Bakan Kacır'dan Edirne'nin kalkınmasına destek sözü

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı SOGEP Programı kapsamında Trakya Kalkınma Ajansı destekleriyle Edirne'de yürütülen 'Gastro Akademi ile Gelecek Mutfakta' projesinin de dâhil olduğu projelerin lansmanı Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır'ın katılımıyla gerçekleştirildi. Açılışta konuşan Bakan Kacır, Edirne'nin sanayisini, üretimini, istihdamını, kalkınmasını desteklemeye devam edeceklerini vurguladı.

Bakan Kacır'dan Edirne'nin kalkınmasına destek sözü
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı SOGEP Programı kapsamında Trakya Kalkınma Ajansı destekleriyle Edirne'de yürütülen “Gastro Akademi ile Gelecek Mutfakta” projesinin de dâhil olduğu projelerin lansmanı Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır'ın katılımıyla gerçekleştirildi. Açılışta konuşan Bakan Kacır, Edirne'nin sanayisini, üretimini, istihdamını, kalkınmasını desteklemeye devam edeceklerini vurguladı.

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Konferans salonunda gerçekleştirilen lansman törenine Edirne Valisi Yunus Sezer, AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, Cumhur İttifakı Belediye Başkan adayı Belgin İba, AK Parti Edirne İl Başkan Vekili Aydoğan Akıncı, Trakya Üniversitesi (TÜ) Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, ETSO Başkanı Sezai Irmak, Cumhur İttifakı temsilcileri, oda başkanları, sanayiciler, kurum başkanları katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı ile başlayan program daha sonra konuşmalarla devam etti.

Trakya’nın göz bebeği, dört bir yanı tarih kokan serhat şehri kültür mirası Edirne'nin, geçmişte olduğu gibi bugün de kalplerinde özel bir yere sahip olduğunu söyleyen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mehmet Fatih Kacır, Anadolu’yu Avrupa’ya bağlayan, kadim tarihiyle nice medeniyetlere ev sahipliği yapmış, bir asra yakın ecdadın baş şehri olmuş, pehlivanlar yurdu Edirne’ye bugün de yeni eserler kazandırmanın mutluluğu içinde olduklarının altını çizdi.

"17 proje Edirne'ye hayırlı olsun"

Edirne’nin nitelikli ve çok yönlü kalkınmasını destekleyecek 17 projenin kente ve ülkeye hayırlı olmasını temenni eden Bakan Kacır, "Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, onun tasavvur ettiği büyük ve güçlü Türkiye’yi inşa etme yolunda emin adımlarla ilerledik. Büyüme ve kalkınma yolundaki mücadelemizde önümüze çıkartılan nice engellere, kurulan nice tuzaklara, oynanan nice oyunlara rağmen ülkemize asırlık demokratik haklar ve kalkınma atılımları kazandırdık. 81 vilayetimizin, 85 milyon vatandaşımızın hiçbirini diğerinden ayırmadan, ötekileştirmeden, dışlamadan şehirlerimize eserler kazandırdık ve hizmetler ürettik. Ülkemizi, muasır medeniyetler seviyesinin de üzerine taşıyacak yatırımlara imza attık" dedi.

"Edirne’nin kalkınmasını destekleyeceğiz"

Cumhuriyetimizin ikinci asrında, Türkiye Yüzyılı’nda daha gelişmiş, refah seviyesi artan marka şehirler için durmadan, duraksamadan çalışmaya devam ettiklerinin altını çizen Bakan Kacır,bu vizyon doğrultusunda Edirne’nin de sanayisini, üretimini, istihdamını, kalkınmasını desteklemeye devam edeceklerini vurguladı.

Büyüme ve kalkınma yolundaki mücadelelerinde önlerine nice engeller çıkarıldığına dikkat çeken Bakan Kacır, "Kurulan nice tuzaklara, oynanan nice oyunlara rağmen ülkeye asırlık demokratik haklar ve kalkınma atılımları kazandırdıklarını söyledi.

Edirne’de gerçekleşecek toplam yatırım tutarının 24 milyar liraya yaklaşan 346 yeni ve ilave yatırımlar için teşvik belgesi düzenlediklerini belirten Bakan Kacır, 8 bin 700’den fazla nitelikli istihdamın önünü açtıklarını aktardı.

"Bin 400’ten fazla vatandaşımızın istihdamını sağladık"

22 yıl önce Edirne’de sadece 1 organize sanayi bölgesi(OSB) varken, 237 milyon lira bakanlık desteğiyle bu sayıyı 4’e çıkardıklarını ifade eden Bakan Kacır, "Organize sanayi bölgelerimizde bin 400’ten fazla vatandaşımızın istihdamını sağladık. Çevre duyarlılığını ön plana aldığımız Organize sanayi bölgelerimizdeki tüm parsellerin üretime geçmesiyle birlikte bu rakamı 9 bine çıkararak Edirne’mize sanayi kenti kimliği de kazandıracağız.  Şehirlerimizde kalkınmanın başat aktörü, ekonominin sac ayağı KOBİ’lerimize can suyu olmaya devam ediyoruz. Şehrimizde son 22 yılda 6 bin 400’den fazla KOBİ’mize 644 milyon liranın üzerinde KOSGEB destek ödemesi gerçekleştirdik. Teknoloji girişimciliğini desteklemek üzere Edirne’de 1 teknopark kurduk. Teknoparkta faaliyet gösteren firmalara 1,1 milyar liradan fazla AR-GE teşviki sağladık.  TÜBİTAK burs ve destek programları kapsamında 142 projeye ve 280 bilim insanına 323 milyon lira destek verdik.

Bilime ve teknolojiye meraklı gençlerimizi, çocuklarımızı keşfetmek, onların potansiyellerini ortaya çıkarmak, şehrimize kazandırmak için Edirne’ye DENEYAP Teknoloji Atölyesi’ni kurduk.  Orta okul ve lise öğrencilerimize; tasarımdan robotik kodlama, yapay zekâdan havacılık ve uzay teknolojilerine 11 farklı yenilikçi teknoloji başlığında 36 ay ücretsiz eğitim imkânı sunduk ve sunmaya da devam ediyoruz" ifadelerine yer verdi.

Bakan Kacır'dan başvuru çağrısı

Geleceğin Teknoloji Yıldızları Programı kapsamında 81 ildeki DENEYAP Teknoloji Atölyeleri’ne başvuruların devam ettiğini belirterek çağrıda bulunan Bakan Kacır, 25 Mart’a kadar tüm illerdeki 4., 5., 8., 9. sınıflar ile lise hazırlık sınıfında okuyan öğrencilerin başvurularını beklediklerini söyledi.

"Edirne’nin eşsiz tatlarını, lezzetlerini unutmadık"

Edirne’nin eşsiz tatlarını ve lezzetlerini unutmadıklarını ifade eden Kacır, "Badem ezmesinden tava ciğerine, Meriç yer fıstığından İpsala pirincine Edirne’mizin 11 meşhur yöresel lezzetini coğrafi işaretle tescilledik. Hem üreticilerimizi hem tüketicilerimizi hem de kültürümüzü koruma altına aldık. Trakya Kalkınma Ajansı eliyle kamu kurumlarımızın, mahalli idarelerimizin, üniversitelerimizin, özel sektörümüzün ve sivil toplum kuruluşlarımızın 341 kalkınma projesine 533 milyon lira destek verdik. Şimdi de Trakya Kalkınma Ajansı'nın eliyle Edirne’mizde, gençlerimize, kadınlarımıza, çocuklarımıza, çiftçilerimize, sanayicimize ve dezavantajlı vatandaşlarımıza yönelik projelerin açılışını gerçekleştiriyoruz. Tarımdan turizme, sanayiden sosyal içermeye kadar yerel kalkınmayı destekleyecek, şehrimizin ekonomisine katkı sağlayacak 17 eseri Edirne’mize kazandırıyoruz" şeklinde konuştu.

"İstihdam garantili eğitimler veriyoruz"

Projelere ilişkin de açıklamada bulunan Bakan Kacır, “Kadının Emeği Evinin Ekmeği” projesiyle kadınlarımızın ürettiği el emeği göz nuru ürünlerin markalaşması, pazarlanması ve satışını destekliyoruz.  Bu projemizle kadın istihdamını da artırıyoruz.  Keşan Belediye’mizle gerçekleştirdiğimiz “Yıl Boyu Üretim ve İstihdam ile Okula Giden Mutlu Çocuklar” projesiyle sezonluk tarım işçisi ailelerimize 12 ay iş olanakları sunuyoruz.  “Gastro-Akademi ile Gelecek Mutfakta” projesiyle hizmet sektörümüzün ihtiyaç duyduğu nitelikli eleman ihtiyacını karşılamak için istihdam garantili eğitimler veriyoruz" diye konuştu.

Engelsiz Yaşam Merkezi Projesi ile engelli bireylerin atölyeler ve eğitimler aracılığı ile sosyal hayata ve üretime katılmalarını desteklediklerinin altını çizen Bakan Kacır, Tarih boyunca şanlı akıncılar çıkaran, bileği bükülmez pehlivanlar yetiştiren Edirne için var gücüyle çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

"Yeşil sanayiyi önemsiyoruz"

Edirne'nin  tarım şehri olması ve tarımın modern yüze edilmesiyle beraber işsiz kalan özellikle Roman vatandaşlar olduğunu söyleyen Edirne Valisi Yunus Sezer, "Burada yeşil sanayi dediğimiz buradaki insanlarla ve buradaki toprakla barışık sanayi noktasında teknoloji ağırlıklı sanayi noktasında ihtiyacımız var. 5-6 ay süre içerisinde neredeyse 4 tane organize sanayimiz oldu. Umudumuz burada serbest ticaret bölgesi, yine aynı şekilde endüstri bölgelerinin ve teknolojilere dayalı alanların oluşturulması ve Balkanların cazibe merkezi olması noktasında inşallah burada bütün arkadaşlarımızla beraber yoğun bir çalışmayı ortaya koyacağız" ifadelerine yer verdi.

Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Edirne ve ilçelerinde turizmden gastronomiye, kadınların el emeğinin görünür kılınmasından istihdamın arttırılmasına, gençlerin mesleki eğitim ile desteklenerek istihdam edilebilirliğinin arttırılması gibi alanlarda yürütülen 17 projenin açılış için bir araya geldiklerini ifade etti.

Edirne'nin kalkınmasına yardımcı olduklarını belirten Şahin,  Gelecekte bakanlığın katkıları ve destekleriyle daha birçok projeyi hayata geçirmeyi ve kente katkı sunmayı hedeflediklerini söyledi.

Konuşmaların ardından hediye takdimi yapıldı ve açılış kurdelesi kesildi. Daha sonra “Gastro Akademi ile Gelecek Mutfakta” projesi çerçevesinde eğitim alan kursiyerler ile bir araya gelen Bakan Kacır, çalışmalarla ilgili bilgi alarak Ramazan pidesi hazırladı.

Bakan Kacır, ayrıca ziyaretler çerçevesinde Trakya Teknopark'ı gezerek bilgi aldı. Cuma Namazı öncesi Eski Cami'de vatandaşlarla bir araya gelen Bakan Kacır, daha sonra esnafları ziyaret etti.

Saraçlar Caddesi'nde AK Parti ve CHP stantlarını da ziyaret eden Bakan Kacır, çalışmalarla ilgili bilgi aldı.

Özlem Ceylan