Bayır Deresi, yeşile büründü

Edirne'de Yıldırım Beyazıt Mahallesi yakınlarında bulunan 'Bayır Deresi' her yıl olduğu gibi bu yıl da kirlilik nedeniyle yeşile büründü.

Bayır Deresi, yeşile büründü
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Tunca Nehrinin tahliye kanallarından birisi olan Bayır deresi, evsel atık ve kirlilik nedeniyle yeşile büründü. Tarım arazilerini sulamada kullanılan Tunca Nehri’nin kollarından Bayır Deresi'nin rengi, bu yıl da kirliliğe bağlı yeşile döndü.

"Çöp ve yosunlar gün yüzüne çıktı"

Yıldırım Mahallesi Kirazlık mevkiinde, bölgede tesis ve evsel atıklar nedeniyle kirlenen nehrin yüzeyi yosunlarla kaplandı. Geçtiğimiz yıl Devlet Su İşleri 11. Bölge Müdürlüğü ve belediye ekiplerince temizlenen tahliye kanalında, akışın tamamen durmasıyla çöpler gün yüzüne çıktı. Dere etrafında yaşayan vatandaşlar, hava sıcaklıkların artmasıyla oluşan kötü koku ve sinekler nedeniyle dışarıya bile çıkamadıklarını söyledi.

Bayır Deresi yakınında oturan Şaziye Eskitürkoğlu, derenin temizliği için sadece bir kez çalışma yapıldığını ve bunun devamını beklediklerini söyledi.

                Çöplerini dahi telefon ederek aldırdıklarını belirten Eskitürkoğlu, "Vallahi bu derenin hali böyle. Derenin kokusu bir yandan, her şey bir yandan. Bir kere temizlediler. Ondan sonra bir daha ne gelen oldu ne temizleyen. Çöpümüzü bile telefon ediyoruz da geliyorlar, toplayıp götürüyorlar. Yoksa hiç kimse bakmıyor buralara. Burada daha önce çok kişi yaşıyordu ama sonradan herkes pislikten, sivrisinekten dolayı çekip gitti. Bir ben kaldım, ben de imkanım olmadığı için burada kaldım" dedi.

"Sineklerden oturamıyoruz"

                Bölge sakinlerinden Kasım Şekerli, tahliye kanalı temizlenmediği için sineklerden oturamadıklarını her türlü hastalığında buradan geldiğini söyledi.

                Yetkililerden temizlik için çözüm isteyen Şekerli; "Vallahi bu tahliye kanalı biz kendimizi bildik bileli hep aynı. Affedersiniz, lağımı var içinde, kurbağası var, sazı var, yılanı, sapı, çöpü ve sinek. Akşam oldu mu burada oturamıyoruz sinekten. Şurada kahveye çıkıp da bir çay keyfi yapamıyoruz. Her türlü hastalık oluyor. Her tarafımız yara bere içinde oluyor. Biz yetkililerden bir çözüm istiyoruz bu konuda, yıllardır istiyoruz. Ama yetkililerde çözüm mü kalmadı acaba bizim mahallemize gelince? Her yere çözümü var yetkililerin. Bizim mahallemize çözümü yok nedense" ifadelerine yer verdi.

Önceki yıllarda derenin temiz olduğunu ve çamaşır bulaşık bile yıkandığını aktaran Şekerli, "Eskiden bizim suyumuz pırıl pırıldı. Balığımız da vardı, kenarında pikniğimizi de yapıyorduk. Artı kadınların bulaşık için falan su aldığını biliyorum. Yani evde kadınlar, annelerimiz, ninelerimiz, bulaşık için çamaşır için oradan su alıyorlardı. Öyle temizdi suyumuz. Ama şimdi affedersiniz lağım akıyor içinden. Hatta akmıyor da yani. Lağım orada pıhtılaşmış kalmış. Artık daha ne anlatalım? Burnunuzun dibinde bir lağım var. Sinek yatağı, pislik yatağı, mikrop yatağı. Yani sağlığımızı bozacak bir ortam. İnsan gibi yaşamak istiyoruz. Mahallemiz insanın yaşayabileceği bir halde olsun istiyoruz" ifadelerini kullandı. 

                Uzun yıllar mahallede oturan Hüseyin Ciga, "Buraları çok önceden tarlalıktı. Yukarıdan bu kanalı yaptılar ve aşağı çektiler. Fakat bu sazlık, içerisindeki pislik, buradaki komşuyu rahatsız ediyor. Kanalın diğer ucu kapalı olduğu için akmıyor. Eskiden akıp gidiyordu, güzeldi, kirlilik yoktu. O zamanlar balık da tutardık. Şimdi pislendi artık yanına bile gidemezsin" şeklinde konuştu.

Burcu Temel