Dev Ateş Yandı, Kakava Ve Hıdrellez Şenlikleri Renkli Görüntülerle Başladı

Edirne'de her yıl 5-6 Mayıs tarihlerinde yurtiçi ve yurtdışından on binlerce turistin katılımıyla kutlanan Kakava ve Hıdırellez Şenlikleri, dev ateşin yakılmasıyla başladı.

Dev Ateş Yandı, Kakava Ve Hıdrellez Şenlikleri Renkli Görüntülerle Başladı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

2017 Aralık ayında UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesine giren ve her yıl 5-6 Mayıs tarihlerinde kutlanan, baharın müjdesi Kakava Hıdırellez Şenlikleri, geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da yoğun katılımla gerçekleştirildi.

Baharın gelişini simgeleyen Kakava ve Hıdırellez dolayısıyla rengârenk kıyafetler giyen Romanlar, davul-zurna eşliğinde gönüllerince eğlendi. Şenliklerin yapıldığı Sarayiçi, saatler öncesinden doldu, taştı. Roman vatandaşların giydiği rengârenk kıyafetler ilgi odağı oldu. Vatandaşlar, davul zurna eşliğinde renkli kıyafetlerle dans eden romanlara eşlik etti.

Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden gelen binlerce turistin de şenliklere özgü kıyafetler giyerek katılması renkli görüntüler oluşturdu.

Dev Kakava Ateşi Türkiye’nin dört bir yanına ve tüm dünyaya sağlık, sevgi, barış, huzur ve bereket ulaştırması için yandı. Kakava Ateşi öncesinde Sarayiçi Er Meydanı’na girişte Edirne İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından olası bir duruma karşı önem alındı.

Kakava - Hıdırellez Şenlikleri için on binlerce turist sabahın erken saatlerinden itibaren Edirne'ye akın etti. Sarayiçi Er Meydanı'nın olduğu alanda gerçekleştirilen şenlikler, Kakava ateşinin yakılmasıyla başladı. Şenliklerin resmi açılış programı binlerce kişinin katılımıyla Sarayiçi'nde gerçekleştirildi.

Kakava ve Hıdırellez Şenlikleri çerçevesinde protokol üyeleri, Kanuni Köprüsü’nde davullarla karşılandı. Protokol daha sonra Bando eşliğinde tören alanına kadar yürüdü. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşmalara geçildi. Programda konuşan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan; “Edirne'de, bu kadim şehirde, 8300 yıllık geçmişi olan bu kadim kentte, Roman'ı, Türk'ü, Yahudi'si, Ermeni'si, Rum'u, Bulgar'ı velhasıl yaradanın yarattığı tüm canlılar, tüm milletler, tüm medeniyetler barış içerisinde birbirini ötekileştirmeden, ayrıştırmadan, 'sen - ben' demeden yaşadığı, medeniyetin, insanlığın, birbirini olduğu gibi kabul ederek kucakladığı kent, Edirne Cumhuriyeti'mizin kurucusu Mustasfa Kemal Atatürk'ün evlatlarının yaşadığı şehirdir.” Dedi.

Konuşmaların ardından Kakava ateşini simgeleyen odun yığınları, Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, AK Parti Edirne Belgin İba, milletvekili adayları ve diğer protokol üyeleri tarafından yakıldı.

Ateşin durulmasını bekleyen vatandaşlar, daha sonra ateşin üzerinden atlayarak dilek diledi.

Edirne Belediye Bandosu’nun konserinin ardından Halk Oyunları Ekibinin Roman Dans Gösterisi renkli görüntülere sahne oldu.  Göksel Zurna ve ekibinin gösterisi büyük alkış aldı. Vatandaşlar gönüllerince dans ederek eğlendi.

Bu anı görüntülemek isteyen fotoğraf sanatçıları ise en güzel kareyi çekebilmek için adeta birbiriyle yarıştı. Sarayiçi'ne gerek araçlarıyla gerekse yaya olarak ulaşmaya çalışan turistler, yoğun kalabalık nedeniyle şenlik alanına ulaşmada güçlükler çekerken, kentteki tüm otel ve pansiyonlarda ise boş yer kalmadı.

****