Çeker, 'kentte yapı ruhsatı verilmesi noktasında büyük aksamalar var'

Edirne Emlakçılar Dernek Başkanı Serhat Çeker, kentte yapı ruhsatı verilmesi noktasında sıkıntılar yaşandığını ve onlarca bitmiş binanın hazır olmasına rağmen ruhsat alamadığını belirtti.

Çeker, 'kentte yapı ruhsatı verilmesi noktasında büyük aksamalar var'

Edirne’de yapımı biten onlarca bina yapı ruhsatı alamamasından dolayı ikamet hizmeti sağlanamıyor.

Yaşanan aksaklık nedeniyle kentin yeni yerleşim bölgesi olarak nitelendirilen noktalarda yapımı tamamlanan inşaatlardaki evler ne kiralanabiliyor ne de satılabiliyor.

Binanın tüm raporlarının tamamlanmasına rağmen belediye tarafından onlarca bina yapı ruhsatı bekliyor.

                Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından büyük Marmara depremi korkusu yaşayan vatandaşların deprem riskinin az olduğu Trakya bölgesine yönelmesinin ardından kentteki kiralık ve satılık konutlar talepleri karşılamaya yetmemeye başladı.

Kentin yen i yerleşim bölgesinde satışı sunulmayı bekleyen onlarca bina yapı ruhsatı verilmediği için boş vaziyette bekletiliyor.

                Belediyenin yapı ruhsatlarını sağlaması konusunda yetersiz kaldığını belirten Edirne Emlakçılar Dernek Başkanı Serhat Çeker, kenttin yeni yerleşim bölgelerinde yapı ruhsatı bekleyen onlarda bina olduğunu belirtti.

                Yeni yerleşim bölgesinde yüde 80’ni tamamlanan binaların yapı ruhsatlarının verilmemesinden dairelerin satışlarının da yapılmadığını belirten Edirne Emlakçılar Dernek Başkanı Çeker, “Şu anda baktığımızda ilin yeni yerleşim bölgelerine bir sürü yeni imara açılan yerler var. Ve bakıyorsunuz ne kadar çok konut var. Ne kadar çok inşaat var. Ve birçoğunu da hemen hemen yüzde 80’i de bitmiş vaziyette. Yeni açılan imara açılan bölgede diyorsunuz, ki ya bu kadar boş daire var.” Dedi. 

                Çeker, “Edirne'mizde şu anda en büyük sıkıntı yapı kullanma belgeleri, birçok müteahhit bunları alamıyorlar şu anda. Bununla ilgili belediye çok ağır gidiyor. Ve sıkıntılar yaşanıyor. Geçen gün müteahhitlerle belediye topladı. Bu tahmin ediyorum. Yine de bunlardan dolayı şikayetler olduğundan dolayı bunlara bir çözüm yolu arıyorlar. Ama daha hala bir çözüm yolu yok. Birçoğu da boş olmasının sebebi de bina olarak belediyeyi gelecek kontrollerini yapacak, incelemelerini yapacak. Yaptıktan sonra tamam bu yönetmeliği her şeye uygundur diyecek kişilerin yapı belgelerini verecek. Ama maalesef illa ki bir nokta bir şey böyle tolerans da yok, iş bir şey yapılmıyor. Bir eksik bulunuyor, zorluklar gösteriliyor. Ve yapı kullanma belgeleri kişilerin verilmiyor. Verilmeyince de ne oluyor? Kirayı veremiyorsun yapı belgesi olmadığı zaman bu sefer oturum izni alamıyorsun. Doğalgaza gittiğin zaman doğal gazı doğru düzgün bağlatamıyorsun. Elektrik olduğu zaman şantiye elektriğinden kullanabiliyorsun. Su şantiye suyundan kullanılıyor. Yapı belgesi olmadığı zaman daha yüksek fiyatlarda giderleri ödemeye başlıyorsun.” Dedi.

                Belediyenin yapı ruhsat bölümünde yeterli personel olmadığını belirten Çeker, “İncelemeyi yapamıyorlar. Sıkıntılar var. Müteahhitlere arkadaşlarla görüşüyoruz, bu sıkıntıların neden kaynaklandığını araştırıyoruz. Birçoğundan aynı cevabı alıyoruz. ‘belediyeye müracaat ettik, bekliyoruz. Dört aydır bekliyoruz, altı aydır, bekletildiklerini söylüyorlar. Yani normalde bunun bir ayda, iki ayda bitirmeleri lazım. Her şeyi zaten yapı denetimler var. Yapı denetimlerde  inşaatlar kontrol ediliyor ve tamam diyor. İnşaat bitmiş. Yapı denetim tarafından imzalı olarak belediyeden yapı kullanmalarını oluşumlar oradan da heyet gelsin baksın devlete son kontrolü yapsın diyerekten müracaatı yapıyorlar. Ancak belediyeden bu onaylar personel yetersizliğinden sanıyoruz ki aylarca erteleniyor. Bu sıkıntıları da çözecek olan belediyedir.” Şeklinde konuştu

Doğukan Vurgun