Dikkat eksikliği yaratıyor
Sabahtan akşama kadar ekran başında geçirilen süre, göz sağlığı başta olmak üzere vücuttaki pek çok sistemi etkiliyor. Uzmanlar, ekrana uzun süre maruz kalmanın dikkat eksikliği yarattığını ve bu yüzden İlkokul çağındaki çocuklarda günlük ekran süresinin en fazla 1 saat olması yönünde ebeveynleri uyarıyor.
Çocuklar özellikle okul öncesi dönemde çevreyi tanıma, fiziksel becerileri geliştirme, motor beceriler kazanma, bilişsel yeterlilikler edinme için en aktif dönemden geçiyor.
Bu yaşlarda akranlarla vakit geçirmek, ebeveynleri eşliğinde dışarıyı keşfetmek, yeni oyunlar öğrenmek, okuma alışkanlığı kazanmaya başlamak gibi faydalı aktiviteler için destek almaları büyük önem taşıyor.
Akıllı telefon, televizyon ve tablet çocuklar için destekleyici role sahip değil. Çünkü kendi başlarına vakit geçirdikleri süreye fiziksel oyunlar ve kitaplar yerine, akıllı telefon eşlik ettiğinde dikkat eksikliği ve mental sorunlar gelişebiliyor.
Çocuklar için ekran süresi anne babaların kontrolünde uygulanması gerekiyor.
Uzmanlar, ilkokul çağındaki çocuklarda günlük ekran süresinin en fazla 1 saat, 12 yaş ve üstü çocuklar ile yetişkinlerde ise 2 saat olması gerektiğini belirtiyor.
0-3 yaş aralığındaki çocukların mevcut gelişimsel becerilerinden kaynaklı mümkünse ekrana hiç maruz kalmaması gerekiyor.
Dikkat süresi 6 yaşın altındaki bir çocukta kısıtlıdır, ancak ilkokul sürecine geçtikten sonra yarım saate ulaşabiliyor.
Ekrandaki yoğun uyaranların dikkat süresini kısalttığını belirten uzmanlar, ekran kısaltmasını çocukların masa başı etkinliklere yönelttiğini ve dikkat sürelerinin zamanla arttığının gözlemlendiğini dile getiriyor.
Uzmanlar, merkezi sınavlara hazırlanan çocuklara ise hafta içi haftanın 4 günü birer saat ya da hafta sonu ikişer saat olacak şekilde, toplam 4 saat ekran süresini geçmemelerini öneriyor.