Dikkat! Soğuk hava kalp krizini tetikleyebilir

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kalp krizi görülme sıklığında bir artış olduğunu söyleyen Kardiyoloji Uzmanı Dr. Çetin Gül, kış mevsiminde kalp krizi sayısında ciddi artış gözlendiğine dikkat çekti.

Dikkat! Soğuk hava kalp krizini tetikleyebilir
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Özellikle kalp hastalarının soğuk havalarda beslenme ve yaşam tarzlarına dikkat etmeleri gerektiğine değinen Uzman Dr. Gül, soğuk havalarda dikkat edilmesi gereken noktalar konusunda uyarılarda bulundu.

Havaların soğuması ve kış mevsiminin etkisini göstermeye başlaması hastalıkları da beraberinde getirdi. Nezle, Grip gibi mevsim hastalıklarının yanı sıra soğuk havalarda kalp krizi riskinde de oldukça artış yaşanıyor.  Tüm dünyadaki ölümlerin neredeyse yüzde 40'ından kalp ve damar hastalıklarının sorumlu olduğunu söyleyen Uzman Dr. Gül, Türkiye'de de ortalama yılda 300 bin kişinin kalp krizi geçirdiğini ve bunların 100 bin tanesinin hayatını kaybettiğini aktardı.

"Soğuk hava, kalp ve damar sistemini doğrudan etkileyebiliyor"

 Kalp hastalığının ihmal edilmemesi ve bu konuda dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Uzman Dr. Gül, hava sıcaklıklarının düşmesi ve kış mevsiminin etkisi göstermeye başlaması ile birlikte kalp krizi riskinin de arttığını belirtti.

Bazı İngiliz bilim adamlarının hava sıcaklığındaki her bir derece düşüklükte o ay ki kalp krizi sayısında 200 artış olduğuna dair bir takım rakamlar verdiğini hatırlatan Uzman Dr. Gül, soğuk havaların kalp ve damar sistemini doğrudan etkilediği gibi dolaylı yoldan da etkileyebileceğine dikkat çekti.

"Soğuk hava 65 yaş üstü hastaları daha çok etkiliyor"

Soğuk havalarda kalp ve koroner damarlar da dahil vücuttaki küçük-ince damarlarda büzüşme meydana geldiğini belirten Uzman Dr. Gül,"Bu büzüşmeden dolayı tansiyon yükseliyor, nabız yükseliyor. Pıhtılaşma sistemi aktive olabiliyor. Bunlar da kalp krizi riskini arttırıyor. Özellikle ileri yaş grubunda, 65 yaş üstünde ve mevcut bilinen koroner kalp hastalığı olan hastalarda bu kalp krizi riski soğukta daha fazla artıyor" dedi.

"Kış aylarında yağ ve tuz tüketimi artıyor"

Soğuk havanın bu direkt damarda vazo sperm yapıcı etkisi dışında dolaylı etkilerinin de olduğunu ifade eden Uzman Dr. Gül, "Bilindiği üzere kış aylarında tüm halkımızda tuz ve yağ tüketimi artıyor. Beslenme alışkanlıklarımız bozuluyor. Bu da kilo artışına, kolesterol seviyesinde artışa, şeker seviyesinde artışa, tansiyon düzeylerinde artışa neden olarak dolaylı yoldan yine kalp ve damar hastalıklarını ve kalp krizi riskini arttırabiliyor.  Diğer dolaylı etkilerden birisi de kış aylarında hepimizin bildiği gibi şu anda da çok fazla salgın var. Üst solunum yolu enfeksiyonları, grip, viral enfeksiyonlar, pnömoni dediğimiz zatürree çeşitleri. Bunların hepsi kış aylarında salgın şeklinde artmanın yanı sıra bu tip enfeksiyonların son yıllarda kovid ile birlikte öğrendiğimiz gibi kalp krizi riski, kalp kası iltihabı riski, kalp zarı iltihabı riski ile grip ve zatürreeye yol açan virüslerin arttırdığını biliyoruz" ifadelerine yer verdi.

 "Spor aktivitelerinin ve egzersizlerin azalması risk faktörü"

Havaların soğumasıyla birlikte kış aylarında hem spor aktivitelerinin, hem egzersizlerin, hem de hareketlerin azaldığını söyleyen Uzman Dr. Gül, hareket kısıtlılığının hem kilo artışı, hem kolesterol gibi nedenleri beraberinde getireceğinden kalp krizi riskinin artacağına değindi.

Kalp krizinin en önemli bulgusunun göğüs ağrısı olduğuna vurgu yapan Uzman Dr. Gül, "Her kalp krizi karşımıza göğüs ağrısıyla gelmez. kimisi tam kalple midenin birleştiği yerde yani tam birleştiği yerinde dediğimiz bölgede mide şikayetlerinin daha çok olduğu bölgede mide ağrısıyla, bulantı, kusmayla, nefes darlığıyla, kol ağrısıyla, sırt ağrısıyla terlemeyle, hatta ani bayılmayla gelen kalp krizi hastaları bile vardır.  O yüzden kalp kriziyle en çok karışan hastalıklardan birisi de mide, bağırsak ve safra yollarına ait hastalıklardır. Safra kesesinde iltihap, taş, akut dediğimiz durum, akut gastrit, akut ülser dediğimiz durumlardaki ağrılar kalp kriziyle çok karışır" şeklinde açıklamada bulundu.

Özlem Ceylan