Balkan ülkelerinden gelen gençler, arama kurtarma çalışmalarında ter döktü

Türkiye'de ilk kez Edirne'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen Balkan Ülkeleri Üniversiteler Arası Arama Kurtarma Yarışması 9 balkan ülkesi ile  çeşitli illerde eğitim gören 162 üniversite öğrencisinin katılımıyla başladı.

Balkan ülkelerinden gelen gençler, arama kurtarma çalışmalarında ter döktü
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Valiliği ve Balkan Şehirleri İş Birliği Edirne Platformu ev sahipliğinde ilk kez düzenlenen "Balkan Ülkeleri Üniversiteler Arası Arama Kurtarma Yarışması", Trakya Üniversitesi Karaağaç Yerleşkesi'nde kurulan alanda başladı.

Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 9 balkan ülkesinden gelen 162 üniversite öğrencisi, Edirne'nin ev sahipliğini yaptığı Balkan Ülkeleri Üniversiteler Arası Arama Kurtarma Yarışması'nda ter döküyor.

Yunanistan, Bulgaristan, Arnavutluk, Bosna Hersek, Kosova, Moldova, Kuzey Makedonya, Romanya ile Türkiye'den Trakya, Çanakkale Onsekiz Mart, Tekirdağ Namık Kemal, Kırklareli, Bandırma Onyedi Eylül üniversitelerinde eğitim gören 162 öğrenci, AFAD ekipleri tarafından 3 gün boyunca eğitim aldı.

Trakya Üniversitesi Karaağaç Yerleşkesi'nde oluşturulan alanlarda 3 gün boyunca eğitim alan öğrenciler, Balkan Ülkeleri Üniversitelerarası Arama Kurtarma Yarışması'nda kıyasıya mücadeleye başladı.

5 etaplık yarışmada ter döken öğrenciler, dereceye girmek için mücadele veriyor. Teorik ve pratik eğitimleri tamamlayan ekipler, enkaza giriş, enkaz çalışması, yapay tırmanma, çadır kurma ve doğada arama kurtarma etaplarında yarışmaya katılıyor.

"Amacımız, balkan ülkelerindeki gençlerde afet bilinci oluşturmak"

Balkan İşbirliği Platformu, Edirne Valiliği, üniversite, AFAD'ın ortaklaşa yürüttüğü bir proje çerçevesinde Balkan Ülkeleri Üniversitelerarası Arama Kurtarma Yarışması düzenlendiğini söyleyen  Edirne İl Afet ve Acil Durum  (AFAD) Müdürü Elvan Kaya, bu şekilde bir organizasyonun ilk kez düzenlendiğini ve 20-26 Mayıs tarihleri arasında eğitimlerle başlayan bir yarışma olduğunu söyledi.

Bu yarışmanın düzenlenmesindeki amacın balkan ülkelerindeki gençlerde afet bilinci oluşturmak ve arama kurtarma ile ilgili temel bilgiler edinmelerini sağlamak olduğunu ifade eden Müdür Kaya,  eğitimlerini tamamlayıp daha sonra işbirliği ve sosyalleşmeyi sağlamak istediklerini aktardı.

İlerleyen günlerde Balkan ülkelerinde veya bölgemizde meydana gelebilecek afetlerde temel düzeyde bilgilenmiş ve afet bilinci almış gençler yetiştirebilmek amacıyla bir proje çerçevesinde Türkiye'de ilk kez böyle bir organizasyon düzenlendiğini söyleyen Kaya, bunu devamlı hale getirmeyi hedeflediklerini vurguladı.

Ankara AFAD' tan gelen görevlilerin 3 gündür eğitim verdiğini ve  eğitimler sonrası yarışma başladığını belirten Kaya, niyetlerinin sadece yarışma değil, bu konuda farkındalık oluşturmak olduğunu dile getirdi.

"Yarışma 5 kategoride icra ediliyor"

AFAD Kentsel Arama Kurtarma Afet Acil Durum Eğitim Merkezi Sorumlusu Serdar Türker, Yarışmanın kültürel etkinlikler, sosyal etkinlikler, kentsel arama kurtarma, doğada arama kurtarma ve yapay tırmanış etaplarından oluşan 5 kategoride icra edildiğini söyledi.

Yarışmada takımların dereceye girmek için kıyasıya mücadele ettiğini belirten Türker, takımların sahada kıyasıya mücadele ettiğini aktardı. 

Yarışma etaplarının 2 gün süreceğini ifade eden Türker, daha sonra 26 Mayıs Pazar günü kapanış törenleriyle katılımcılara ödül töreni düzenleyerek ülkelerine göndereceklerini söyledi.

 "Arama kurtarma hakkında bilgi ve tecrübelerimizi aktarıyoruz"

Mahalle Afet Gönüllüleri Acil Müdahale Derneği Edirne İl Temsilcisi Tuğberk Emre Aktaş, 9 Balkan ülkesinden gelen misafirlerin 3 gün boyunca eğitim aldığını ve son 2 günde yarışma süreci olduğunu söyledi.

Yarışma sayesinde bilgi ve tecrübelerini Balkanlardan gelen öğrencilerle paylaştıklarını söyleyen Aktaş, Bu yarışmadaki amacın afet farkındalığı ve arama kurtarma alanında bilgi verip, tecrübelerini paylaşmak olduğunu belirtti.

"Zorluklarla nasıl başa çıkabileceğimizi öğreniyoruz"

5 Gündüz Edirne'de olduklarını ve çeşitli eğitimler aldıklarını söyleyen Bulgaristan Ulusal Spor Akademisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Natalia Stoyonova, AFAD ekipleri tarafından zorluklar ile nasıl başa çıkabilecekleri hakkında bilgilendirildiklerini ifade etti.

Yarışmalarda dereceye girenlere ödülleri 26 Mayıs Pazar günü gerçekleştirilecek törenle verilecek.

Doğukan Vurgun- Berkan Yılmaz