CHP'de genel merkeze tepkiler çığ gibi büyüyor

Edirne'de ön seçimi kazanan Cumhuriyet Halk Partisi'nin adayı Şükrü Ciravoğlu'na haksızlık yapıldığını iddia eden partililer, CHP İl Başkanlığı önünde bir araya gelerek yaşanan olayı protesto ettiler. Gazetecilere açıklamada bulunan Berk Ciravoğlu, Babasının o gün narkozun etkisinde olduğunu ve bu süreçte çok baskılara maruz kaldığını aktardı.

CHP'de genel merkeze tepkiler çığ gibi büyüyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in baskıları sonucu Edirne Belediye Başkan Adaylığından çekildiği iddia edilen Şükrü Ciravoğlu’nu destekleyen partililer il başkanlığı önünde bir araya gelerek açıklama yaptı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne Belediye Başkan adayını belirlemek için yaptığı önseçimi büyük bir farkla kazanan Şükrü Ciravoğlu, yaşadığı tedavi sürecini tamamlamak için yattığı hastanede, genel başkan Özgür Özel’in yoğun baskıları sonrası noter gönderilerek hastanede görevden el çektirildi.

Yaşanan sürece ve Ciravoğlu'na yapılan haksızlığa tepki gösteren partililer, İl Başkanlığı binası önünde bir araya gelerek basın açıklamasında bulundu.

 Partililer, Ciravoğlu’na irade gaspı yapıldığını savunarak açtıkları pankartla ‘hak, hukuk, adalet’ sloganları attı.

Grup adına konuşan İbrahim Işık, İl yönetimi ve merkez ilçe yönetimi dışında genel merkezden gelişen irade gaspına karşı bir araya geldiklerini ve duruma tepki gösterdiklerini söyledi.

Edirne'de Atatürkçü, Demokrat, laik ve Cumhuriyetçi, çıkarsız ve gönülden partiye hizmet edenler olarak partiyi kendi çıkarlarına göre düzenlemek isteyenlere asla izin vermeyeceklerini söyleyen partili Hüseyin Taşkan, dürüst ve onurlu bir kişilik olarak tanınan Şükrü Ciravoğlu'na yapılan bu uygulamanın sadece üyeler tarafından değil, halk tarafından da yadırgandığını aktardı.

Üyelerin iradelerine, halkın beklentilerine karşı yapılanları sindiremediklerini belirten Taşkan, ön seçimi açık farkla kazanan, halkta karşılığı olan bir adayın çekilmesini istemenin seçimi riske atmak ve  kaybetmeyi de göze almak olduğunu ifade etti.

"Partiye olan güven azalacak, seçmen sandıktan uzaklaşacak"

Yaşanan olayın partiye olan güvenin azalmasına, birçok seçmenin tepki göstererek sandıktan uzaklaşmasına neden olacağını aktaran Taşkan, halkın hakkını, hukukunu aramak için mücadele veren partililerin güvenini sarsanların her zaman karşısında olacaklarını belirtti.

Burada sorgulanması gerekenin hastaneden çıkışı bile beklemeden istifa etmesini isteyen zihniyetin olduğunu ifade eden Taşkan, bu zihniyete karşı olduklarını, yapılan bu uygulamanın derhal düzeltilmesini ve adayın tekrar geri verilmesini istediklerini söyledi.

Seçimi açık farkla kazanmış bir aday varken bu süreci yürütemeyecek diye uydurma bahanelerle Şükrü Ciravoğlu’nun iradesinin gasp edildiğini belirten Taşkan, Edirne halkının iradesinin ipotek altına alınamayacağını aktardı.

Alınan kararın partiye olan güvenin azalmasına neden olacağını savunan Taşkan, "Edirne'mizde yapılan ön seçimde 1591 oy almış olan Şükrü Ciravoğlu yerine 683 oy alan Filiz Gencan Akın'ın atanmasına hak, hukuk, adalet savunucusu olan partimiz adına anlam veremedik" dedi.

"Geçmişte yapılan hatalar yeniden yapılıyor"

CHP’nin DNA’sının bozulduğunu söyleyen 28. Dönem Edirne Milletvekili Aday Adayı Mustafa Bezbaş, geçmişte yapılan hataların yeniden yapıldığını ve menfaatçi kendi çıkarlarını gözetenlerin hüküm sürmediği bir CHP istediklerini ifade etti.

Bezbaş,  70 yaşına kadar partiye hizmet etmiş ve büyük farkla kazandığı ön seçimde hakkıyla atandığı görevinden gasp edilen Ciravoğlu’nun görevinden alınmasını doğru bulmadıklarını söyledi.

Babasının ilk hastaneye yattığı zaman bazı işlemlerinin yarım kaldığını ve doktorun 5 gün yatması gerektiğini söylediğini belirten Şükrü Ciravoğlu'nun oğlu Berk Ciravoğlu, Babasının Ankara dönüşü yarım kalan tedavisi için Perşembe günü tekrar hastaneye yattığını ve bu durumun yanlış lanse edildiğini hatırlattı.

"Narkozun etkisi olduğunu düşünüyorum"

Babasının bu süreçte çok üstüne gelindiğini vurgulayan Ciravoğlu, "Orada imza atılırken narkozun da etkisi olduğunu düşünüyorum. Karar alma sürecinde, hatta daha yetkili bilir kişilerden de öğrenilebilir. Genel başkan bu işi bırakman gerekiyor diyerek baskı yaptı. Bu istifa 2 gün beklenip hastaneden çıktığında da yapılabilirdi. Ne acelesi vardı. Babam hasta yatağında bile kazanırdı bu seçimi. İnsanlar babamı hasta yatağında sırtında taşıyacaktı, öyle diyorlardı. Sen bu şekilde bile kazanırsın abi diyorlardı. Çok üzgünüz" ifadelerine yer verdi.

"'Kadın adayla devam etmek ve 2 kadını yarıştırmak istiyoruz' dediğini duydum"

CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in Ciravoğlu'nu 4 kez aradığını belirten Erkan Ak, telefonları açtığında 'Bu işin sürdürülebilirliği kalmamıştır. Seninle değil, kadın adayla devam etmek ve 2 kadını yarıştırmak istiyoruz' dediğine şahit olduğunu ifade etti.

Özel'in daha sonra 2-3 kez daha ısrarla aradığını söyleyen Ak,  Ciravoğlu'nun ilk istifasının geçerli olmadığını, hastaneye il başkanı ile birlikte noter gönderdiğini ve bu işin noter huzurunda yapılması gerektiğini belirttiğine şahit olduğunu anlattı. Ciravoğlu ve Özel'in telefon konuşmalarına şahit olan Ak, ısrarla çok baskıcı bir tavırla 'görevden el çekmenizi istiyorum' dediğini aktardı.

 Hiç dinlemeden, ısrarla, işi o gün oldu bittiye getirdiklerinin altını çizen Ak, "Bu imzayı saat 17.00 civarında aldılar. Sağlık sorunları olmadığı halde bunun yapılabiliyor olması, Türkiye'de Cumhuriyet Halk Partisi'nde adaletin olmadığı anlamına geliyor" dedi.

 "Haksız ve hukuka aykırı bir durum"

Bu durumun haksız ve hukuka aykırı bir durum olduğunu belirten Edirne Barosu Avukatlarında Cansın Çoğal, avukat ve Edirneli bir vatandaş olarak bu karara itiraz etmek istediğini aktardı.

Bu karara karşı çıktıklarını ve itirazın ilçe seçim kurulunda olduğunu savunan Çoğal, sonucun olumlu olmasını diledi.

Edirne'de 5 Şubat tarihinde yapılan ön seçimde en çok oyu alan Ciravoğlu, CHP Parti Meclisince Edirne Belediye Başkan adayı olarak gösterilmişti. Ciravoğlu, 22 Şubat'ta kalp rahatsızlığı nedeniyle tedavi olduğu Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine gelen noter aracılığıyla adaylıktan çekilme dilekçesini imzalamıştı. CHP Edirne İl Başkanlığı, Ciravoğlu'nun yerine aynı tarihte ön seçimde ikinci en çok oyu alan Filiz Gencan Akın'ın ismini bildirmişti.

Burcu Temel- Sercan Güder