Avrupa yollarında direksiyon sallayan kadın tır şoförü

Avrupa yollarında 3 yıldır tır şoförlüğü yağan 2 çocuk annesi Gülsen Demirci (44), çevresindekilerin olumsuz yorumlarına rağmen mesleğini aşkla yapıyor.

Avrupa yollarında direksiyon sallayan kadın tır şoförü
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Demirci, ayrıldığı eşinin mesleğini devralarak 3 yıldır Avrupa yollarında TIR şoförlüğü yapıyor. Karşılaştığı tüm baskılara rağmen direksiyon başına geçerek kadının gücünü kanıtlayan Demirci, "Bu mesleğe başlamadan önce, 'Kadınsın, yapamazsın. Bilmediğin yerlere nasıl gideceksin. Başına olmadık işler gelir dediler. Ama ben hiçbirine aldırış etmedim. Bu işi yapacağım dedim ve asla geri adım atmadım." Dedi.

Edirne’den Bulgaristan’a açılan Hamzabeyli Sınır Kapısı’nda, TIR sürücüleri arasında yer alan Demirci, 5 yıl önce şoför olan eski eşinden ayrıldıktan sonra, güvenlik görevlisi olarak başladığı iş hayatına tır şoförü olarak devam ediyor. Tır kullanmayı çok sevdiğini belirten Demirci, kadınları da bu mesleğe teşvik ederek, erkek egemenliğini kırmak istiyor.

Üç yıldır İstanbul’dan Bulgaristan’a yük taşıyan Demirci, “Kadınlar her meslekte başarılı olabilir. TIR şoförlüğü de bunlardan biri. Kadınlar isterse her şeyi başarır,” diyerek diğer kadınlara ilham vermeye devam ediyor. Onun azmi ve kararlılığı, cinsiyet ayrımcılığına karşı önemli bir örnek teşkil ediyor.

Gülsen Demirci, Avrupa yollarında direksiyon sallamaya devam ederek, kadınların her alanda başarılı olabileceğini kanıtlıyor. Özel güvenlik olarak başladığı işinde TIR şoförü olarak devam ettiğini söyleyen Demirci, “Çalıştığım firmada özel güvenlik elemanı olarak görev yapıyordum. Burada TIR’ların sahada ilerlemesi manevra yapmaları çok hoşuma gidiyordu. Ailemde falan hiç TIR’cı yoktu. Tır şoförü olmamda firmada çalışmamın etkisi oldu. Onun öncesi şoförlüğüm yoktu. Kadın olarak TIR şoförü olmanın birtakım zorlukları var ama TIR’cılar arasında yardımlaşmalar bunu kolaylaştırıyor. Erkek şoförlerde çok saygı duyuyor. Ama bazı kesimler kadın olduğum için yardımcı oluyor ben bunu doğru bulmuyorum. Erkek şoförler aralarında bu denli yardımlaşmıyor.” dedi.

Sosyal medyadan yaptığı paylaşımlarla kadınların kendisine ulaşıp TIR şoförü olmak istediğini anlatan Gülsen Demirci; “Kadınlar sosyal medyadan bana ulaşıp, ‘abla bizde bu işi yapabilir miyiz?’ diyorlar. Bende onlara neden olmasın tabi yapabilirsiniz diyor destek oluyor. Ben kadınların destekçisiyim. Bu işi herkes yapabilir. Kadınların yapamayacağı hiçbir şey yok. Birbirimize destek olmalıyız. Bana ulaşanları da mesela hep yönlendiririm. Ben yaptıysam bunu onlar da yapabilir. Hayat şartları kolay değil buralara gelmek hiçbir zaman kolay olmadı. Ben bunu başarabildiysem, buralara kadar gelebildiysem herkes gelebilir. Ben inanıyorum ki biz kadınlar güçlüyüz, her şeyi yapabiliriz, her şeyin üstesinden gelebiliriz.” diye konuştu

Mesleğe başlamadan önce kadınsın TIR şoförü olamazsın, yapamazsın diyenlerin çok olduğunu söyleyen Demirci, “Ben bu mesleğe başlamadan önce çok söylediler, kadınsın yapamazsın. Bilmediğin yerlere nasıl gideceksin? Başına olmadık işler gelir. Erkeklerin arasındasın. Ben hiçbirine aldırış etmedim. Hiçbirine kulak asmadım. Ben bu işi yapacağım dedim ve asla geri adım atmadım. Ehliyetimi büyüttüm. Belgelerimi aldım ve bu işe başladım. Bir kesim erkek TIR sürücüleri de bana destek çıkıp takdir edenlerde oldu. Ben bunu başardım, çok mutluyum” dedi.

Erkek Tır şoförü olarak Gülsem Demirci’yi desteklediğini söyleyen Kamil Bayındır, “Gülsem hanımı tanıyoruz, takip de ediyoruz. Bu sektörde artık kadınların da olması gerektiğine ve onu başarılı Türk kadınlarının öncüsü olarak görüyoruz. Destekliyoruz.” şeklinde konuştu. Diğer sürücülerde kadın sürücü Gülsem Demirci’ye desteklediklerini söylediler.

İpek Esma Çeşme