Dilenciler turistlerin korkulu rüyası oldu

Edirne'nin en işlek cadde ve sokaklarında hatta trafik ışıklarında adeta mesken tutan dilenciler, turistlerin korkulu rüyası oluyor.Özellikle Bulgar turistleri hedef alan dilenciler, duygu sömürüsü yaparak rahatsızlık veriyor.Konuya ilişkin açıklamada bulunan Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Kemal Cingöz (EDESOB) Başkanı Kemal Cingöz,buna bir an önce önlem alınması ve kimin sorumluluğunda ise bu konuda çalışma yapılması gerektiğini söyledi.

Dilenciler turistlerin korkulu rüyası oldu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Başta Bulgaristan'dan gelen turistler olmak üzere diğer turistleri de gözüne kestiren dilenciler, duygu sömürü yaparak hem onları rahatsız ediyor, hem de esnafı zor durumda bırakıyor. Özellikle kentin işlek noktalarında bulunan dilencilerin ısrarlı tutumu turistleri canından bezdirdi. Kendilerini rahatsız eden dilencilere yüz vermeyen ve durumdan rahatsız olup sıkılan bazı turistler dilencilere tepki gösteriyor.

"Bu konuda ciddi bir çalışma yapılmalı"

Turistlerin arabasını park ettiği zaman dilencilerin hemen onların yanına gittiğini ve rahatsız ettiğini belirten Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Kemal Cingöz (EDESOB) Başkanı Kemal Cingöz, "Çarşıda turist alışveriş yapıyor, rahatça gezmek istiyor, dilenci hemen para için yakasına yapışıyor.Esnaflar para döküyor, dükkan açıyor, istihdam yapıyor, yatırım yapıyor, dilenci gelsin yerel halkı, yerli yabancı turisti kaçırsın diye mi? Bu dilenci ya da değnekçinin kontrol edilmesi esnaf odasının işi değil. Emniyet mi belediye mi kimin sorumluluğundaysa onlar ilgilenmeli. Çalışma yapılmalı" ifadelerine yer verdi.

"Turistler tedirgin oluyor"

Edirne'ye gezmeye gelen turistlerin bu durumdan rahatsız olduğunu ve bir daha aynı şeyi yaşamamak için gelmek istemediğini belirten Cingöz,"Parasıyla kötü duruma mı düşecek, hakaret mi işitecek?Sonuçta turistler gelip parasını burada değerlendiriyor. Bu para ilk Edirne'ye daha sonra tüm Türkiye'ye yayılıyor.Neden? Çünkü esnaf şehir dışından getirdiği mal stoku için gelen parayı toptancıya veriyor. Yeni mal alıyor. Kirasını ödüyor. Diğer esnaftan alışveriş yapıyor. Para bir şekilde dönüyor.Dilenciler ise iki el uzatıp leva kapayım diye bekliyor. Bunu da yaparken turisti sıkıştırıyor rahatsız ediyor. Onlarda tedirgin oluyor acaba çantamı çalar mı, acaba zarar verir mi bana gibi düşüncelerle tedirgin oluyor" ifadelerine yer verdi.

"Sadece çarşıda değil, trafik ışıklarında da sürekli dilenciler kol geziyor"

Dilencilerin sadece çarşıda değil, trafik ışıklarında da sürekli kol gezdiğine değinen Cingöz,özellikle Bulgaristan plakalı araçların yanına yaklaştıklarını ve turistleri sıkıştırdıklarını belirtti.

Bu durumun çok sıkıntı olduğunu ve turistlerin bir süre sonra Edirne'den başka şehre gitmeye başlamasına sebep olduğunu söyleyen Cingöz,"Bu durumda yine kaybeden Edirne ve esnaf olur. Hazır böyle bir sınır kapısı ile imkan varken neden böyle rahatsız edici bir husus devam etsin ki. O turistler kaçıp gitse suçlu dilenci mi, yoksa dilenciye müdahale etmeyenler mi?Yaz döneminde de bunun aynısı gurbetçilere karşı yapılıyor. Buna şehrin yetkilileri ve sorumluları önlem almalı"şeklinde açıklamada bulundu.

Doğukan Vurgun