Antakya Medeniyetler Korosu, depremde kaybettiği üyeleri anısına konser verdi

6 Şubat tarihinde merkez üssü Kahramanmaraş olan yıkıcı depremlerde 7 üyesini kaybeden Antakya Medeniyetler Korosu, 'Birlikte Daha Güçlü' sloganıyla Edirne'de konser verdi.

Antakya Medeniyetler Korosu, depremde kaybettiği üyeleri anısına konser verdi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bazı şarkılarda depremlerde zarar gören illerden görüntülerin yer aldığı slayt sırasında dinleyiciler gözyaşlarını tutamadı. Konserin bir bölümünde depremin olduğu 04.17 saati sahnedeki perdeye yansıtıldı.

Medeniyetler arasında köprü oluşturmak ve Hatay'ın tanıtımına katkı sağlamak amacıyla 2007'de farklı din ve mezheplere mensup sanatçılarla kurulan; 2012 yılında Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilen ve 2019-2020'de Kültür Bakanlığı Özel Ödülü alan koro, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 7 üyesini kaybetti.

Antakya Medeniyetler Korosu,  depremde yıkılan şehirlerde yaraların sarılması için AB Türkiye Delegasyonunun mali desteğiyle Edirne, Denizli, Eskişehir, Antalya, Samsun, Sivas, Van ve Şanlıurfa’da dayanışma konserleri düzenliyor.

Bu çerçevede 'Birlikte Daha Güçlü' sloganıyla gerçekleştirilecek olan konserlerin ilk durağı Edirne oldu. Ücretsiz olarak gerçekleştirilen konser yoğun ilgi gördü. Salona sığmayan katılımcılar konseri ayakta ve yere oturarak dinledi.

Koro, konserlerinde depremlerde kaybettiği 7 üyesi olan Mehmet Özdemir, Gizem Dönmez, Hakan Samsunlu, Pınar Aksoy, Fatma Çevik, Müge Mimaroğlu ve Ahmet Fehmi Ayaz'ın anısına şarkılar seslendirdi.

Haham, papaz, imam, ev hanımı, marangoz, öğretmen... Kimi Ortodoks, kimi Müslüman, kimi Hıristiyan... Her biri Antakya’nın mozaiğini oluşturan kültürün bireyleri. Antakya Medeniyetler Korosu üyeleri, katılımcılara bazen duygu,  bazen ise neşe dolu anlar yaşattı. Bazı katılımcılar gözyaşlarına hakim olamadı. 

Vali Kırbıyık'tan Edirnelilere teşekkür

Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık konser sonunda yaptığı konuşmada depremler sonrası oluşan birlik ve beraberliğe dikkat çekti. Bazen hüzünle bazen umutla ama genel itibariyle çok büyük bir beğeniyle Antakya Medeniyetler Korosunun bu muhteşem konserinin ilgiyle izlendiğini söyleyen Vali Kırbıyık, depremlerde hayatını kaybeden başta koro üyeleri olmak üzere tüm vatandaşlara bir kez daha Allah'tan rahmet diledi. Depremlerin ardından Hatay'a giden Vali Kırbıyık zaman zaman orada yaşananları hatırlayarak konseri dinlerken duygu dolu anlar  yaşadı. Deprem bölgesinde görev yaptığı süreçte yaşadıklarını paylaşan Vali Kırbıyık, “Elbistan'a yüzlerce kez girmiş çıkmış bir insandım. Ama Elbistan'ın yollarını bulmakta ve ilerlemekte çok zorlandım.  Bir depremin, bir yıkımın, bir şehirde nasıl bir etki uyandırdığını orada gördüğümü düşünüyorum. Depremin 7. Günü itibari ile Hatay'a geçtim. Yaklaşık 10 haftada bu görevimizi orada icra ettik. Antakya'yı gördüğüm zaman aklımdan geçen ilk cümle şu oldu ; bu dünya neden dönüyor, çünkü bize anlatılan kıyamet aslında gözümüzün önündeydi. Tüm sonuçlarıyla hep birlikte görebiliyorduk. Ama dünya dönmeye devam ediyordu. Böyle bir yıkım, böyle bir acı belki en kötü senaryoların bile çok üstünde bir senaryo ile karşı karşıya kalmıştık” dedi.

"Dayanışmanın sürekliliğinin sağlanması gerek"

Birlik ve beraberlik içerisinde dayanışmanın sürekliliğinin sağlanması gerektiğine dikkat çeken Vali Kırbıyık, depremden sonra kentte yardım seferberliği başlatıldığını belirterek Edirnelilere teşekkür etti.

" Hatay Edirnelilerin de şahsi meselesidir"

Böyle bir yıkım başka bir ülkede olsaydı l o depremin altından o millet, ne o Devlet kalkabilirdi" diyen Vali Kırbıyık “Allah'a şükürler olsun biz gerçekten büyük bir milletiz. Gerçekten büyük bir Devletiz. Bu güne kadar çok şeyler yapıldı.  Bundan sonrada inşallah  bu birlik ve beraberlik içinde elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk Hatay için diyor ki, Hatay benim şahsi meselemdir.  Depremin diğer bölgeleri de böyle. Ama bundan sonra Hatay Vanlının da, Diyarbakır'ın da,  Kayseri'nin de , İzmir'in de ve en çokta Edirnelilerin şahsi meselesidir. Hatay tamamen ayağa kalkana kadar hiç birimizin rahat ve huzur içinde olmayacağını söyleyebiliriz" şeklinde konuştu.

Depremin ilk gününden itibaren kentte başlatılan yardım seferberliğinin sürdüğünü söyleyen Belediye Başkanı Recep Gürkan, yaşanan depremler sonrası birlik ve beraberliğin öneminin bir kez daha anlaşıldığını aktardı.

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Irmak, depremin yaralarını tüm Türkiye'nin el birliğiyle saracağına dikkat çekti.

Edirne Avrupa Birliği Bilgi Merkezi Koordinatörü Elif Yardımcı, bu yıl AB'nin doğum gününü dayanışma ruhunu da vurgulayarak “birlikte daha güçlü” sloganıyla kutladıklarını aktardı.

Enkazdan sağ çıkarılan Koro Şefi Yılmaz Özfırat, konserde yaşadıklarını anlatırken, depremzedelere destek çağırısı yaptı.

Sokakta gezerken bir tır gördüğünü söyleyen Koro Şefi Yılmaz Özfırat, yaşadıklarını anlattı.

'Konserde birlik ve beraberlik burgusu'

Tırın Şırnak'tan geldiğini ve içinde ne olduğunu sorduğunu belirten Özfırat, "Şırnak'tan gelen tırda battaniye, çocuk bezi ve ekmek vardı. O ekmekten versene dedim. Ama ekmek bayat dedi. O ekmekten istedim hayatımda yediğim en güzel ekmekti. Bu kadar lezzetli bir ekmek hayatım boyunca yememiştim. Taa kalkıp Şırnak'tan Hatay'a gelmiş ve herkes o arabaya bir şeyler vermiş. Biz böyle güzel bir milletiz" diyerek birlik ve beraberliğin önemine değindi.

"Depremzedelere acımayın"

Koro Şefi Özfırat 8 saat enkaz altında kaldığını ve bu depremin çok büyük bir afet olduğunu söyledi. Enkazdan çıktıktan sonra gördüğü manzarayı "Bu bir kıyamet" diye nitelendiğini ifade eden Özfırat 85 milyon insanın acıları yüreğinde hissettiğini bildiklerini belirtti.

Bir depremzedeye acımayın diyerek vatandaşlara çağrıda bulunan Özfırat, "04.16'da bizimde evimiz vardı, bizim de arabamız vardı, bizim de kıyafetlerimiz vardı 04.17'de hiçbir şeyimiz kalmadı. Ben dünyanın her yerine konserlere gitmiş adam 'Bana hiçbir şey olmaz.' diyordum. Çıktığımda sadece üzerimde bir tişört ve eşofman vardı, ayağımda ayakkabı bile yoktu. İnsanoğlu işte böyle sarılmak ne kadar lüksmüş, bir kahve içmek ne kadar lüksmüş, bir lokma ekmek ne kadar kıymetliymiş. Çok lüks yaşıyormuşuz bunu gördük işte. Bir depremzede görürseniz tutup kolundan bir kahve ısmarlayın, tutup kolundan götürün bir gömlek alın, hiç kimse böyle olmak istemedi çünkü" ifadelerine yer verdi.

Şef Özfırat, Hatay'da koordinatör vali olarak 2,5 ayı aşkın süre görev yapan Vali Kırbıyık nezdinde deprem bölgesinde görev yapan herkese teşekkür etti.

Konserin sona ermesinin ardından  ayağa kalkan katılımcılar koro üyelerine alkışlarıyla destek oldular.

Yoğun katılımla gerçekleştirilen konser, Edirne Valisi H.Kürşat Kırbıyık'ın Koro Şefi Yılmaz Özfırat'a çiçek takdim etmesinin ardından sona erdi.

Özlem Ceylan- Dilek Şahin