'Belediye başkanının projeye hiçbir itirazı yoktu, şimdi karşı çıkmasını anlamıyoruz'

AK Parti Edirne İl Başkanı Belgin İba, söğütlük olarak bilinen İzzet Arseven Kent Ormanı'nın Millet Bahçesi'ne dönüştürülmesi Projesi'ne karşı çıkanlara görsellerle yanıt verdi. AK Parti Edirne İl Başkanı Belgin İba, daha önce düzenlenen koordinasyon toplantısında söz konusu projeye olumlu görüş bildiren Belediye Başkanı Recep Gürkan'ın şimdi karşı çıkmasına anlam veremediklerini aktardı. Söz konusu projede 1 tane dahi ağacın kesilmeyeceğini ve betonlaşmaya izin verilmeyeceğini aktaran İba, mevcut beton alanın bin 152 metrekareyken, projedeki beton alanın 747 metreye kareye düştüğüne vurgu yaptı.

'Belediye başkanının projeye hiçbir itirazı yoktu, şimdi karşı çıkmasını anlamıyoruz'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

AK Parti Edirne İl Başkanı Belgin İba, Millet Bahçesi ile ilgili iddialara düzenlediği toplantıda yanıt verdi. Projenin görselleri ile birlikte basın açıklamasında bulunan Başkan İba, Kent Ormanı'nın mevcut bakımsız, çalılık ve çöp içindeki durumunu gösteren fotoğrafları da kamuoyu ile paylaştı.

Ankara ziyaretinde Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a Edirne ile ilgili bazı taleplerin olduğunu ilettiklerini hatırlatan AK Parti Edirne İl Başkanı Belgin İba, Selimiye Meydanı ve Millet Bahçesi Projesi için çalışma yapılmasını istediklerini ve bunun birisini gerçekleştirip vatandaşların hizmetine açtıklarını ifade etti.

"Belediye Başkanının o gün hiçbir itirazı yoktu, şimdi karşı çıkmasını anlamıyoruz"

Daha önce Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile toplantı yaptıklarını dile getiren Başkan İba, "Edirne valimiz, belediye başkanı, milletvekilimiz ve ilgili kurum müdürlerimizin de bulunduğu koordinasyon toplantısında üç, dört alternatif sunduk. Aynı toplantıda belediye başkanımız da vardı. Olumlu görüşünü o da bildirdi. Hatta hemen sonrasında Üç Şehir Bir Şehir Projesinin başladığı yere gittik. Yerinde incelemelerde bulunduk. En doğru yerin burası olduğunu, uzun yıllardır Edirnelilerin bu alanların rekreasyonuyla ilgili hayallerinin olduğunu konuştuk ve ortak bir karar aldık. Şimdi ise belediye başkanının bu projeye ile ilgili insan zincirinde yapmış olduğu açıklamaları ben anlamış değilim. O gün hiçbir itirazı yoktu. Geçtiğimiz haftalarda bu projeyle ilgili olumlu görüş bildirmeyebilirdi. Ama bugün neden böyle bir görüş bildiriyor anlamış değilim. Kendimize göre anladığımız şeyler var. Ancak bu projenin nehir kenarlarının rekreasyonu şeklinde en doğru yer, en doğru lokasyon olduğuna o gün inandığımız gibi bugün de inanıyoruz" ifadelerine yer verdi.

"Çöpleri bile toplanmayan kaderine terk edilmiş bir yer haline geldi"

Kent Ormanı'nın 2016 yılından beri Edirne Belediyesi'nin himayesinde olduğuna değinen Başkan İba,  "İnanın biz yapmış olduğunuz tüm ziyaretlerde vatandaşlarımızdan hep dinlediğimiz Kent Ormanı'nın bakımsızlığı, ormanın içinde güvenli bir şekilde yürüyüş yapamadıkları, çöplerinin bile toplanmadığı adeta kaderine terk edilmiş bir yer olduğuydu. Bunu Edirne'de yaşayan, ormana giden vatandaşlarımız da görüyor ve izliyordur" dedi.

"Kent Ormanı bugün nasıl Edirnelilerinse, yarın da Edirnelilerin olacak"

Ormanın içinde yürüyüş yapılabilecek, çocukların top oynayabileceği, spor yapabileceği, yürüyüş yaptıktan sonra rahatça oturulabilecek ve kahve içilebilecek temiz bir alan olmasını istediklerini aktaran Başkan İba,  "Mangal yapmak isteyenlere mangal alanları yapalım. Çocuk parkları olsun, aileler orada otururken çocukları parklarda oynasın. Böyle bir proje hayal ettik. Asla oranın doğal dokusuna dokunmayı hayal etmedik. Kent Ormanı bugün nasıl Edirnelilerinse yarın da Edirnelilerin olacak. Dedik ki ormanın içinde doğal yollar olsun. Gidelim güvenli bir şekilde yürüyüş yapalım. Ben daha önce birkaç kez gittim. İnanın çalılardan yürüyüş yapmaya imkan yok. Biz bunun hayaliyle yola çıktık. Betonlaşma asla yok. Mevcut izlerinin dışında hiçbir yere beton yapılar yapılmayacak. Projede her şey doğal dokuya göre dizayn edildi" ifadelerine yer verdi.

"Bu proje için 1 tane dahi ağaç kesilmeyecek"

Şu anda yapılan millet bahçelerinin içinde doğal yapıya en uygun millet bahçesi projesinin Edirne'de olduğunu ifade eden Başkan İba, ahşap yapılar, yürüyüş ve bisiklet yollarının özel malzemelerle aslına uygun şekilde tasarlandığını ve bu proje için hiçbir ağacın kesilmeyeceğinin altını çizdi.

"Kimsenin aklında soru işareti oluşmasın, betonarme hiçbir yapı mevcut değil"

Millet kıraathanesi, kütüphane, mescit, tuvaletler ve çocuk oyun alanlarında da betonarme hiçbir projenin mevcut olmadığını vurgulayan Başkan İba, "Yapacağımız yerde mevcut beton alan bin 152 metrekareyken projedeki beton alan 747 metreye kareye düşüyor. Yani betonlaşmayla ilgili vatandaşlarımızın kafasında asla bir endişe olmasın. Önce biz karşı çıkarız buna. Bugün orası Söğütlük Kent Ormanı ise, yarın da orası Edirnelilerin ormanı olacak. Sadece daha bakımlı, daha temiz, nehir kenarlarından daha fazla istifade edilebilen, daha güvenli ve Edirne'ye yakışır bir yer olacak. Bununla ilgili Edirnelilerin kafasında endişe duyabileceği hiçbir şeye izin vermeyeceğiz ve bunun arkasındayız" ifadelerine yer verdi.

"Çok daha güzel, çok daha güvenli, çok daha nezih bir alan olacak."

Bölgenin bugün olduğu gibi yine Edirnelilerin olacağını aktaran Başkan İba, "Çok daha güzel, çok daha güvenli, çok daha nezih bir alan olacak. Bizim bunun dışında başka bir niyetimiz olamaz. Orası yine Edirnelilerin, yine bizim. Biz yine o ormanda zaman geçireceğiz. Gençliğimiz, çocukluğumuz geçti, yine geçecek. O günle bugün arasında değişen hiçbir şey olmayacak. Sadece bakımı yapılacak. Şu anda toplam mimari alan 747 metre. Bizim yapacağımız projede daha önceki projede bin 152 metre. Yani yapılaşma Bin 152 metreden 747 metreye düşürdük.  Yine kent ormanının içinde çalılardan yürünmüyor. Oradaki çalıların temizliği Edirne bünyesinde ve sorumluluk alanındaydı. Defalarca yazı yazılmış olmasına rağmen çalılıları dahi temizlenmedi. Çalılar temizlenmediği için ormanın çok küçük bir kısmını kullanamıyordu vatandaşlarımız. Projede ormanın kullanamadığımız hiçbir alanı kalmayacak.  Ormanın tamamını halkın kullanımına açacağız" dedi.

"Doğayla zıt olacak hiçbir şey projeye koyulmadı"

Ağaçların kesileceği ile ilgili söylentilere de yanıt veren Başkan İba, "Her yıl millet bahçesinde yaklaşık 2012 yılında 638 tane ağaç fırtına nedeniyle devrilmiş. 2014 yılında 14 ağaç, 2015 yılında fırtına olduğunda daha da sayı yükseldiği için 251, 2015-2016'da 64 ağaç fırtınadan devrilmiş. 2016'da 482 ağacı da bakım sebebiyle aralama yapılmış. 2018'de 428, 2021'de 444, 2022'de ise 284 ağaç zaten bakımı yapılan ağaçlar. Bu ağaçlar zaman içerisinde kuruyor, ömrünü tamamlıyor. Bununla ilgili Orman İşletme Gerekli tedbirleri alıyor. Ağaçları numaralandırıyor. Bununla ilgili bir mühendislerin içinde olduğu bir ekip var. Biz bu proje için orada bir tane ağaç dahi kesmeyeceğiz. Mevcut durumu neyse proje de aynı şekilde ona uygun olarak düzenlendi.  Piknik alanları, kütüphane, millet kıraathanesi, çocuk oyun alanı, nehir kenarlarında. Kanal Edirne projesindeki o duvarları tıraşlayarak, kademeli basamak haline getirerek oraları yeşil duvar yapacağız ve seyir terasları olacak. Burada oturma alanları, seyir terasları yapıyoruz. Doğal dokuya şu an olduğundan çok daha yakın olacak bir proje olacak. Yine otopark sorununu Lozan Caddesi üzerinde 250 araçlık bir otopark planladık. Ormanın içine araç girmeyecek. Ormanın dışında aracını park edecek. Ormanda aileleriyle keyifle zaman geçirecekler.  Yapmış olduğumuz ahşap doğal dokuya uyumlu çelik. Yani projedeki en küçük detay dahi düşünüldü. Asla doğayla zıt olacak hiçbir şey projeye koyulmadı" şeklinde açıklamada bulundu.

"Edirnelileri rahatsız edecek bir şey asla olmayacak"

Edirnelileri rahatsız edecek bir şeyin asla olmayacağının altını çizen Başkan İba, "Kıraathanesi, mevcut yapının olduğu yere yapılıyor. Çok daha güzel, çok daha bakımlı bir yer olacak. Çok daha fazla insan bundan faydalanacak. Yine mangal yapmak isteyen vatandaşlarımız için doğal gazlı ocaklar yapıyoruz. Mangal bölümleri olacak. Aileleriyle gidip mangal yapmak isteyen, yine orada mangalını yapacak. Bunun için altyapıyı da biz hazırlayacağız. İsteyen orada yemeğini yiyecek, isteyen yürüyüş yapacak isteyen bisiklet sürecek isteyen spor yapacak.  Bisiklet kullanmak isteyen bisikletini kullanacak. Spor yapmak isteyen gençlerimize, spor alanları oluşturduk. projenin tamamına bütününe baktığınızda bittikten sonra Edirnelilerin de bakanlığımıza ve bizlere teşekkür edeceği bir proje olacak. Çok güzel doğayla uyumlu olacak ve asla Edirnelileri rahatsız edecek bir proje olmayacak" vurgusunu yaptı.

Vatandaşların memnuniyetinin peşinde olduklarını aktaran Başkan İba, otopark ve diğer alanlar konusunda vatandaşların memnun olacağı şekilde hareket edeceklerini ve gerekeni yapacaklarını ifade etti.

"İzzet Arseven'in ismi orada yaşatılmaya devam edecek"

Söğütlük Kent Ormanı uğruna yaşamını yitiren DYP Eski İl Başkanı İzzet Arseven’in adının yaşatılmasıyla ilgili taleplerini de bakanlığa ve valiliğe ilettiklerini söyleyen Başkan İba, "İzzet Arseven'in ismi orada yaşatılmaya devam edecek. Kaldırılması gibi bir durum söz konusu değil. Ailemiz de bu konuda müsterih olsun" diyerek eleştirilere cevap verdi.

"Yürüyüş yolları beton olmayacak"

Yürüyüş yollarının beton olacağına ilişkin iddialara da yanıt veren Başkan İba, "Yürüyüş yolu olarak mevcut patika yollar da izlendi. Kendiliğinden oluşan patika yollar da izlendi ve tamamen doğal, toprakla bir solüsyonlu bir maddeyi karıştırıp doğal toprak yürüyüş yolları olacak.  Sadece Bisiklet yolu mecburen asfalt olacak. Bisiklet yollarının dışında içeride beton, hiçbir şey olmayacak" ifadelerine yer verdi.

Özlem Ceylan