Büyüköğünlü Göleti 4 bin dekarlık arazide sulu tarım yapılmasını sağlayacak

Edirne'de Lalapaşa ilçesine bağlı Büyüköğünlü Göleti ve Sulaması projesi tamamlandı. Gölet yaklaşık 4 bin dekar arazinin sulu tarıma açılmasını sağlayacak

Büyüköğünlü Göleti 4 bin dekarlık arazide sulu tarım yapılmasını sağlayacak
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yaklaşık 4 bin dekar arazinin sulu tarıma açılmasını sağlayacak Edirne’nin Lalapaşa İlçesi’ne bağlı Büyüköğünlü Göleti ve Sulaması projesi tamamlandı.

Gölet düşen yağışlarla birlikte su dolmaya başladı. 2024 yılında üreticiler göletten faydalanacak. Edirne’nin Lalapaşa İlçesi geride kalan yaz ve son bahar mevsimini kurak geçirdi. Yapılan yeni su yatırımları kurak geçen dönemlerde üreticinin imdadına yetişecek. Kuraklık, su stresi ve düşen ürün verimleri nedeniyle zorlu dönemden geçen çiftçiler gölet sayesinde sulu tarım yapabilecek.

Gölet ve sulama projesi ile 4 bin dekarlık tarım arazi sulu tarıma geçiş yaptı. Göletin su tutması ile derelerdeki taşkın riski de azaldı.

Bölgede su yapılarının artması tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde de önemli rol oynayacak. Köylerde gelir artacak ve kırsal kalkınmaya destek olunacak.

Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk, sulama imkanlarının genişlemesinin tarımsal üretime katkı sağladığını dile getirdi.

Bölge üreticilerinin yeterli sulama kaynakları olmadığından dolayı kuru tarım yaptığını söyleyen Öztürk, Büyüköğünlü Göleti ve benzer sulama projeleriyle tarımdan elde edilen gelirin arttığını belirtti.

Sulama projelerinin hayata geçirilmesiyle olası kuraklık etkilerini azaltabileceğini dile getirenÖztürk, "Bölgemiz tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlıyor. Toprak yapısına bağlı olarak daha çok yem bitkilerinin ekimi yapılıyor. Mısır, yonca ve fiğ bitkisinin üretilmesi için çiftçilerimiz sulama yapacak. Bu sayede hayvancılığın maliyeti düşecek ve buna bağlı olarak hayvan varlığı artacak. Böylelikle üreticilerimiz para kazanacak ve bölgemizde son yıllarda yaşanan göçün duracağına inanıyorum. Sulama imkanları sayesinde çiftçinin yetiştirdiği yan ürünler, hayvancılıktaki maliyetinin yüzde 30'a yakın düşmesini sağlayacaktır. Aynı şekilde ayçiçeğinde de sulama sayesinde yüzde 50'ye varan verim artışı sağlanacaktır. “dedi.

Burcu Temel