Balkan geleneği olan 'Koleda' düzenlenen etkinlikle kutlandı

Edirne'nin Havsa İlçesi'ne bağlı Naipyusuf Köyü'nde Balkan geleneği olan 'Koleda-Bocuk Gecesi' düzenlenen etkinlikle kutlandı.

Balkan geleneği olan 'Koleda' düzenlenen etkinlikle kutlandı

Havsa Belediyesi tarafından organize edilen etkinliğe katılan vatandaşların, yüzleri boyandı ve çeşitli maskeler dağıtıldı. Omuzlarına taktıkları beyaz çarşaflarla korku temalı gecede birbirinden farklı görüntüler ortaya çıktı.

Korkutucu sesler çıkararak evlerin kapılarını ve camlarını çalan vatandaşlar, "Koleda-Bocuk Gecesi" etkinliğinde gönüllerince eğlendiler.

Balkan geleneği olan

Naipyusuf Köyü düğün salonuna kadar yürüyüş yapan vatandaşlar,yakılan ateşin etrafında toplandı. Köy Düğün Salonunda toplanan katılımcılar, Naipyusuf Köyü’nün gönüllü kültür elçisi, akademisyen Meryem Şentürk Pelin’in eşliğinde köy sakinlerinin hazırladıkları etkinliktebazen korku dolu bazen heyecanlı dakikalar yaşadı.

“Bu kültürel faaliyetleri gelecek kuşaklara aktarıyoruz”

Bocuk Gecesi’nin geçmişten gelen kültürel faaliyetlere sahip olduğunu aktaran Havsa Belediye Başkanı Aydın Balkan, bu kültürel faaliyetleri gelecek kuşaklara aktarmak için ellerinden geleni yaptıklarını ifade etti.

Balkan geleneği olan

İlçenin ve köylerin tanıtımına katkı sağlayacak kültürel faaliyetlerin her geçen gün çeşitlenerek artamaya devam ettiğini belirten Başkan Balkan,Bu sene belediyemizin organizasyonunda Naipyusuf köyümüzde ilkini gerçekleştirdiğimiz  “bocuk gecesi” renkli görüntülerve yüksek katılım ile geleneksel olmaya aday bir gece oldu” ifadelerine yer verdi.

Trakya’da düzenlenen bu etkinlikte ne kadar farklı kültürler olduğunu ve insanları birbirine bağlayan nice kültürler olduğunu gördüğünü söyleyen Havsa Kaymakamı İsmail Hakkı Batı,Bu gelenekleri yaşatmak için ellerinden gelen yardımı yapacaklarını belirtti.

Balkan geleneği olan

Köy sakinlerinin hazırladığı “Eski bir bocuk gecesi” adlı oyun ilgiyle izlendi ve telefonlara kaydedildi. Bu gösterinin ardından ise, geleneği canlandırmak amacıyla elektrikler kesildi. Korkunç görüntülere bürünen vatandaşlar, evlerin camlarına gidip korkunç seslerle köy sakinlerini korkuttu.

Dahasonra davul zurna eşliğinde çay ve bal kabağı ikramında bulunuldu.

Özlem Ceylan