Ata tohumları Balkan Tohumculuk Birliği ile korunacak

Edirne'de yerli tohum firmalarının güçlendirilmesine katkı sağlamak ve ata tohumlarının korunması amacıyla yapılan çalışmalar sonucu  Balkan Tohumcular Birliği kuruldu.

Ata tohumları Balkan Tohumculuk Birliği ile korunacak

Türkiye ve Balkanlar'daki tohum firmalarının Avrupa'ya açılmasına öncülük edeceklerini söyleyen Trakya Üniversitesi (TÜ) Bitki Islahı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Balkan Tohumcular Birliği Başkanı Prof. Dr. Yalçın Kaya,Türkiye'de tohumculuk alanında son yıllarda önemli atılımlar yapıldığına değindi.

Tohum firmalarının dünyaya açılması için Balkan Tohumcular Birliğini kurduklarını söyleyen Prof. Dr. Kaya,Birliğin üye ülkelerdeki tohum firmalarını bir araya getirerek çalışmalar yapacağını ifade etti.

"Balkanlar, Türkiye'nin Avrupa'ya açılan kapısı"

Balkanların, Türkiye'nin Avrupa'ya açılan kapısı olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kaya,"Bu birlik Edirne ve Trakya Üniversitesi açısından da önemli. Balkanlar bizim için önemli. Benzer ekolojik sistem içindeyiz. Orada da uluslararası tohum firmalarının varlığı söz konusu ve yerel firmalar için rekabet şansını azaltıyor" dedi.

Birliğin, Türkiye ve Balkan ülkelerindeki tohum firmalarının Avrupa'ya açılmasını sağlamak için çalıştığını dile getiren Prof. Dr. Kaya,"Birlikte toplantı, çalıştay ve fuarlar organize edeceğiz. Çeşitlerimizi karşılıklı olarak tescil edeceğiz. Türkiye'ye ve Balkanlar'daki ülkelere önemli katkı sağlayacağını düşünüyorum" dedi.

20-23 Eylül tarihleri arasında Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde Balkan Tarım Kongresi düzenleneceğini hatırlatan Prof. Dr. Kaya, çeşitli balkan ülkelerinden katlım beklediklerini ifade etti.

Özlem Ceylan