'Bireysel silahlanma kontrol altına alınmalı'

Edirne Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi sağlık çalışanları hastane önünde bir araya gelerek, İstanbul Bahçelievler'de bulunan özel bir hastanede çalışan psikiyatrist Fikret Hacıosman'ın silahlı saldırı ile yaşamını yitirmesi sonucu protesto edildi.

'Bireysel silahlanma kontrol altına alınmalı'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Tabip Odası Üyesi Alper Eker, “Başta kamu otoritesi olmak üzere, tüm toplumu silahlanmanın normal bir olgu gibi görülmesini, sosyal bir sorun olarak ele almalı ve bireysel silahlanma zaman kaybetmeden kontrol altına alınmalıdır” dedi.

 “Şiddet her geçen gün yaygınlaşıyor”

Sağlık çalışanlarının her gün onlarca kez şiddete maruz kaldığını dile getiren Eker, “Sağlıkta şiddet azalmak bir yana hızlanmakta ve yaygınlaşmakta, meslektaşlarımızı silahla yaralama ve öldürmeye varan infial yaratıcı boyutlar kazanmaktadır. Türk Tabipleri Birliği sağlıkta şiddetin nedenleri ve çözüm yolarını kamuoyu ile paylaşmış, her şiddet vakasında yetkilileri bir kez daha göreve çağırmış, şiddeti önlemede daha etkili olacak caydırıcı niteliğe sahip cezalar öngören yasa tasarıları hazırlamış, bunların TBMM’DE kabul edilmesi için çaba sarf etmiştir. Yakın geçmişte meydana gelen başka şiddet vakalarının ardından Sağlık Bakanlığı’ndan randevu talep edilmiş, sorunun çözümü için ortak çalışma grubu kurulması önerilmiştir. Bakanlığın randevu taleplerine yanıt vermesini istiyoruz” dedi.

“Tahammülümüz kalmadı”

Sağlık çalışanlarına karşı şiddet konusunda sabırlarının taştığını ve tahammül edemediklerini belirten Eker, “En son karşılaştığımız saldırı örneğin birkaç ay önce Eskişehir’de yaşanan daha önceki nice benzerleri gibi sağlıkta şiddetin çok sayıda nedenlerinden birini yalınlıkla gözler önüne sermektedir. Bir hekimin ateşli silahla hastane içerisinde öldürülmesi sağlık kuruluşlarındaki güvenlik önlemlerinin yetersizliğinin artık göz ardı edilmeyecek durum olduğunun göstergesidir. Sağlık çalışanları ve Türk Tabipleri Birliği görece basit önlemlerle bile engellenebilecek olan şiddet vakalarına karşı tahammüllerini çoktan kaybetmiştir.

Edirne Tabip Odası Üyesi Alper Eker,“Tabip odalarının ve Türk Tabipleri Birliğinin aklı ve yüreği hekimlerle birliktedir. Sağlıkta şiddetin kanıksanmasını kabul etmeyeceğiz ve onu durdurana kadar mücadele edeceğiz” diyerek sözlerine son verdi.

Özlem Ceylan