Çevre dostu proje çiftçilere anlatıldı

Edirne Sanat Okulu Mezunları ve Yetişenler Derneği tarafından hazırlanan 'Yenilenebilir Enerji İle Bilinçli Çiftçi Bilinçli Tarım' Projesi'nin tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.  

Çevre dostu proje çiftçilere anlatıldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi konferans salonunda gerçekleştirilen toplantıda çiftçilere, çevre dostu proje hakkında bilgi verildi. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşmalara geçildi.

Açılış konuşmasını Edirne Sanat Okulu Mezunları ve Yetişenler Derneği Başkan yardımcısı ve proje koordinatörü Refik Şahin yaptı. Hazırlanan projeden dolayı onur duyduklarını ve gelecek nesillere temiz ve yaşanabilir dünya bırakmanın temel sorumlulukları olduğunu söyleyen Şahin, projenin bir denizyıldızı misali, küçük bir bireye dahi dokunmasının çok önemli olduğunu belirtti.

Çiftçileri yenilenebilir enerji kaynakları konusundan bilinçlendirmek amacıyla seminer düzenlediklerini söyleyen Şahin, Edirne merkez, Lalapaşa, Süloğlu ve Havsa’da tarımla uğraşan 100 çiftçiyle buluşmayı planladıklarını belirtti.

Çiftçileri, yenilenebilir enerji kaynakları konusunda bilinçlendirmek için seminerler vermeyi ve onları, yenilenebilir enerji kaynaklarının tarım sektöründe kullanımına örnek olacak modellemelerle tanıştırmayı hedeflediklerini ifade eden Şahin, gerçek üretici ve milletin efendisi olan çiftçilerin, bu bilinçle yeni dünyanın üreticileriyle mücadele edebileceğine inandıklarını dile getirdi.

"Güneşten elde ettikleri elektriği sulamada ve konutlarda kullanabilecekler"

Projeyle birlikte yenilenebilir enerji kaynaklarının tarım sektöründe uygun seviyelere inmesi sosyo-ekonomik açıdan ilerleme sağlanacağını belirten Şahin, “Bu projenin merkezinde yer alan "mobil enerji" sistemiyle değerli çiftçilerimiz, güneşten elde ettikleri elektriği sulamada ve konutlarda kullanabileceklerdir. Kurulacak olan solar sisteminin çalışması için ihtiyaç olan tek şey, güneştir. Kırsal ve uzak bölgeler için uygun sistemi tanıtıyor olmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu projeyle yenilenebilir enerji kaynaklarının tarım sektöründe kullanması sonucunda enerji masraflarımın uygun seviyelere inmesi, çevre kirliliğinin en aza indirilebilmesi ve kırsal 'da sosyo-ekonomik açıdan büyük bir düzelme ve ilerleme sağlanabilmesi beklenmektedir” ifadelerine yer verdi.

Tüm dünyada, "sürdürülebilir tarım politikaları oluşturmak" öncelikli konular arasında yer aldığını aktaran Şahin, bu konuda pek çok çalışmalar yapılmakta olduğunu ve tarımda, sürdürülebilir enerji kaynaklarının kullanımını özendiren projeler ortaya konduğunu vurguladı.

Şahin, sürdürülebilir tarımla, yeterli ve kaliteli gıda maddesinin uygun maliyetlerde üretimi, tarım yapılan arazinin, çiftçilerin ve doğal kaynaklarının korunmasının sağlanacağını aktardı.

Şahin'in konuşmasının ardından İl Tarım Orman Müdürü Atilla Bayazıt da toplantıda bir konuşma yaptı. Yenilenebilir enerji kaynaklarının sürdürülebilir tarım açısından oldukça önemli bir kaynak olduğuna dikkat çeken Bayazıt, bu konuda çalışma yapan ve emeği geçenlere teşekkür etti.

Bayazıt, yenilenebilir enerji kaynaklarına destek verdiklerini ve vermeye devam edeceklerini aktardı. Birçok üretici ve çiftçinin bu desteklemeden yararlanabileceğini belirten Bayazıt, “Kırsal kalkınma yatırımları desteklemesi 29 Aralık 2023 tarihinde tebliğimiz yayınlandı ve yürürlüğe girdi. 3 Ocak 2024 tarihinde ise müracaatları almaya başladık. Kırsal kalkınma yatırımları desteklemesi 2007 yılından bugüne kadar toplamda yüzde 50 hibe desteği vermişiz ve toplamda verilen miktar 71 milyon 167 bin 992 lira. Sulama destekleriyle bu rakam 1 milyarın üzerinde" ifadelerine yer verdi.

Tarıma dayalı yapısal ekonomik altyapı yatırımlarında son müracaat tarihinin 19 Şubat 2024 olduğunu hatırlatan Bayazıt, bireysel sulama sistemlerinde son tarihin  22 Şubat 2024 olarak belirlendiğini belirterek başvuru yapacak çiftçilere geç kalmamaları konusunda çağrıda bulundu.

Elektrik Elektronik Mühendisi Cüneyt Yılmaz, güneş enerji panellerinin yapıları ve çeşitleri hakkında sunum gerçekleştirdi. Projenin toplam bütçesi 85 bin 100 lira olarak açıklanırken, başlangıç tarihinin 25 Aralık 2023, bitiş tarihinin ise 31 Aralık 2024 olduğu ifade edildi.

Doğukan Vurgun