Dünyanın en uzun taşköprüsü Uzunköprü'de çalışmalar hızla sürüyor

Dünyanın en uzun taş köprülerinden olan Tarihi Uzunköprü'de dokusu korunarak başlayan restorasyon çalışmaları aralıksız olarak sürüyor.  

Dünyanın en uzun taşköprüsü Uzunköprü'de çalışmalar hızla sürüyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bin 392 metre uzunluğunda 6,80 metre genişliğinde 174 kemerli dünyanın en uzun taş köprüsü olan tarihi yapı için, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından kanatları, kemerleri ve zeminde oluşan çatlaklar nedeniyle restorasyon kararı alınmıştı.

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde bulunan Ergene Nehri üzerinde kurulu 174 kemerli köprüde restorasyon çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Geçtiğimiz yıl trafiğe kapatılan tarihi köprüde hummalı şekilde çalışma yapan ekipler, dokusuna uygun dokunuşlarla köprüye yenilik kazandırıyor.

Aslına uygun bir şekilde restore edilen köprüde doğal taşlar ve horasan harcı kullanılıyor.

Geçtiğimiz yıl restorasyon kapsamında tarihi köprü araç trafiğine kapatıldı. Köprüdeki trafik Çiftlikköy mevkiindeki yapımı tamamlanan servis yolundan sağlanıyor.

Osmanlı Devletinin altıncı padişahı Sultan II. Murat döneminde, Mimar Muslihiddin tarafından, 1427-1443 yılları arasında inşa edilen Uzunköprü, yapılan restorasyon çalışmaları sonrası yeni yüzüyle ortaya çıkacak.

Tarihi taş köprü 1967-1971 yılları arasındaki iki şeritli araç trafiğini kaldırmak üzere özgün döşemesine tabliye ilave edilerek genişletildi.  Ağır taşıt yükü karşısında dinamik etkilere maruz kaldı. Ancak 2013 yılında Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapılan alternatif köprü ile Uzunköprü ağır taşıt yükünden kurtuldu.

Köprüde yapılan çalışmalarla asfalt ve beton döşemeyi kaldırarak, doğal taş kaplama yapılacak. Korkuluklarındaki eksik olan taşlar tamamlanacak. Çimentoları kaldırılacak özüne uygun şekilde Horasan harcı ile gün yüzüne çıkacak.

Tarihi Uzunköprü’nün restorasyonunun 2024 yılının sonunda tamamlanması hedefleniyor.

Özlem Ceylan