Aşırı uyku hali, halsizlik ve sinirlilik varsa dikkat!

Mevsim geçişleri sadece doğada değil, insanlar üzerinde de değişikliğe neden olabiliyor. Fiziksel etkiler bir yana, pek çok psikolojik sorun ortaya çıkabiliyor. Eylül Ayı'nın hüzün mevsimi olduğunu belirten Psikiyatri Uzmanı Dr. Nurettin Kargı, Sinirlilik, Mevsimsel depresyonda aşırı uyku hali, isteksizlik, mutsuzluk ve huzursuzluk, halsizlik, adapte olamama, sürekli yatma isteği gibi belirtilerle sıkça karşılaştıklarını söyledi.

Aşırı uyku hali, halsizlik ve sinirlilik varsa dikkat!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kişilerde bahar aylarında artan yorgunluk, fazla uyuma isteği, enerji azlığı, isteksizlik, daha önceden keyif alınan aktivitelere ilgi kaybı ve zevk almada azalma, hoşnutsuzluk gibi yakınmalar mevsimsel depresyonun belirtileri arasında yer alıyor.

“Hava sıcaklıklarındaki belirsizlikler de insanların psikolojisini büyük oranda etkiliyor”

Eylül ayı ile birlikte sonbahar mevsiminin de etkisini göstermeye başladığını belirten Psikiyatri Uzmanı Dr. Nurettin Kargı, “Eylül ayı yazdan çıkıp kışa doğru adım atılan bir mevsimdir. Bir noktada Eylül ayı hüzün mevsimidir. Yaprakların dökülmesi, doğanın tabiatın değişmesi de sonbaharın göstergesidir. İklim ve mevsim değişikliklerinin insan ruhu ve psikolojisi üzerinde etkisi olduğu kesin olarak ortaya konmuştur. Yaz ayında insanlar kıyafetleri inceydi, rahat dolaşıyorlardı herkes tatil havasındaydı. Okulların kapalı olması dolayısıyla öğrencilerde de bir gevşeme rahatlık vardı. Okulların açılması, izindeki kişilerin tatillerini bitirip evlerine yaşadıkları yerlere dönmeleri insan ruhunda bir değişiklik yapıyor. Ayrıca sonbaharın gelmesiyle sıcaklıklarda olan değişiklik de insanları etkiliyor. 30-35 derecelerdeyken 15 derece birden düşmesi, sabahları ve akşamları serin olması da davranışlarımızda, giyimimizde, yatma kalkma saatlerimizdeki değişiklik insanların psikolojisini büyük oranda etkiliyor. Bunun yanında dünyada yaşanan olaylar ve belirsizlikler de insanları etkileyebiliyor” ifadelerine yer verdi.

Mevsimsel depresyon belirtileri nelerdir?

Çeşitli etkenlerden dolayı insan ruhunda bazı değişiklikler olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Kargı,  “Sinirlilik, aşırı uyku hali, isteksizlik, mutsuzluk ve huzursuzluk, halsizlik, adapte olamama, sürekli yatma isteği görülüyor. Mevsimsel depresyonda bu belirtilerle sıkça karşılaşabiliyoruz. Bu hallerdeki kişiler bunu geçiştirmeye çalışıyor. Genelde zaman ihtiyaç var gibi düşüncelerle geçiştiriliyor” dedi.

 “Mevsimsel durum değişikliğinde yapılması gerekenler var”

Mevsimsel durum değişikliğinde yapılması gereken noktalar olduğunu aktaran Uzm. Dr. Kargı, “Yazın güneşten yararlanıyorduk. Havaların serinlemesiyle birlikte kapalı alanlarda geçirilen zamanlar artıyor. Kışın da güneşten faydalanmak gerekiyor. Yaşam tarzını düzenlemek gerekiyor. Zamanında yatıp kalkma, alkolden uzak durma, beslenme düzeni, yürüyüş yapmak, evi havalandırmak, kapalı ortamda çalışıyorsa dışarıya çıkıp oksijen alınması gibi noktalara dikkat edilmelidir. Aile içindeki iletişim de çok önemlidir. Bunlar da depresyona etki eden faktörlerdir. Eğer ki depresyon belirtileri varsa ve ağır geçiyorsa o zaman bir psikiyatrik yardım alınabilir veya doktor gözetiminde ilaç kullanılabilir. Mevsimsel depresyon sık gördüğümüz ama çoğunlukla kendiliğinden geçen bir rahatsızlıktır.  Hafif önlemlerle bu süreç kolay bir şekilde atlatılabilir” şeklinde açıklamada bulundu.

Özlem Ceylan