Bayramı ailelerinin yanında geçirmek isteyen gurbetçilerin gelişleri sürüyor

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala Kapıkule Sınır Kapısı'ndan gurbetçilerin gelişlerinde artış yaşanıyor.

Bayramı ailelerinin yanında geçirmek isteyen gurbetçilerin gelişleri sürüyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde yaşayan gurbetçiler, yaz tatilini ve Kurban Bayramı’nı ailelerinin yanında geçirmek için Türkiye’nin yolunu tutuyor. Tüm dünyanın içerisinde olduğu küresel krizden Avrupa ülkeleri de nasibini aldı. Avrupa ülkelerinde yaşayan Türk vatandaşları, çalıştıkları ülkelerde yaşadıkları zorlukları anlattı.

                Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü, uzun kuyruklar oluşmaması için tedbir alarak işlemlerin yapıldığı peron sayısını arttırdı. Kapıkule’de gurbetçiler için gümrük kapısında 12 peronda 2’şer personelden 24 personel 24 saat esasına göre çalışıyor.

 “Türkiye sağlık yönünde Almanya'dan daha üstün”

Almanya'dan gelen Erol Soylu,  “Almanya'da ekonomik olarak durumlar iyi değil. İnsanlar yaşam standartlarında zorlanıyor. Sağlık sektöründe büyük sıkıntılar var fakat şuan da öncelikli olan ekonomik sıkıntılar. Gıda sektöründe marketlerde aradığımız her şeyi bulamıyoruz. Türkiye sağlık yönünde Almanya'dan daha üstün bir durumda. Almanya standartlarına göre yaşamakta geçinmekte zor. Sosyal medya gibi ortamlarda yapılan paylaşımlar var, hepsi yalan. 40 senelik işçiyim, normal şartlarda yaşayanlar abartıyorlar algı yaratmaya çalışıyorlar” ifadelerine yer verdi.

“Tepkiler gerçeği yansıtmıyor”

Berlin'den gelen Nurullah Kanık, “Yaşam şartları tüm Dünya'da olduğu gibi Berlin'de de zorlayıcı. Ülkemizde her ne kadar Berlin'de yaşam standartları kolaymış gibi lanse edilse de aynı sıkıntıları orda da yaşıyoruz. Hem maddi hem manevi sıkıntılar yaşıyoruz. Süper markette bulunan ürünlerden birer tane alma hakkımız bulunuyor ve çoğu markette besin stoğu problemi bulunuyor. Berlin'de araba almak Türkiye' ye nazaran daha kolay olduğu için insanların verdiği tepkiler 'rahata erdiniz' yönünde fakat böyle bir şey yok” dedi.

“Almanya durumlardan kötü etkilendi”

Almanya'dan gelen Emine Örkmez, “Pandemiden, Savaştan dolayı bütün Dünya etkilendiği gibi Almanya’da kötü durumda etkilendi. Market raflarında yağ ve un bulmak çok zordu. Şimdi bulabiliyoruz ama hem fiyatları iki katına çıkmış durumda hem de sınırlı sayıda alabiliyoruz” dedi.

 “Ülkemizde çok fazla fırsatçı esnaf var”

Almanya'dan gelen Cahit Soylu, “Almaya ile Türkiye arasındaki tek fark düzen, Almanya'da düzen var ama Türkiye'de bu yok. Almanya'da uygulanan kurallar ve düzen Türkiye'de uygulansa Cennet gibi bir memleket olur burası. Pandemi sürecinden sonra marketteki ürünlerin fiyatları hem artmış durumda ve ürünleri bulmakta zorlanıyoruz.  Almanya'da sosyal yardım almama rağmen sağlık sektöründeki her şeye para vermek zorundayız.  Ülkemizde çok fazla fırsatçı esnaf var bundan dolayı buradaki fiyatlar da çok fazla artmış durumda” ifadelerine yer verdi.

Burcu Temel