'Ebeveynler çocuklara depremin bir yer olayı olduğunu anlatmalı'
TED Edirne Koleji Ortaokul Müdür Yardımcısı ve psikolojik danışman Fulya Bektaş, depremin çocuklara nasıl anlatılması gerektiği konusunda dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.
Ebeveynlerin çocukları özellikle depremden uzak olan bölgelerde psikolojik olarak koruması gerektiğini ifade eden Bektaş, sürecin zor olduğunu söyledi.
Ebeveyn ve eğitimcilerin dikkatli olması gereken noktalar olduğunu dile getiren Bektaş, “Medyada deprem bölgesi ile ilgili çok fazla haber kaynağı var.Burada yetişkinler olarak bile bizlerin taşıyamadığı belli yüklerle karşı karşıya kalabiliyoruz. Çocukların da bu duruma maruz kalabilme ihtimallerine karşı öncelikle bu yayınların ve görüntülerin gerçekten ebeveynler tarafından denetlenmesi gerekiyor. Çocuklar bu süreçte olabildiğince haber kaynaklarından uzak tutulabilir ise çok daha sağlıklı bir şekilde süreci yönetebileceğimizi düşünüyorum. Tabi ki bu demek değil ki çocukları tamamen bu olaydan duyarsızlaştırmak ve uzaklaştırmak. Ne yapmamız gerekir. Öncelikli olarak doğru tanımlamalarda bulunmamız gerekir. Somutlama yapmamız gerekir. Depremin bir doğal olgu olduğundan bahsetmeliyiz." Diye konuştu.
Yaşanan kötü süreci çocuklara tanımlamak için uygun tanımlamaların kullanılması gerektiğini vurgulayan Bektaş, küçük yaş grubundaki çocuklara bunun bir yer olayı olduğunun anlatılmasının daha iyi sonuçlar verebileceğinden bahsetti.
Bu sürecin çocuklarda olumsuzluklara yol açabileceğinden bahseden Bektaş, gece uyanmaları, uyku, yemek ve davranış değişikliklerinin olabileceğine dikkat çekti.
Çocuklarda süreçteki semptomların yükselmesi ve devam etmesi halinde mutlaka uzman desteğinin alınması gerektiğini söyleyen Bektaş, “Çocukların duygu tanımlamasının doğru sağlanması gerek. Çocukların duygu tanımlamasını doğru sağlayabiliriz. Birlikte bir oyun oynarken biri resim çizerken süreç içinde ne hissettiğini, deprem olgusuna yönelik olarak, çizdiği resme yönelik olarak, baskın duygusunun tespitini kolaylıkla ebeveyn oyunları içerisinde de gerçekleştirebiliriz. Evet, bu duygu tanımlandıktan sonra süreç biraz daha kolay. Korkuyorsa, güvende hissetmiyorsa buranın evimiz olduğunu, konforlu alanımız olduğunu bizlerin onun yanında olduğunu iyi hissetmesi gerektiğini söyleyebiliriz. Kaygı duyduğu noktada belirsizlikleri biraz daha yaş grubuna uygun olarak cevaplar vererek kaygı düzeyini azaltabiliriz." dedi.
Doğukan Vurgun