Balkan ülkelerinden gelen misafirler, Selimiye'nin gölgesinde buluştu

Edirne Valiliği ve Balkan Şehirleri İş Birliği Edirne Platformu ev sahipliğinde Balkan ülkelerinden gelen misafirlerin katılımıyla Mimar Sinan'ın ustalık eseri Muhteşem Selimiye Camii'nin gölgesinde iftar programı düzenlendi.

Balkan ülkelerinden gelen misafirler, Selimiye'nin gölgesinde buluştu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Tarih boyunca birçok kültüre ev sahipliği yapmış Edirne, 11 ayın sultanı Ramazan ayında da bir payitahta yakışan günlerinden birini yaşadı. Bir yanda Selimiye, Bir yanda Eski Cami, diğer yanda ise Üç Şerefeli Cami minarelerin gölgeleri birbiriyle kucaklaşırken, balkanlardan gelen binlerce misafir de aynı sofrada buluştu.

Edirne Valiliği Balkan Şehirleri İş Birliği Edirne Platformu, kentte bir ilke imza attı. Bu yıl ilk kez gerçekleştirilen iftar programı binlerce kişiyi aynı sofrada buluşturdu. Selimiye Meydanı'nda düzenlenen 5 bin kişilik iftar programı yoğun ilgi gördü.

Selimiye meydanında gerçekleştirilen Edirne-Balkan Buluşması İftar Programı, ilk olarak Balkan Senfoni Orkestrası ile Edirne Devlet Türk Müziği ve Rumeli Müziği Topluluğu'nun ilahilerden oluşan konseriyle başladı. Konserde sahne alan Güzel Sanatlar Genel Müdürü Ömer Faruk Belviranlı ilahi söyledi. Katılımcılar, bu anı telefonlarına kaydetti.

Selimiye İmam Hatibi Yusuf Serenli'nin Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından ezan okundu ve 5 bin kişi oluşturulan sofralarda iftarını açtı. Yapılan sofra duasının ardından konuşmalara geçildi.

Hırvatistan, Bulgaristan, Kuzey Makedonya, Filibe, Burgaz, Romanya başkonsolosları, Yunanistan Karadağ, Kuzey Makedonya, Kosava ve Sırbistan gibi birçok ülkeden katılımcı Edirne-Balkan Buluşması İftar Programında bir araya geldi.

"Selimiye'nin gölgesinde iftar açmanın mutluluğunu yaşıyoruz"

Programda konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Ramazan ayının kardeşlik, birlik, beraberlik, dayanışma ve yardımlaşmayı simgelediğini belirtti.

 Mimar Sinan'ın ustalık eseri olan Selimiye'nin gölgesinde iftar açmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyleyen Erbaş, "Bizim medeniyetimiz sevgi, saygı, sadakat medeniyeti. Bizim medeniyetimiz inançları, kültürleri, renkleri farklı olmasına rağmen çok farklı özelliklere sahip olan insanlarla bir arada barış içerisinde yaşama tecrübesini dünyaya tanıtan bir medeniyet bizim medeniyetimiz. Burası Balkanlar, bu tecrübenin yaşandığı en önemli bölgelerden birisi. Onun bir örneğini bu iftar programında yaşıyoruz. Ne mutlu bize ki böyle bir medeniyetin mensuplarıyız ırkı, dini ne olursa olsun birlikte yaşama tecrübesi bizim bütün dünyaya örnek gösterebileceğimiz ve tarihimize baktığımız zaman bizim için mutluluk verici bir konu" ifadelerine yer verdi.

Edirne tarihinde Ramazan ayında hem ülkenin çeşitli yerlerinden, hem de Balkan şehirlerinden binlerce insanı aynı sofrada buluşturan Vali Yunus Sezer'e teşekkür eden Erbaş, birbirine sevgi ve saygı göstermek ile sadakatli olmanın önemine değindi.

"Balkanlar’a açılan kapımız Edirne'yi çok önemsiyoruz"

Balkanlar'ın dört bir yanından öğrenciyi Türkiye'de ağırladıklarını belirten Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) Başkanı Abdullah Eren,Her yıl 50’den fazla eğitim, kültür ve sosyal içerikli projeyi Balkan ülkelerindeki paydaşlarıyla faaliyete geçirdiklerini ifade etti.

Yunanistan'dan Bulgaristan'a, Kuzey Makedonya'dan, Kosova'ya, Karadağ'dan Bosna Hersek'e, Sırbistan'dan Romanya'ya kadar Balkan ve Doğu Avrupa coğrafyasının hepsinde faaliyetler yürüttüklerini aktaran Eren, "Sadece biz değil, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde son 20 senede Balkan coğrafyasıyla Türkiye'de çok yakın ilişkiler kurulmaya başladı. Edirne'yi hem Osmanlıya başkentlik yapması itibariyle, hem ecdat yadigârı eserlerin burada çokça olması itibariyle hem de Balkanlar’a açılan kapımız olması itibariyle çok önemsiyoruz" ifadelerine yer verdi.

"Edirne'de tarihi bir an yaşandı"

Manevi duyguların artığı ramazan ayında Türkiye'yi Avrupa'ya, Avrupa'yı da Asya'ya bağlayan yolların, sınırların, nehirlerin, kültürlerin kesiştiği, buluştuğu ve kucaklaştığı kavşak noktası olan Edirne'de tarihi bir anın yaşandığını söyleyen Edirne Valisi Yunus Sezer, Balkan şehirlerini buluşturmak istediklerini aktardı.

"Her dinden, her milletten, her kültürden insanımızı iftar sofrasında bir araya getirdik"

Her dinden, her milletten, her kültürden insanı iftar sofrasında bir araya getirdiklerini ifade eden Vali Sezer, "Bu birliktelik Balkan coğrafyasının zenginliğinin bir yansımasıdır. Bulgaristan, Kuzey Makedonya ve Yunanistan'da dokuz şehrimizde iftar programları gerçekleştiriyoruz. Edirne iftarımızda da tüm Balkanlar'daki kardeşlerimizle bir araya geldik. Balkan Şehirleri İş Birliği Edirne Platformu tarihten ve kültürümüzden kardeşliğimizi pekiştirmek, ilişkilerimizi güçlendirmek, aynı zamanda ticaretten turizme, kültür ve sanattan tarıma, eğitimden gençlik spora, yerel yönetimlere ve yine insani yardım konularına kadar birçok konularda ciddi adımlar atacaktır. Hedefimiz sınırları aşan dostlukları, kardeşliklerimizi pekiştirmek, gönül birliği oluşturarak tarihi bağlarımızı güçlendirmek ve ortak bir geleceği hep beraber inşa etmektir” şeklinde açıklamada bulundu.

"Depremde ilk koşan komşularımız oldu"

Balkanlardaki kardeş şehirlerin yüreklerindekini hissettiklerini söyleyen Vali Sezer, Sevinçte ve kederde hep bir arada olduklarını belirtti. 6 Şubat tarihinde yaşanan depremlerde ilk koşanlardan birisinin komşu ülke vatandaşları olduğunu vurgulayan Vali Sezer, Bu nedenle bu toplantıları ve buluşmaları çok önemsediklerinin altını çizdi.

Konuşmaların ardından Edirne Emel Özgür Subaşıay Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Edirne Serhat Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinden oluşan semazen grubu gösteri yaptı.

Düzenlenen programa Tekirdağ Valisi Recep Soytürk, Kırklareli Valisi Birol Ekici, Bulgaristan Filibe Valisi İliya Zümbülev, CHP Edirne Milletvekili Ahmet Baran Yazgan, Edirne Belediye Başkanı Filiz Gencan Akın, Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Büyükelçi Murat Ahmet Yörük, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkan İsmail Kaşdemir, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Abdullah Eren, Maarif Vakfı Başkanı Birol Akgün, Yunus Emre Enstitüsü Başkan Yardımcısı Abdullah Kutalmış Yazgan, Türkiye'nin Burgas Başkonsolosu Tolga Orkun, Türkiye'nin Filibe Başkonsolosu Korhan Küngerü, Hırvatistan'ın İstanbul Başkonsolosu Ivana Zerec, Bulgaristan'ın Edirne Başkonsolosu Borislav Dimitrov, Romanya'nın İstanbul Başkonsolosu Madalina Dinu, Kuzey Makedonya İstanbul Başkonsolosu İdris Fazlıoski, Bulgaristan Ulusal Meclis Başkan Yardımcısı Filiz Hüsmenova, İstanbul Müftüsü Safi Arpaguş, Bulgaristan Baş müftüsü Mustafa Aliş Hacı, Bulgaristan Yüksek İslam Şurası Başkanı Vedat Ahmed, Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, İskeçe Seçilmiş Müftüsü Mustafa Trampa, Karadağ İslam Birliği Başkanı Rifat Feyziç, Sırbistan İslam Birliği Riyaseti Başkanı Senad Halitoviç, Arnavutluk Elbasan Toplum Lideri Ardit Selmani, Bulgar Ekzarhlığı Kilisesi Vakfı Başkanı Dimitri Yotef, Batı Trakya Türkleri merhum lideri Dr. Sadık Ahmet'in eşi ve Dostluk Eşitlik Barış Partisi Onursal Başkanı Işık Sadık Ahmet ve ailesi, Dünya İş Konseyi Başkanı Bekir Turan, Dünya Türk İş Konseyi Başkanı Levent Sadık Ahmet, Balkanlar ve Edirne'den vatandaşlar katıldı.

Özlem Ceylan