Araç Kiralarken Dolandırıcıların Kurbanı Olmayın!

Yaz mevsiminin başlaması ve tatil sezonunun açılması ile birlikte araç kiralama yapan sektörlerde hareketlilik de arttı. Büyük araç kiralama markalarının internet sitelerini bire bir kopyalayan dolandırıcılar vatandaşları mağdur ediyor. Kredi kartından ödemeyi alan düzenbazlar hemen ortadan kayboluyor. Vatandaşlara bu konuda dikkatli olmaları için çağrıda bulunan araç kirala Firma Sorumlusu Çağdaş Kahyacı, mutlaka sözleşmeyi okumaları gerektiğine dikkat çekti.

Araç Kiralarken Dolandırıcıların Kurbanı Olmayın!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yaz mevsiminin başlamasıyla izne çıkan ve tatil planı yapan vatandaşların çoğu soluğu araç kiralama şirketlerinde alıyor. Araç kiralama firmalarında yaşanan yoğunluk nedeniyle vatandaşlar otomobil kiralamakta zorlanıyor.

Vatandaşların araç kiralarken dikkatli olmaları gerektiğini söyleyen Araç kiralama firması sorumlusu Çağdaş Kahyacı, sözleşmeyi mutlaka okumaları gerektiğine değindi.

Vatandaşlar tatil sezonu ile birlikte araç kiralama şirketlerine akın etti. Tatil planı yapan vatandaşlar araç kiralamada da aylar öncesinden rezervasyon yaptırıyor.  Araç kirala firması sorumlusu Çağdaş Kahyacı, oluşan yoğun talep nedeniyle rezervasyonların aylar önce alındığını belirtti.

"Tatil sezonunda araç bulmak oldukça zor"

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte vatandaşlar yıllık izinlerini kullanmaya başladı. Tatile gitmek isteyen ancak araçları olmayan vatandaşlar, kiralama şirketlerinden hizmet alıyor.  Vatandaşların aylar öncesinden rezervasyon yaparak araç kiraladığını söyleyen Kahyacı, tatil sezonunda kiralık araç bulabilmenin çok zor olduğunu vurguladı.

Araç kiralarken dolandırıcılara dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulunan Kahyacı, tanınmamış kişi veya şirketlerden araç kiralanmaması gerektiğini ifade etti.

Araç kiralarken fiyat karşılaştırması ve indirim fırsatlarını takip etmenin önemine değinen Kahyacı,  Bu sayede pek çok özel teklifle karşılaşarak kiralamayı çok daha uygun bir şekilde yapmanın mümkün olacağını belirtti.

"Araç kiralamadan önce mutlaka araştırma yapılmalı"

Araç kiralamadan önce mutlaka iyi bir araştırma yapmak gerektiğini vurgulayan Kahyacı, “Araç kiralama firmaya gittiğinizde çekinmeden aklınızdaki tüm soruları ve kampanyalarını sormak bu nedenle oldukça önemli. Gitmeden önce de iyi bir araştırma yapmak gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

Vatandaşların araç kiralarken yakıt durumunu da kontrol etmesi gerektiğini belirten Kahyacı, “Tam dolu bir şekilde aldığınız aracı geri götürmeden hemen önce yine tam dolu götürmeniz gerekiyor. Ülkemizde çoğunlukla çeyrek depo altında size kiralanıyor. Yakıt göstergesi hangi çizgideyse başlangıçta buna dikkat edin ve araç tesliminde aynı çizgiye kadar yakıt doldurarak iade edin. Bunu acenteye bırakırsanız aldığınızdan daha fazla doldurulup size daha fazlaya mal olma ihtimali var. Bunun da ücretinin sizden alındığını unutmayın. Eğer fazla yakıtla dönerseniz de bunun ücreti size ödenmez” şeklinde açıklamada bulundu.

Kredi kartı ile yapılan ödemelerde dikkat!

Araç kiralarken dikkat edilecek en önemli noktalardan birisinin de sigorta acentesinin kişisel otomobil politikasını kapsayıp kapsamaması olduğunu aktaran Kahyacı, kredi kartıyla yapılan ödemelerde sigortaya ihtiyaç duyulduğunu aktardı.

Vatandaşların mevcut olan sigortasının oluşan hasarı karşılamaması durumunda  acentenin sunduğu sigortalardan yararlanmanın da fayda sağlayacağını söyleyen Kahyacı, sigortasız araç kullanırken olacak hasarlardan vatandaşların sorumlu olduğunu dile getirdi.

Araç kiralamanın çok kolay olduğunu belirten Kahyacı, “Araç kiralamak çok kolay olsa da kafa karıştırıcı şeyler önünüze gelebiliyor. Sürüş esnasında ya da teslim zamanı bir sorunla karşılaşmamak için yapılan anlaşmada tüm detayları incelemek önemli. Sözleşmeyi imzalamadan önce merak edilen her şeyi sormakta da hiçbir sakınca yok. Ancak eğer bu konuda tedirginlik hissediliyorsa, kiralamadan önce esasları araştırmak, bilen biriyle gitmek ve güzel bir pazarlık yapmak oldukça faydalı” ifadelerine yer verdi.

Araç kiralarken araca binecek her kişi için bir koltuk ve yeterli bagaj kapasitesinin olduğuna dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Kahyacı, yapılan anlaşmada araçta bulunacak olan herkesin bir listesi olması gerektiğini dile getirdi.

Önceden yapılan rezervasyonun oluşacak birçok sorunu da ortadan kaldırdığını belirten Kahyacı, “Önceden aracın modelini, kaç gün kiralama yapılacağını ve tarihleri belirtmek kiralamada karşılaşılacak sorunları ortadan kaldırıyor. Erken rezervasyon sistemini tatil için genel anlamda hayatımıza yerleştirmemiz şart. Aksi halde seyahatlerimize daha çok para ödemek durumunda kalıyoruz” diye konuştu.

“Kiralamadan önce hasar tespiti yapılması gerekli”

Aracı kiralarken mevcut hasarların iyi tespit edilmesi gerektiğini vurgulayan Kahyacı, “Firmalar, araç tesliminde olası bir zararı bulmak için inceleme yapıyor. Ancak eğer dikkatli olunmazsa, önceden meydana gelen bir hasarı siz karşılamak durumunda kalabiliyorsunuz. Bu nedenle ön kiralama sürecinde ve aracı teslim alırken tüm hasar tespitlerini not ettirmek oldukça önemli. Bu en iyi koruma şekillerinden biri olarak biliniyor” şeklinde konuştu.

Özlem Ceylan