'Bakanımız süt konusunu ele alacaktır'

Ulusal Süt Konseyi (USK) tarafından çiğ süt tavsiye fiyatı açıklandı. Çiğ süt referans fiyatı 11,5 TL'den 13,5 TL'ye çıkarıldı. Böylece yüzde 17,4 oranında artış kaydedilmiş oldu. Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanı Ahmet Erken, fiyatın revize edilmesini beklediklerini ifade edere Ocak ayının 19'unda yapılacak olan Süt Çalıştayını işaret etti. Erken, bakanlığın konuyu ele alacağını ve destek verilmesini beklediklerini vurguladı.

'Bakanımız süt konusunu ele alacaktır'
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Çiğ süt tavsiye fiyatı yüzde 17,4 artırıldı. Üreticinin eline 13,5 lira geçecek şekilde belirledi.

22 Ocak 2024'ten itibaren yüzde 3,6 yağ ve yüzde 3,2 protein içeriğine sahip çiğ inek sütü tavsiye satış fiyatı üreticinin eline litre başına net geçecek şekilde (çiğ süt desteği hariç) 13,50 TL olarak belirlendi.

Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanı Ahmet Erken, fiyatın beklenenin altında kaldığını söyledi.

“Sayın Bakanımız bu konuyu ele alacaktır”

Süt fiyatlarının son yıllarda askeri ücret seviyesinde seyrettiğine değinen Erken, “11,5 lira referans fiyatı olan sütün fiyatını 13,5 lira açıklandı. Tabii bu beklediğimiz bir fiyat değil. Maalesef beklediğimiz fiyatın altında da bir fiyat oldu. Çünkü 3 yıldan beri süt fiyatları her ne kadar düşük gibi görünse de asgari ücret seviyelerinde gidiyordu. Bu anlamda gerçekten şu anda üretici şokta. Bunun yansımaları devam ediyor, üretici bizi arıyor. Ama umut ediyorum ki bu tepkilerden sonra ayın 19’da yapılacak süt çalıştayında Sayın Bakanımızın bu konuyu ele alınıp belki de tekrar bir Referans fiyatı oluşur mu oluşmaz mı düşüncesini kendilerine ileteceğiz.” Dedi.

Erken, fiyatın revize edilmesini beklediklerini belirterek, üreticilerin devletten destek beklediğini iletti.

Üreticilerin şaşkın olduğunu dile getiren Erken, “Tekrar fiyat revizesi yapılır diye düşünüyorum. Mutlaka bakanlığımız Ulusal Süt Konseyi veya Gıda Komitesi Bakanlığımız tarafından bu işin tekrar gözden geçirilmesi talep ediyoruz.” Şeklinde konuştu.

Doğukan Vurgun