Anız yangınları çiftçiyi mağdur ediyor

Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte anız nedeniyle çıkan yangınlarda her yıl tonlarca buğday ve diğer hububat ekili alanlar kül oluyor.  En çok yol kenarlarına atılan cam şişelerin mercek görevi görerek kuru otları tutuşturması sonucu meydana gelen anız yangınları, çiftçilerin emeklerini de yok ediyor.

Anız yangınları çiftçiyi mağdur ediyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Çeşitli nedenlerle çıkan anız yangınları çiftçilerin bir yıllık emeklerini yok ediyor. Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte artan anız yangınları en çok camların mercek görevi görme etkisiyle meydana geliyor. Vatandaşların yol kenarlarına attığı cam şişeler yüksek sıcaklıkla kuru otları tutuşturuyor.

Yangınlarla mücadele kapsamında, yerel yönetimler ve tarım kuruluşları hem bilinçlendirme çalışmaları yürütüyor hem de yangın riskini azaltmak için çeşitli önlemler alıyor. Ancak, vatandaşların da bu konuda duyarlı olması ve sorumluluk alması da büyük önem taşıyor.

Vatandaşların çevreye daha duyarlı olmaları ve cam şişeleri gelişi güzel atmaktan kaçınmaları gerekiyor. Bu tür ihmaller, tarımsal üretimi ve çiftçilerin geçim kaynaklarını ciddi şekilde tehdit ediyor. Yangınların önlenmesi için alınabilecek basit önlemler hem doğal yaşamı korumak, hem de çiftçilerin geçim kaynaklarını güvence altına almak açısından hayati önem taşıyor.

Başkan Öztürk'ten vatandaşlara çağrı

Bölgede kasıtlı anız yakılmadığını ve çiftçilerin anız yangını hakkında bilinçlendiğini söyleyen Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk, cam şişelerin yol kenarına atılmaması konusunda vatandaşlara çağrıda bulundu.

Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte tarla yangınlarına dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Öztürk, “Yaklaşan buğday biçim sezonuyla birlikte özellikle şarampoldeki otların kuruması ve hava sıcaklıklarının artmasıyla tarlalarda yangınlar olabiliyor. Özellikle balya yapılan tarlalarda buna çok rastlıyoruz. Bunun için vatandaşlarımızın duyarlı olması lazım. Arabalarından özellikle sigara izmaritlerini atmamaları lazım. Özellikle cam şişeleri şarampol kenarlarına atmamaları gerekiyor. Kırılan çam şişeler yüksek hava sıcaklığıyla beraber kurumuş otların tutuşmasına çiftçilerinde bir yıllık emeklerinin yok olmasına sebebiyet veriyor. Lütfen vatandaşlarımız bu konuda duyarlı olsunlar. Çok nadir olarak biçim esnasında demir veya çelik malzemenin tarladaki taşa çarpmasıyla çıkan kıvılcım otların tutuşmasına neden olabiliyor. Bu durumda da mutlaka biçerdöverlerde yangın söndürme tüpü bulundurulması ve biçim sezonu öncesi yangın söndürme tüplerinin kontrol edilmesi gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

Doğukan Vurgun