Ayçiçeğinde köse, buğdayda ise karakök hastalığı tespit edildi

Edirne Ziraat Odası Başkanlığı, bazı ayçiçeği ve buğday ekili arazilerde hastalıkların tespit edildiğini açıkladı.

Ayçiçeğinde köse, buğdayda ise karakök hastalığı tespit edildi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Edirne Ziraat Odası Başkanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre, bazı ayçiçeği ekili arazilerde Mildiyö (köse) hastalığı görüldüğü belirtildi.

Oda ekiplerince Tayakadın, Orhaniye,Karakasım, İskender, Avarız, Büyükdöllük ve Değirmenyeni köylerinden yapılan kontroller gerçekleştirildi. Kontrollerde bazı ayçiçeği ekili tarım arazilerinde köse hastalığına rastlandığı açıklandı.

Oda tarafından yapılan açıklamada ayrıca buğday ekili arazilerde de karakök hastalığının görüldüğü açıklandı.

Karakök hastalığının toprak kaynaklı mantari bir hastalık olduğu aktarılan açıklamada, “Hava sıcaklığının 10-20 derece olduğu dönemlerde toprağın sürekli nemli olduğu ve yağışın bol olduğu dönemlerde yoğun şekilde görülmektedir. Hastalığın yayılmasındaki en önemli etken toprakta bulunan bitki artıklarıdır. Aynı şekilde hastalık sporları hava yoluyla da bulaşabilir. Hastalığın en önemli belirtisi kök kısmında ve saplarda siyah renkli çürüklükler oluşturmasıdır. Eğer hastalık yoğun olarak görülüyorsa buğdayın bodurlaşmasına, başakların beyazlaşmasına sebep olur. Dolayısıyla dane dolumunu ve verimi olumsuz etkiler.” İfadelerine yer verildi.

Karakök hastalığının kimyasal mücadelesi olmadığı, bu nedenle hastalık oluşmadan önce kültürel önlemlerin alınmasının önemli olduğu kaydedildi.

Karakök hastalığının nedenlerinin anlatıldığı açıklamada, “Anıza ekim ve sık ekim, karakök hastalığının oluşmasında en büyük etkendir. Ayrıca aşırı azotlu gübreleme hastalık gelişimini artırır. Hastalık ile mücadele için toprak işlemenin iyi yapılması gerekir. Ayrıca tohumları ruhsatlı tarım ilacı ile ilaçlamak en etkili mücadele yöntemlerindendir.” İfadeleri kullanıldı.

Doğukan Vurgun