Çocuklar dikkat! Tatilde uyku düzenini bozmayın!

2022-2023 Eğitim Öğretim yılının sona ermesinin ardından yaz tatili başladı. Uzman Diyetisyen Selin Başkurt, yaz tatilinde de çocukların sağlıklı beslenmeleri konusunda uyarılarda bulunarak beslenme önerilerinde bulundu.

Çocuklar dikkat! Tatilde uyku düzenini bozmayın!

Okulların tatil olmasıyla birlikte çocuklara gelen özgürlük hissinin daha geç uyumaya ve geç uyanmaya neden olabileceğini anlatan Başkurt, bozulan uyku düzeninin sağlıksız beslenme düzeni getireceğini ifade etti.

Çocukların gece geç saatlere kadar ekran başında, öğlene kadar da uykuda geçen vakit gerçirmesi halinde yaşanacak olumsuzluklardan bahseden Başkurt, “çocuklarda öğrenme becerisinin düşmesine, gün içinde kendini bitkin hissetmesine ve büyüme-gelişmenin yavaşlamasına neden olmaktadır. Gece uyku düzeninin bozulması, beraberinde kahvaltı saatlerini de aksatmaktadır. Güne geç başlamak ve geç kahvaltı yapmak; genel öğün düzenini ve metabolizmayı bozarak, vücudun enerjiyi yeterli ve sağlıklı kullanamamasına neden olur. Tatil bile olsa çocuklarınızın 23:00-04:00 saatleri arasında uykuda olduklarından emin olmalısınız.” Dedi.

Yaz aylarında kilo riskinin arttığını aktaran Başkurt, çocukların sıcak havalarda şekerli soğuk içeceklere yöneldiğini vurguladı.

Soğuk şekerli içeceklerin 1 bardağının 10 küp şeker değerinde olduğuna dikkat çeken Başkurt, “Çocuğunuzun bu içeceklerden günde 2 bardak içmesi ise, fazladan 200-250 kalori alımına neden olur. Bunun yanında evde daha fazla vakit geçirme ile gelen oyalanma yiyecekleri olan cips, dondurma, çikolata, gofret gibi atıştırmalıklar sağlıklı besinlere olan iştahı düşürüp geçiştirme öğünler oluşturur. Bunun yerine su içeriği yüksek, C vitamininden zengin, antioksidan kaynağı olan kiraz, çilek, erik, kavun, karpuz gibi yaz meyvelerinden öğünler hazırlamakta bir seçenek. Bu meyveleri, yoğurt, süt, kefir gibi protein kaynakları ile smoothieler, meyveli yoğurtlar, dondurmalar hazırlayarak çocukların ilgisini çekmek mümkün. Meyvenin suyunu kullanarak tatlandırdığınız limonata ile evde hazırlayacağınız köfte ile hamburger menüsü satan zincir restoranlara rakip olabilirsiniz sevgili anneler. Mercimek köftesi, fırında pişmiş patates, makarna salatası gibi çocukların hayır diyemediği yemeklerin yanına daha az tercih edilen sebze yemeklerini ekleyerek sebzelerin cazibelerini arttırabilirsiniz.” Şeklinde konuştu

Başkurt, ekran karşısında yemek yemeyi, abur cubur tüketmeyi, vakit geçirme haline getiren çocukların ilgi duyabileceği bir aktiviteye veya spora yönlendirilmesi gerektiğine değindi.

Çocukların fiziksel gelişimini desteklemek ve kilo kontrolünün sağlamasının en önemli noktalardan olduğunu söyleyen Başkurt, “Gittikçe yükselen hava derecesi ve artan hareketlilik beraberinde sıvı kaybını da getirmektedir. Çocuğunuzun yeterli sıvı tükettiğinden emin olun. 3-5 yaş aralığındaki çocuklar günde 6-8 bardak, 5-10 yaş aralığındaki çocuklar da günde 8-10 bardak suya ihtiyaç duyarlar. Çocuğunuzun su içme alışkanlığı yoksa, kazandırmak için renkli bardak ve şişelerden yardım alabilirsiniz” Dedi.

Özlem Ceylan