- Haberler
- Edirne
- Deprem uzmanı Prof. Dr. Eyidoğan, 'Marmara depremi sadece İstabul'u değil 11 ili etkileyecek'
Deprem uzmanı Prof. Dr. Eyidoğan, 'Marmara depremi sadece İstabul'u değil 11 ili etkileyecek'
Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen afet çalıştayında konuşan Deprem uzmanı Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, olası Marmara depreminin 11 ili etkileyeceğini söyledi.
Eyidoğan, Marmara Denizi içerisinde Kuzey Anadolu Fayı üzerinde bir deprem olma durumunda yalnız İstanbul etkilenmeyeceğini aktardı.
Marmara depreminin 11 ili etkileneceğinden bahseden Eyidoğan, “İstanbul ne kadar etkilenecekse Tekirdağ, Kocaeli, Yalova, Bursa, Balıkesir ve Çanakkale'de etkilenecek. Marmara denizine kıyıları olan şehirler etkilenecek. Marmara bölgesi 30 milyona yakın nüfusu barındırıyor bunun büyük çoğunluğu İstanbul'da. Dolayısıyla 30 milyonun yaşadığı bir coğrafyada bir bölgesel deprem çok ciddi sorunlara yol açabilir. Çünkü Marmara Bölgesinin gayri safi milli hasıladaki payı yüzde 50 civarındadır. Bu aynı zamanda ülke ekonomisi içinde büyük sorun teşkil eder, bir beka sorunu haline gelebilir. Marmara'nın 2 bin yıllık deprem tarihi var bizim bildiğimiz kayıtlı. Dolayısıyla ona baktığımız zaman Marmara coğrafyası yani şu anda 11 il sayabilirim, büyük bir depremde etkilenecek. Son yaşadığımız 6 Şubat 2023 depremi bölge depremiydi. Marmara için de 7 ve daha büyük bir deprem beklentisi yıllardır konuşuluyor. Bu konuyla ilgili biz bilim insanları çalışmalar yapıyoruz. Böyle bir beklentimiz var. Tabii bunun tam olarak zamanı, tarihi, tam olarak yeri kesin belli değil ama böyle bir yüksek tehlike var. Dolayısıyla Marmara Denizi içerisinde, Kuzey Anadolu Fayı üzerinde bir deprem olma durumunda bundan yalnız İstanbul değil tüm Marmara'daki 11 etkilenecek. Konuya böyle bakmak lazım. Yani biz genellikle İstanbul depremi olarak nitelendirdiğimiz konuşmalarda İstanbul'a özgü bir deprem gibi algılıyoruz ama topluma şunu aksettirmek isterim; bu bir Marmara depremi olarak ele alınmalı. İstanbul ne kadar etkilenecekse Tekirdağ da etkilenecek, Kocaeli de etkilenecek, Bursa da etkilenecek, Yalova, Çanakkale, Balıkesir bütün Marmara Denizi'nde kıyıları olan şehirler etkilenecek. Yani şu anda Marmara Bölgesi 30 milyona yakın nüfusu barındırıyor. Bunun büyük kısmı İstanbul'da. Dolayısıyla bina sayısını bilmiyorum ama 30 milyonun yaşadığı bir coğrafyada bir bölgesel deprem çok ciddi sorunlara yol açacak.” Dedi.
Eyidoğan, Marmara Bölgesi'nin gayrisafi milli hasıladaki payının yüzde 50 civarında olduğunu hatırlattı.
Depremin sadece yıkım değil ülke ekonomisi içinde bir büyük sorun teşkil edebileceğini iletti.
Marmara'daki depreminin bütün olarak ele alınması gerektiğini ifade eden Eyidoğan, illerin belediyeleri, mülki amirleri, Marmara Belediyeler Birliği gibi kurum ve kuruluşların da üniversitelerle beraber ortaya çıkabilecek bir afet durumunun risklerini en aza indirme konusunda ortak çalışmalar yapması gerektiğini vurguladı.
Kentsel dönüşümün şu anda uygulamasında sorunlar olduğunu belirten Eyidoğan, “Kentsel dönüşüm şu anda üst gelir grubuna gayrimenkul geliştirme sıfatı kazanıyor. Dolayısıyla kentsel dönüşümü alt ve orta gelir grubu için de öncelikli hale getirmek lazım. Kentsel dönüşümle ilgili belki ilgili mevzuatta da bazı değişiklikler gerekiyor. O nedenle kentsel dönüşüm tabii yapılması gerekir. Yani yalnız yap yoluyla değil de güçlendirme de önemli. Örneğin Marmara'da tarihi miras konusu çok önemli. Tarihi miras yapıların yıkılıp yeniden yapılması mümkün değil. Dolayısıyla bunların da güçlendirilmesi gerekiyor. O nedenle gerek tarihi miras yapıların, gerekse de betonarme ve karkas yapıları ya da diğer yapıların da yık yap yerine güçlendirme teknikleri uygulanarak da hızlı bir depreme hazırlık süreci başlatabiliriz.” Şeklinde konuştu.
Afet risklerini azaltma sürecinde farkındalığın çok önemli olduğuna dikkat çeken Eyidoğan, toplumun her kesiminin, her katmanının bu farkındalığı canlı tutması gerektiğini söyledi.
Eyidoğan, Marmara depreminden Edirne'nin de etkileneceğini vurguladı.
Edirne’nin deprem tarihine bakıldığında birçok başka depremlerden etkilendiğini ifade eden Eyidoğan, “Hem kendisine yakın olanlar, hem uzak olandan da etkilenmiştir. 17 Ağustos bin 1999 depremi de hissedilmiştir, 1894 depremi de, 1766 depremi de, 1912 depremi mesela Mürefte ve Şarköy depreminden Edirne çok etkilenmiştir. Dolayısıyla hatırlarsanız en son 30 Ekim 2020'de Yunanistan'ı Sisam Adası'ndaki 7 büyüklükteki depremde, 70 kilometre ötede Bayraklı yıkılmıştır, 115 kişi vefat etti. Dolayısıyla 70 kilometre mesafede Bayraklı yıkıldıysa 7 büyüklüğünde bir depremde böyle düşünmek lazım.” Dedi.