Döviz bürolarında fiyat farkları vatandaşları şaşkına çeviriyor

Edirne'de döviz bürolarında alım-satım farklı vatandaşı şaşırtıyor. Vatandaşlar işlem yapmadan önce döviz bürolarını gezerek en iyi fiyat veren yeri tercih ediyor. Tabelalarda yazan rakamlarla işlem sırasında ortaya çıkan fiyat farkı ise vatandaşları şaşkına çeviriyor.

Döviz bürolarında fiyat farkları vatandaşları şaşkına çeviriyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne’de turistlerinde yoğun olarak bulunduğu Saraçlar Caddesinde 20 metre arayla bulunan döviz bürolarında 500 Euro’da 15 Euro’ya varan fiyat farkı turistin ve vatandaşın tepkisine neden oluyor.

Bulgaristan’dan gelen turistler fiyat farkı karşısında şaşkınlığını gizleyemiyor. Tabelalarda yazan kur fiyatıyla, bozdurulan veya alınan kur fiyatı farkı 15 birime kadar ulaşıyor.

Döviz bürolarında tabelalarda fiyatlar aynı olsa da kur farkı farklı uygulanıyor. Paranın miktarına göre ise fark değişiyor.

Bulgaristan’dan gelen Yaşar Erol, 300 leva bozdurduğunu karşılığında ise 3 bin 800 lira aldığını söyledi.

Döviz bürolarında çok fazla fark olduğunu belirten Erol, “Döviz bürolarında çok fazla fark oluyor biz de bunun için önceden araştırıyoruz. Yaklaşık 5 döviz bürosu gezdik 300 levada 20-30 lira fark oluşuyor. En uygun yere bozduruyoruz. Herkes araştırıp en uygun yere bozduruyor.” Dedi.

Vatandaşlardan Güler Altunok ise Edirne’de döviz piyasasının hareketliliğinden bahsetti.

Turistlerin kentteki piyasayı hareketlendirdiğini ifade eden Altunok, “Altında bile fiyat fark ediyor. Bugün Kırklareli’ne gideceğim ve döviz fiyatlarını soracağım.” Şeklinde konuştu.

Vatandaşlardan Ali Kaya da Edirne’de döviz fiyatlarında diğer illere göre 60 kuruşluk farkın oluştuğunu ileri sürdü.

Bu durumun neden kaynaklandığını anlamadığını vurgulayan Kaya, “Tabelalarda fiyatlar aynı ama gittiğinde durum değişiyor. Edirne’de de döviz büroları arasında da fark var. Dolar alacaktım ama vazgeçtim. Altında da çok fark ediyor. Ekranda gösterdikleri fiyatı sunuyorlar ama daha farklı bir sonuç ortaya çıkıyor. Şehir farkı var diyorum ama anlam veremiyorum çok uçuk bir fiyat farkı ortaya çıkıyor.” Diye konuştu.

Vatandaşlardan Meltem Karaağaç da döviz bürolarını gezerek en hesaplı yeri aradığını söyledi ve şöyle devam etti:

“Döviz bürolarını gezdim ve her yerde fark ediyor. En hesaplı yeri arıyorum ve orayı tercih ediyorum. En uygun yerde 120 lira kar ettim. Ben Edirneliyim ama Bulgar vatandaşlar çoğaldı. Serbest piyasadan dolayı bu şekilde olduğunu düşünüyorum.”

Vatandaşlardan Tolga Dalkıran da fiyat farkı nedeniyle döviz bürolarını gezmek zorunda olduklarını ifade etti.

Tabelaların tüm döviz bürolarında aynı olduğunu fakat işlem sırasında fiyat farkının ortaya çıktığını belirten Dalkıran, “İlk olarak geziyorum çünkü en hesaplı yerleri bulmaya çalışıyorum. İstanbul döviz büroları çok farklı ama tabelalar aynı ama gezmek gerekiyor gezmeden olmuyor.” Dedi.

Vatandaşlardan Selim Yılmaz da 3 farklı döviz bürosunu gezdiğini, en iyi fiyat veren büroda işlemlerini yaptığını anlattı.

Her zaman bilinen bürolardan alışveriş yapılmasının vatandaşlara fayda sağlayacağını dile getiren Yılmaz, “Bize en düşük veren yerden aldık. 250 lira bir kazancımız oldu. Her zaman bilinen yerden alınmamanın kıyaslamanın faydası var. Gittiğimiz 3 yerde tabelalar aynıydı ama sunulan fiyatlar farklıydı. Paranın miktarına göre de fiyat değişiyor.  Hesaplı bir şekilde 25 bin lira bozdurduk. Dördüncü yer olsa oraya da sorardık.” Diye konuştu.

İpek Esma Çeşme