'Çocuklarda diş bakımı ihmal edilmemeli!'

Anaokulu ve ilkokullar için uyum eğitimleri başladı. 2022-2023 Eğitim öğretim döneminin başlamasına günler kala çocuklarda ağız ve diş sağlığının önemine ilişkin açıklamada bulunan Diş Hekimi Dr. Cemal Özocak, okula yetişme telaşı ile evden erken çıkan çocukların ağız bakımlarına daha az zaman ayırdıklarının gözlemlendiğini ifade etti.

'Çocuklarda diş bakımı ihmal edilmemeli!'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yeni eğitim ve öğretim yılının başlamasına günler kala ağız ve diş sağlığı ile ilgili açıklamada bulunan Diş Hekimi Dr. Cemal Özocak, yaz aylarına oranla okul döneminde daha düzenli bir hayata geçiş yapıldığını ve çocukların ağız ve diş sağlığına daha da özen gösterme alışkanlığı edindiğini aktardı.

Okul zamanında kazanılan alışkanlıkların genelde kalıcılık gösterdiğini belirten Özocak, çocuklara diş fırçalama alışkanlığı kazandırılması noktasında en büyük görevin velilere düştüğünü söyledi.

“Sabah okula yetişme, akşam ödev yetiştirme telaşı sizi yanıltmasın”

Diş fırçalamada en önemli oyunların sabah kahvaltı ve akşam yemek sonrası olduğuna dikkat çeken Özocak, “Sabah okula yetişme, akşam ödev yetiştirme telaşı nedeniyle aksatılan diş fırçalamanın günde en az iki kez ve iki dakika süre ile yapılması gerekiyor. Özellikle okul çağındaki çocuklarda ağızda asit ortamının oluşmasını kolaylaştıran şekerli besinlerin tüketim miktarı ve tüketme sıklığının kontrol edilmesi ve özellikle ara öğünlerde tüketiminin sınırlandırılması oldukça önemlidir. Bunların yerine beslenme çantalarına lifli yiyecekler, kuruyemiş ve beyaz peynir gibi besinler koyulmalıdır. Protein ve sebze ağırlıklı beslenme çürük riskini azaltacaktır” dedi.

“Etkili diş fırçalama ve doğru beslenme alışkanlıkları edinilmelidir”

Ağız ve diş sağlığının genel sağlıktan ayrı düşünülmemesi gereken, çocukların hem bedensel hem sosyal gelişimini etkileyen önemli bir konu olduğunu ifade eden Özocak, “Diş çürüklerinin, çocukluk döneminde ortaya çıkan ve önemli bir halk sağlığı sorunu olmaya devam eden yaygın bir diş hastalığı olduğu, çocukların yaşlarına uygun florlu diş macunları kullanılarak yapılan etkili diş fırçalama ve doğru beslenme alışkanlıkları ile önlenebileceği unutulmamalıdır” şeklinde açıklamada bulundu.

Özlem Ceylan