdoğan Gümülcineli tarafından meclise sunuldu.

EDİKAB'ın çevreye olan etkileri ve ekonomiye katkıları görüşüldü
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yoklama ve tutanak özetlerinin okunmasıyla başlayan toplantıda, toplam 6 rapor görüşüldü.

Çevre ve Sağlık Komisyonu başkanı Erdoğan Gümülcineli,'EDİKAB' 1 Faaliyetleri hakkındaki' raporu sunarak meclis üyelerini bilgilendirdi.

Edirne Katı Atık Yönetim Birliği (EDIKAB)'ın Edirne, Havsa, Lalapaşa, Süloğlu ilçelerinde çevreye olan etkileri ve ekonomiye olan katkıları hakkında rapor hazırladıklarını aktaran Gümilcineli,"EDIKAB, 2019 yılında elektrik üretimine başlayarak 2019 yılında 7.771.83, 2020 yılında 8.856.05, 2021 yılında 10.162.77, 2022 yılında 11.273.61 MW elektrik üretimi gerçekleştirmiş, ülke ekonomisine kazandırmıştır" dedi.

"Yaklaşık 250 bin vatandaşımızın yaşam kalitesi arttı"

EDIKAB'ın bugüne kadar 430.983,047 ton çöpü işleyerek bertarafını gerçekleştirdiğini söyleyen Gümilcineli, "EDİKAB, 4.500 m² kapalı alanda faaliyet gösteren mekanik ayırma tesisinde günlük 500 ton çöpü ayrıştırma kapasite ile, aynıştırma yaparak ayrıştırılan bu çöplerin içinden kağıt, karton, cam, plastik gibi maddeleri geri dönüşüm tesislerine göndererek hem depolanan çöp miktarını azaltmış, hem de bu geri dönüşebilen maddeleri ekonomiye geri kazandırmış olacaktır. EDIKAB, bu doğrultuda hizmet alanında bulunan yaklaşık 250 bin vatandaşımızın yaşam kalitesini arttırmak, atıkların geri dönüşümünü sağlayarak çevre kirliliğini ve doğanın tahribatını azaltmak, sadece tüketim anlayışından uzak, çevre bilincine sahip bir toplum oluşumuna katkıda bulunmak için sosyal projeler, eğitimler tesis gezileri, kampanyalar düzenlemek sureti ile vatandaşların bu konuda bilinçli ve duyarlı olmalarını sağlamayı amaçlamaktadır" ifadelerine yer verdi.

Gümilcineli, bugüne kadar elektrik üretiminden birliğe aktarılan payın toplam 5.350.724 TL olduğunu söyledi. Raporun sunumunun ardından ise Edirne Katı Atık Yönetim Birliği Müdür Vekili Olcay Ayluayan, İl Genel Meclis Üyelerine Edirne Katı Atık Yönetim Birliği (EDIKAB)'ın faaliyetleri hakkında sunum yaptı.

Birliğin kurucularının Edirne Belediyesi, Havsa Belediyesi, Süloğlu Belediyesi ve Lalapaşa Belediyesi olduğunu söyleyen Edirne Katı Atık Yönetim Birliği Müdür Vekili Olcay Ayluayan, bu güne kadar yapılan çalışma ve faaliyetlerle ilgili bilgi verdi.

Daha sonra Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından hazırlanan boşalan kadroların iptali hakkındaki rapor komisyon başkanı Şenol Kılıç tarafından meclis üyelerine sunuldu.

Mülga Köy Hizmetleri Müdürlüğü döneminden İl Özel İdaresine intikal eden şahsa bağlı Mürettip Kadrosunda görev yapan Metin Ayar'ın, 01 Şubat 2023 tarihinde kendi isteği ile emekliye ayrıldığını söyleyen Kılıç, İl Özel İdareleri Norm Kadro ilke ve standartlarının geçici 2. Maddesi gereği 01 Şubat 2023 tarihi itibariyle boşalan şahsa bağlı Genel İdari Hizmetler sınıfında mürettip kadrosunun iptal edilmesinin uygun görüldüğünü aktardı.

Söz konusu raporun sunumunun ardından oylama yapıldı. Boşalan kadronun iptali oy birliği ile kabul edildi.

Özlem Ceylan- Dilek Şahin